Ειρήνη Μεσσήνη: «Η ανάγνωση μας ταξιδεύει στο βαθύτερο εαυτό μας και μας οδηγεί στην αυτογνωσία»

Share

Ένα εργαστήρι δραματοποιημένης ποίησης που ρίχνει φως στις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου εκτυλίχθηκε πριν από λίγο καιρό στην Αρχαία Ολυμπία με τίτλο «Ας ανοίξουμε την ψυχή μας κι ας μιλήσουμε ανοιχτά».

Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά που αξιοποιεί τη δύναμη της ποίησης και της τέχνης στην αυτογνωσία και την ψυχική ισορροπία.

Οι έρευνες και η εμπειρία έχουν δείξει ότι η ανάγνωση ποιημάτων, μπορεί να αυξήσει την ψυχική ευελιξία μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης του νοήματος και της αποδοχής νέων νοημάτων.

Ταυτόχρονα το διάβασμα διεγείρει τον εγκέφαλο τόσο που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την πνευματική εξασθένιση και ασθένειες όπως η άνοια, ή το Αλτσχάιμερ. Οι σελίδες ενός βιβλίου έχουν τη δύναμη να διεγείρουν όλες τις αισθήσεις, να εμπνεύσουν και να παροτρύνουν.

Στο στόχο της εκδήλωσης και το πώς μπορούμε να παροτρύνουμε έναν άνθρωπο στο διάβασμα καθώς και για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής της διαδικασίας μιλά στην εφημ. Πατρίς η Ψυχολόγος Ειρήνη Μεσσήνη στη συνέντευξη που ακολουθεί και παράλληλα μας εξηγεί και τις διαφορές της ανάγνωσης ενός ηλεκτρονικού βιβλίου.

‘’Κάθε αναγνώστης παίρνει αυτό που έχει ανάγκη’’ 

Το διάβασμα τελικά μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο

Οι λάτρεις του βιβλίου θα απαντούσαν με σιγουριά σε αυτό. Οι «συνειδητοί» λάτρεις του βιβλίου ξέρουν καλά πόσο πολύ μπορεί να τους χαλαρώσει, να τους εμπνεύσει και να τους φτιάξει τη διάθεση. Προσωπικά θα έλεγα ότι δε μπορώ να φανταστώ μια ευτυχισμένη ζωή χωρίς βιβλία. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που ενώ δέχονται τη θετική επίδραση του βιβλίου, δε το συνειδητοποιούν. Η ανάγνωση θα έλεγα ότι είναι μια σπουδαία γνωστική διαδικασία που μας ταξιδεύει στο βαθύτερο εαυτό μας, στο βάθος του υποσυνειδήτου μας και μας οδηγεί στην αυτογνωσία.

Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό ή διεγερτικό ;                                

Οι λέξεις και οι εικόνες ενός βιβλίου έχουν μια τεράστια μεταμορφωτική δύναμη. Μπορούν να μεταμορφώνονται και σαν καθρέφτης να αντικατοπτρίζουν αυτό που ο καθένας έχει μέσα του. Έτσι κάθε βιβλίο μπορεί να σου δώσει αυτό που βαθιά αναζητάς. Είναι γεγονός πως αλλά βιβλία ηρεμούν και ταυτόχρονα διεγείρουν.                    

Κάθε αναγνώστης παίρνει αυτό που έχει ανάγκη. Η κύρια δράση του διαβάσματος είναι ηρεμιστική. Η ανάγνωση είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του στρες και της αυπνίας. Το διάβασμα χαλαρώνει τους μύες, ταξιδεύει το μυαλό, διώχνει τις σκέψεις που πιέζουν, επιβραδύνει τους παλμούς και ηρεμεί το σώμα.  Το διάβασμα βάζει τον εγκέφαλό σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και εσωτερικής ηρεμίας. Λίγα μόνο λεπτά διαβάσματος χαλαρώνει τους μύες, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και ηρεμούν το μυαλό μειώνοντας το άγχος κατά 60%.

Ποιος είναι ο στόχος της εκδήλωσης ; 

Στόχος είναι η ανάδειξη της δύναμης της ποίησης στην ψυχική ευελιξία η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να προσαρμόζουν καλύτερα τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους στις καταστάσεις, να αναζητούν νέες λύσεις και όχι να καθοδηγούνται από τη συνήθεια. Έμπνευση του εργαστηρίου και εργαλείο αποτελεί η ποιητική συλλογή της ποιήτριας- ηθοποιού Μέμης Αναστασοπούλου «Ας μιλήσουμε ανοιχτά» η οποία και παρουσιάστηκε με δραματοποιημένη απαγγελία από την ίδια την ποιήτρια συνοδεία μουσικής. Ποιήματα από την ποιητική συλλογή διαβάστηκαν και από το κοινό το οποίο συμμετείχε ενεργά στο εργαστήριο. Στόχος μας είναι να συνεχιστεί και να φέρει και άλλους ανθρώπους κοντά στην ποίηση και την τέχνη.                                  Αποστολή μας να αναδείξουμε το μήνυμα ότι «η ζωή μας είναι το  προσωπικό μας έργο τέχνης».

Θεωρείτε σε όλο αυτό ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ;                  

Πολλοί άνθρωποι ηρεμούν μέσα από τη χρήση τεχνολογίας και βιντεοπαιχνιδιών. Οι έρευνες δείχνουν ότι το διάβασμα συμβάλει 600% περισσότερο από το βιντεοπαιχνίδι στη μείωση του στρες. Ωστόσο πολλοί νέοι σε όλο κόσμο επιλέγουν να διαβάσουν από το κινητό τους. Η κυριαρχία του ηλεκτρονικού βιβλίου δημιουργεί κινδύνους και εγείρει αμφιβολίες. Η αλήθεια είναι το έντυπο βιβλίο είναι μια απόλαυση που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις αντίθετα με το ηλεκτρονικό μειώνει την αναγνωστική κουλτούρα. Σαφώς η τεχνολογία έκανε τη γνώση πιο προσιτή από ποτέ και αυτό είναι κάτι θετικό, όμως το κλασικό βιβλίο δεν είναι μόνο απόκτηση γνώσης, είναι η αναγνωστική εμπειρία και ότι αυτή περιλαμβάνει.

Πώς μπορούμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να διαβάζουν ;                                

Η φιλαναγνωσία είναι ζήτημα κουλτούρας και θα λέγαμε τμήμα της ανάγκης για προσωπική εξέλιξη. Το διάβασμα κάνει καλό στην ψυχή, το νου και το σώμα, ανοίγει τους ορίζοντες . Το πιο σπουδαίο είναι να γίνει η αρχή, αν κάποιος μάθει να μαθαίνει και να διαβάζει, τότε τείνει να διαβάζει και μαθαίνει για μια ζωή. Για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να διαβάζουν με τα παιδιά τους 20 λεπτά κάθε μέρα ένα βιβλίο. Το διάβασμα υποστηρίζει το άτομο να καλλιεργήσει την κριτική του σκέψη, τη δημιουργική αναζήτηση και να έχει μια ισορροπημένη ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη. Συνολικά βοηθάνα αναπτύξει τη θέληση για μάθηση και αυτό-εκτίμησή, να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και τους άλλους.

Ποια η επίδραση του διαβάσματος στην ψυχολογία ;                                                 

Η επιρροή του διαβάσματος είναι μόνο θετική. Το διάβασμα μπορεί να ωφελεί τόσο την ψυχική υγεία όσο και τις διαπροσωπικές σχέσεις.Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το διάβασμα μπορεί να διευκολύνει ακόμα και την ανάκαμψη από μια ψυχική ασθένεια.Το διάβασμα βάζει τον εγκέφαλό σε κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας και ταυτόχρονα έμπνευσης και θετικής διάθεσης. Οδηγεί στην υιοθέτηση καλύτερης συμπεριφοράς απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους, και αποτρέπειτην πνευματική και συναισθηματική εξασθένιση. Γενικά οι άνθρωποι που διαβάζουν τείνουν να έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.