Αγροτικά

«Εισβολή» και κινητοποιήσεις στην Αθήνα ετοιμάζουν οι αγρότες

agrotes2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και κερδίζει έδαφος το σενάριο καθόδου των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, όσο πλησιάζει η ψήφιση των μέτρων και δεν διαφαίνονται ελπίδες ουσιαστικής ελάφρυνσης.

Έτσι, για τις 7 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή συνεδριάσεων αγροτών και κτηνοτρόφων σε τοπικό επίπεδο ανά την Ελλάδα και στις 10 ή 11 του ίδιου μήνα αναμένεται μεγάλη συγκέντρωσή τους σε Νίκαια ή Πλαταμώνα, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων που σκοπεύουν να ακολουθήσουν.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, επισημαίνοντας πως μία πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας να κατέβουν με αγροτικά οχήματα στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γκόντιας, στη μεγάλη συνάντηση που προγραμματίζεται θα κληθούν όλες οι οργανώσεις, «αφού ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής πεποίθησης τα προβλήματά μας είναι κοινά». Αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα που θέτουν προκειμένου «να τακτοποιηθεί ο πρωτογενής τομέας, αλλά και να μπουν οι βάσεις για μια μακρόχρονη πορεία του με στρατηγικό σχεδιασμό και συγκεκριμένους στόχους».

Ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται οι ίδιοι να προτείνουν ισοδύναμα για να αντισταθμιστούν τα δυσμενή, όπως τονίζουν, μέτρα που προωθούνται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό τους και υποστηρίζουν πως οι λύσεις μπορούν να βρεθούν στον δικό τους χώρο «χωρίς να επηρεάζονται άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας».

Κοινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη προτείνει η ΠΕΚ 

Με περιφερειακές κινητοποιήσεις εισέρχεται στον “χορό” των κινητοποιήσεων η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), που μπορεί το προηγούμενο διάστημα να τηρούσε στάση αναμονής, αλλά “με την κυβέρνηση σχηματισμένη και τα προβλήματα να οξύνονται ήρθε η ώρα αντίδρασης”, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Καμπούρης.

Ο κ. Καμπούρης ανέφερε ακόμη ότι η ΠΕΚ πρόκειται να προτείνει σε όλους τους φορείς του πρωτογενούς τομέα να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

“Η φορολογία των αγροτών, το ασφαλιστικό, το θέμα των βοσκοτόπων, το κόστος παραγωγής, οι τιμές αγροτικών προϊόντων, οι πληρωμές επιδοτήσεων και βιολογικών προγραμμάτων που καθυστερούν έως και τέσσερα χρόνια, είναι θέματα που αφορούν όλους μας” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ.

Σε χθεσινή σύσκεψη στην Πρέβεζα, που έγινε με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΚ αποφάσισε ομόφωνα “σε περίπτωση άλλης καθυστέρησης των πληρωμών να ακολουθηθεί η νομική οδός”, διευκρίνισε ο κ. Καμπούρης.

Υπογραμμίζεται ότι το προσωρινό πλάνο των περιφερειακών κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΠΕΚ σε επίπεδο Νομών είναι: Σέρρες (15/10), Κιλκίς (20/10), Ημαθία (22/10), Χαλκιδική 29/10), Κομοτηνή (3/11/) και θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων και αυτοί των Θεσπρωτίας, Αιτωλοκαρνανίας και Ηλείας.

Περισσότερα στο agronews.gr

Όλη η επικαιρότητα