Αθλητισμός

Είσαι αθλητής; Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί και πώς αντιμετωπίζονται;  

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί που μπορεί να συμβούν σε αθλητές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και με ασφάλεια; 

Για έναν επαγγελματία αθλητή το σώμα του είναι το πιο σημαντικό εργαλείο της δουλειάς του. Η υγεία και η φυσική του κατάσταση αποτελεί το Α και το Ω της καριέρας του. Τι συμβαίνει όμως όταν τραυματίζεται; Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί αθλητών και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, με ασφάλεια και με την εγγύηση γρήγορης αποκατάστασης και επιστροφής στο γήπεδο;      

Τι είναι η Ρήξη Μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα ωθήσει κάποιον να στρίψει ή να περιστρέψει με δύναμη γόνατό του, ειδικά όταν έχει βάλει όλο το βάρος του πάνω του, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη μηνίσκου. Ο συγκεκριμένος τραυματισμός εκδηλώνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους που αθλούνται και ασχολούνται κυρίως με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το τένις ή το σκι. Η ρήξη μηνίσκου περιγράφεται ως η ξαφνική άσκηση βίας, όταν το γόνατο είναι λυγισμένο με ταυτόχρονη στροφή. 

Σκοπός του έσω και ο έξω μηνίσκου, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη, είναι να προστατεύουν τον αρθρικό χόνδρο και παράλληλα να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην άρθρωση κατά τη διάρκεια της κίνησης. Όταν υπάρξει ρήξη τότε τα βασικά συμπτώματα είναι οξύς πόνος που γίνεται εντονότερος σε βαθύ κάθισμα ή στην κάμψη του γόνατος, οίδημα, δυσκαμψία και «κλείδωμα» του γόνατος. 

Η θεραπεία έχει άμεση σχέση με τον βαθμό της κάκωσης. Εάν ο ασθενής εκδηλώνει ήπιο πόνο τότε προτιμάται μία πιο συντηρητική αντιμετώπιση. Τα πιο συχνά μέσα αντιμετώπισης είναι η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων, η αποφόρτιση του γόνατος στη βάδιση με πατερίτσες, η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου στο γόνατο αποτελεί πλέον μια επέμβαση ρουτίνας απολύτως ασφαλή και αναίμακτη, χωρίς ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα στους ασθενείς. Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος, ο ασθενής επανέρχεται πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλες τις δραστηριότητές του, ενώ μπορεί να πάρει εξιτήριο 2-3 ώρες μετά την επέμβαση.

Τι είναι η Ρήξη Χιαστού; 

Η ρήξη προσθίου χιαστού αποτελεί έναν από το συχνότερους και πιο σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο και εκδηλώνεται κυρίως σε αθλητικές δραστηριότητες. Πρόκειται για έναν τραυματισμό που ταλαιπωρεί έως και 5 φορές συχνότερα τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Η ρήξη χιαστού μπορεί να συμβεί όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα, κατά απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο, κατά την ανώμαλη προσγείωση μετά από ένα άλμα ή και κατά τη σύγκρουση με άλλο αθλητή. 

Βασική λειτουργία του πρόσθιου χιαστού είναι να εμποδίζει την μετατόπιση της κνήμης προς τα εμπρός συμβάλλοντας καθοριστικά στη σταθερότητα της άρθρωσης. Όταν προκύψει η ρήξη πρόσθιου χιαστού,  οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ένα «κρακ», δηλαδή έχουν την αίσθηση ότι κόβεται ο σύνδεσμος. Μέσα στο πρώτο 24ωρο το γόνατο πρήζεται και η άρθρωση γεμίζει με αίμα. Μετά από μερικές βδομάδες το οίδημα υποχωρεί και ο ασθενής ανακουφίζεται. Παρ’ όλα αυτά, για τους αθλητές εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα, καθώς το εύρος κίνησης της άρθρωσης παραμένει μειωμένο και συνοδεύεται από ατροφία των μυών του γόνατος. Επίσης, ο ασθενής νιώθει έντονη αστάθεια ακόμη και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. 

Στα αρχικά στάδια του τραυματισμού συστήνεται ακινησία και αποφόρτιση του γόνατος με πατερίτσες, παγοθεραπεία και αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, η φυσικοθεραπεία και η μυϊκή ενδυνάμωση θεωρούνται απαραίτητες. Στις περιπτώσεις επαγγελματιών αθλητών η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση. Η «Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού» γίνεται αρθροσκοπικά ή με την ρομποτική τεχνολογία ΜΑΚΟ, μέσω 2 μικρών οπών 0,5 cm στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος από όπου εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία. Ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα της επέμβασης.

Ορθοπαιδικός Αθήνα

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης

Όλη η επικαιρότητα