Υγεία

Είναι υγιής ο αυνανισμός; – Τα οφέλη του και οι παρενέργειές του για άντρες και γυναίκες

Το σώμα απελευθερώνει μια πλημμύρα ορμονών μετά την αυτοϊκανοποίηση
Ακούστε το άρθρο

Κατά το πέρασμα των χρόνων, διάφορα έχουν ειπωθεί και γραφτεί γύρω από την πρακτική του αυνανισμού. Ενώ υπάρχουν πολλά ταμπού γύρω από τον αυνανισμό, κάτι που έχει δημιουργήσει και διάφορες θεωρίες γύρω του, υπάρχουν πολλά οφέλη στο να αυνανίζεται κάποιος.

Όμως, ό,τι είναι καλό, συνήθως έχει και κάποιες παρενέργειες. Παρακάτω, θα αναλυθούν τόσο τα καλά όσο και τα «κακά» που προκαλεί ο αυνανισμός σε γυναίκες και άντρες.

Τα γενικότερα οφέλη του αυνανισμού για την υγεία

Πολλά από τα στοιχεία για τα οφέλη του αυνανισμού τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες συνδέονται περισσότερο με τον οργασμό παρά με τον αυνανισμό, λέει η Nicole Prause, νευροεπιστήμονας που μελετά τη σεξουαλική συμπεριφορά και φυσιολογία και ιδρύτρια της εταιρείας σεξουαλικής βιοτεχνολογίας Liberos.

Όταν έρχεστε σε οργασμό, το σώμα σας απελευθερώνει μια πλημμύρα ορμονών, μεταξύ των οποίων:

  • ενδορφίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τον πόνο
  • ωκυτοκίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του στρες, του πόνου, του φόβου και της ευεξίας
  • σεροτονίνη, η οποία μειώνει το στρες και βοηθά στην εξισορρόπηση της διάθεσης

Ως αποτέλεσμα, ο αυνανισμός που οδηγεί σε οργασμόμπορεί να συνοδεύεται από πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως

  • αυξημένη χαλάρωση
  • μείωση του στρες και του άγχους
  • καλύτερος ύπνος
  • ανακούφιση από πονοκεφάλους
  • βελτιωμένο σεξ με σύντροφο
  • αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση
  • μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα οφέλη στις γυναίκες

Περισσότεροι οργασμοί

Οι γυναίκες γενικά κορυφώνουν πιο γρήγορα και εύκολα κατά τη διάρκεια του αυνανισμού από ό,τι κατά τη διάρκεια του σεξ. Σύμφωνα με το insider.com, ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έρχονται σε οργασμό λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια του σεξ, θα μπορούσε να είναι ότι δυσκολεύονται να ανακαλύψουν τις προτιμήσεις τους, πόσο μάλλον να τις επικοινωνήσουν. Αλλά ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, επειδή προσφέρει την ευκαιρία στις γυναίκες να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα τους, ώστε να γνωρίζουν πώς αισθάνονται και τι χρειάζονται.

Λιγότεροι πόνοι περιόδου

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η μήτρα συστέλλεται για να αποβάλει το αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επώδυνες κράμπες. Ο οργασμός, όμως, αυξάνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορεί να ανακουφίσουν από τις κράμπες. Είναι ένας παρόμοιος λόγος που η άσκηση μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην απαλλαγή από τις κράμπες της περιόδου.

Εναλλακτική λύση στο σεξ εκγυμοσύνης

Οι γυναίκες που είναι έγκυες μπορεί να απολαμβάνουν τον αυνανισμό περισσότερο από το σεξ με σύντροφο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σεξ στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο αμήχανο ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεται μια γυναίκα. Επιπλέον, ορισμένοι άνδρες ανησυχούν μήπως βλάψουν το έμβρυο, οπότε ο αυνανισμός μπορεί να είναι λιγότερο αγχωτικός. Αλλά το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Τα οφέλη στους άντρες

Μειώνει τους κινδύνους για καρκίνο στον προστάτη

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η εκσπερμάτιση είναι αυτή που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, είτε αυτό γίνεται μέσω συντροφικού σεξ, ακόμη και ονείρωξης, είτε μέσω αυνανισμού. Η θεωρία είναι ότι “ξεπλένεται κατά κάποιο τρόπο το σύστημα”, ή απαλλάσσεσαι από δυνητικά προβληματικά βακτήρια ή τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Ικανοποιεί την ανάγκη για σεξ

Λόγω των υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης των ανδρών, η σεξουαλική ορμή είναι συνήθως υψηλότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Ως εκ τούτου, ο αυνανισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους άνδρες να διαχειριστούν τις αυξημένες ορμές τους.

Οι παρενέργειες του αυνανισμού

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις

Ενώ ο αυνανισμός είναι γενικά ασφαλέστερος όσον αφορά την εξάπλωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος. Όταν μοιράζεστε παιχνίδια, επιλέξτε σκληρά, μη πορώδη υλικά για να διευκολύνετε τον καθαρισμό. Αν το παιχνίδι σας είναι πορώδες, όπως ένας δονητής με ζελέ, καλό είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και μετά από κάθε χρήση να καθαρίζετε το παιχνίδι.

Ψυχική υγεία

Ο αυνανισμός μπορεί περιστασιακά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ενοχές όταν αυνανίζονται, γεγονός που μπορεί να τους εμποδίσει να χαλαρώσουν πλήρως και να απολαύσουν την εμπειρία.

Σχέσεις

Σύμφωνα με το newsbeast.gr ορισμένοι μπορεί να θεωρούν την αυτοϊκανοποίηση ως απειλή για τη σχέση τους. “Ο αυνανισμός είναι ένα κάτι που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη σχέση τους με τον εαυτό τους και να απολαύσουν μια σεξουαλική δραστηριότητα μόνοι τους, αλλά και με τους συντρόφους τους”, λέει η Susan Milstein, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σεξουαλικότητας και καθηγήτρια υγείας και κινησιολογίας.

Όλη η επικαιρότητα