«Είναι κατάντια οι κοινότητες να μην έχουν οικονομική αυτονομία και να επαιτούν για μια αμαξιά χαλίκι»

Share

Ανθρώπινη, δοτική, χαρούμενη, με χιούμορ και αστείρευτη διάθεση για δημιουργία και δράση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την προσωπικότητα της Προέδρου της Κοινότητας Μέλισσας, κ. Αλεξάνδρας Λυκοκανέλλου.

Συνέντευξη
στη Νάντια Μανιάτη

Μια γυναίκα με όραμα που ασχολείται συνειδητά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με διάθεση να αναβαθμίζει, να εξελίσσει, να διαφημίζει και να αναδεικνύει τον τόπο της.

Σύμμαχοί σε κάθε της βήμα, είναι οι κάτοικοι της Μέλισσας που την εμπιστεύονται σε όλα και μάλιστα καθόλου τυχαία, γιατί η «Αλεξάνδρα τους» όπως την αποκαλούν, είναι πάντα παρούσα, δείχνοντάς τους με πράξεις την αγάπη της και δικαιώνοντάς τους, που την υποστηρίζουν και την ακολουθούν. Μας μιλά με συγκίνηση για τον τόπο της, για τους ανθρώπους του και για την οικογένειά της, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή της με την πολιτική.

Βγαλμένη από παραμύθι θα έλεγα, σε μια σκληρή πραγματικότητα με την οποία η κ. Λυκοκανέλλου δε διστάζει να συγκρουστεί και κυρίως δε διστάζει να διεκδικήσει, μέχρι να επιτύχει το στόχο της. Μια συνέντευξη με αλήθειες και πάθος για προσφορά και δημιουργία !

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά ;

Η αγάπη  μου για τον άνθρωπο και η λατρεία μου για αυτόν τον ευλογημένο τόπο, αλλά και η ανάμειξη του πατέρα μου με τα κοινά ο οποίος έχει υπηρετήσει με σθένος την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελούν τα βασικά κίνητρα που με ώθησαν. Η επιτυχημένη απόδοση και καταξίωσή του στην  τοπική κοινωνία αποτελεί το πρότυπό μου και προσπαθώ να φανώ αντάξια της παράδοσης και της ιστορίας που έχει  γράψει με τόση ταπεινότητα  και αξιοπρέπεια  τόσα  χρόνια.

Ο ανδροκρατούμενος χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σας τρόμαξε;

Όχι, γιατί μεγάλωσα δίπλα σε έναν άνθρωπο λάτρη και υπηρέτη  της  Αυτοδιοίκησης, τον πατέρα  μου, που τόσα χρόνια κοντά του δεν  διέκρινα  συμπεριφορικές διαφορές μεταξύ  ανδρών και γυναικών.

Είμαι χαρακτήρας που τολμώ θετικά το επιχειρείν, ελάχιστα πράγματα με τρομάζουν. Στη θητεία μου, υποστηρικτές του έργου μου είναι άντρες και μάλιστα με θεσμικές θέσεις. Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανδροκρατούμενος κι αυτό δεν  είναι επιτυχία των ανδρών, αλλά αδιαφορία και ατολμία των γυναικών. Εμείς οι γυναίκες διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σήμερα στα κοινά, γι΄αυτό βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να κατακτούν ανώτατα αξιώματα. Όταν επιθυμείς κάτι πολύ, βρίσκεις τρόπο να προσπερνάς τα εμπόδια…

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε

Ο ρόλος μας είναι κομβικός και ζωτικός. Ο Πρόεδρος είναι ο συνδετικός κρίκος του Πολίτη με το Δήμο και με θλίψη διαπιστώνω ότι το πολιτικό σύστημα έχει ακρωτηριάσει το θεσμικό ρόλο του Προέδρου, με σκοπό να τον εκμηδενίσει με το νέο νομοσχέδιο. Στις Κοινότητες δεν έχουμε οικονομική αυτονομία, με αποτέλεσμα να επαιτούμε για μια αμαξιά χαλίκι. Όταν ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος που παράγει και είναι κινητήρια δύναμη της οικονομίας και ανάπτυξης θέλει δρόμο για να πάει στα  χωράφια του και εσύ δεν μπορείς να του το προσφέρεις, πώς  θα πάμε μπροστά ; Πράγματα απλά και δεν μπορούν να λειτουργήσουν! Φιλοσοφία μου είναι ότι και το τελευταίο μαντρί να έχει ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Πρέπει  επιτέλους το κράτος  να  επενδύσει με έργα στον πρωτογενή τομέα γιατί χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Ας αφήσουν την πολυδιαφημιζόμενη πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα άλογα. Ο κόσμος για να μείνει και να προκόψει στην επαρχία θέλει άμεσα έργα και όχι έργα  εκλογών. Δεν αντέχω το ρόλο του θεατή, του διπλωμάτη, του κομπάρσου, της τουρίστριας Πρόεδρου, δικαιούμαστε να ζούμε με ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Η γυναίκα στην επαρχία έχει ευκαιρίες για να εξελιχθεί ;

Η επαρχία έχει δυναμική και επειδή είμαι και ρεαλίστρια, βλέπω ότι υπάρχουν δυσκολίες, διότι το κεντρικό κράτος δεν έχει δείξει ακόμα την απαιτούμενη προσοχή, δεν έχει δημιουργήσει υποδομές, ενημερωτικές  καθοδηγητικές ημερίδες προσανατολισμού και ενεργοποίησης του τοπικού πληθυσμού, ούτε και έχει δημιουργήσει δρόμους διεξόδου κυρίως για τη γυναίκα. Οι ευκαιρίες δύσκολα δίνονται σήμερα,  γι΄αυτό επιβάλλεται  να  είμαστε  σε  επαγρύπνηση και να μην «σταυρώνουμε τα χέρια» περιμένοντας καρτερικά.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της Μέλισσας ;                                                               Τα προβλήματα στις κοινότητες, είναι πολλά και σημαντικά, κάποια  από αυτά, θα έπρεπε από χθες να είχαν  επιλυθεί! Η αγροτική οδοποιία είναι ο μόνιμος εφιάλτης μου μετά τις καταιγίδες του Δεκέμβρη. Αν και έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις, ευελπιστώ άμεσα να καταφέρουμε να δούμε την πλήρη αποκατάσταση των δρόμων. Είμαστε ακόμα στη φάση να επαιτούμε χαλίκια και προσωπικά ντρέπομαι! Το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση και αν είναι δυνατόν μέσα στην οικονομική δυσπραγία οι άνθρωποι να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν ακόμα και το νερό. Τα αντιπλημμυρικά, η αντιπυρική προστασία κ.ά.

Τι σας εμπνέει ;

Τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στις δράσεις μας. Παίρνω δυνάμεις, από την εμπιστοσύνη των κατοίκων στο πρόσωπό μου και στο έργο που κάνουμε όλοι μαζί. Πιστεύω ότι ο τόπος που γεννήθηκα, μεγαλώνω και ζω, αξίζει το καλύτερο, γι΄αυτό και μάχομαι  σθεναρά στο πλευρό των συμπολιτών μου.

Ποιό είναι το όνειρό σας για τη Μέλισσα ;                                                             Εύχομαι και προσδοκώ οι μαθητές μας να έχουν διακρίσεις και μετά το πέρας των σπουδών τους να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους,  γιατί  τους έχουμε  ανάγκη. Το  λέω  διότι όλα  τα  παιδιά  που  σπούδασαν  και έχουν επιστρέψει και εργάζονται εδώ, είναι φιλοπρόοδα γεμάτα προσφορά για τους ανθρώπους και τον τόπο τους. Να φτιάξουμε το γήπεδο που είναι όλων επιθυμία, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για πολιτιστική ανάπτυξη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο, με Πολιτιστικό Κέντρο, Μουσείο Αγροτικής Ζωής και Τέχνης κ.ά. Πολλά όνειρα και η αγάπη για τον τόπο μου και τους ανθρώπους !