Ηλεία

ΕΚΑB δια πάσαν νόσον… – Οι φάρσες και τα… ευτράπελα

Ακούστε το άρθρο

Μόνο μία στις 10 κλήσεις  αφορά προβλήματα υγείας και διακομιδές

Ιστορίες καθημερινής… τρέλας διαδραματίζονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ Ν. Ηλείας. Αντί να καταγράφουν και να διαχειρίζονται τα επείγοντα συμβάντα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας καλούνται να… υποδυθούν ποικίλους ρόλους, από γιατρούς και φαρμακοποιούς μέχρι ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, παρέχοντας την αναγκαία κάθε φορά στήριξη στον συνομιλητή τους στην άλλη άκρη της γραμμής 166, ενώ την ίδια στιγμή «υποχρεούνται» να γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά αν όχι τη… Wikipedia, τουλάχιστον τον Χρυσό Οδηγό.

Μια μέρα στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι το Κέντρο δέχεται κάθε μέρα περίπου εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις. Ωστόσο, μόνο οι 8 με 10 κλήσεις αφορούν σε προβλήματα υγείας και διακομιδές.

«ΕΚΑΒ εκεί;
Ποιο φαρμακείο… εφημερεύει;»

Οι πιο πολλές τηλεφωνικές κλήσεις είναι γενικής και ειδικής φύσεως, με την αναζήτηση πληροφοριών και την «απαίτηση» για εξ αποστάσεως διάγνωση να κυριαρχούν. Οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ απευθύνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια έκκληση στους πολίτες να μην τηλεφωνούν παρά μόνο εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό, ωστόσο η αδιαφορία και η άγνοια σε συνδυασμό με τη μη χρέωση της κλήσης οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Δεκάδες κλήσεις κάθε μέρα αφορούν το… καυτό ερώτημα ποιο φαρμακείο εφημερεύει.

Μάλιστα, όπως λένε οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ακόμη κι όταν τους ζητούν ευγενικά να «ελευθερώσουν» τη γραμμή για κάποιο επείγον περιστατικό, δεν αλλάζει κάτι δραστικά. Οι πολίτες επιμένουν να λάβουν την πληροφορία και, παρότι υπόσχονται ότι δεν θα τηλεφωνήσουν ξανά, δεν τηρούν την υπόσχεση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει διασώστης του ΕΚΑΒ είναι ενδεικτικό  πως στις 100 κλήσεις που δέχεται το κέντρο του νομού μόνο οι 4 αφορούν σε σοβαρό περιστατικό. Από όλες αυτές τις κλήσεις πραγματοποιούνται περίπου 25 διακομιδές. Από αυτές, οι περισσότερες αφορούν τα χρόνια περιστατικά, όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και τις μετακινήσεις τους από και προς σε νοσοκομεία για εξετάσεις ή επεμβάσεις ή θεραπείες.

Όπως εξηγεί σε κάθε βάρδια ο εργαζόμενος απαντά σε 40 με 50 τηλεφωνήματα. Στόχος του Κέντρου είναι οι κλήσεις να μην ξεπερνούν σε διάρκεια το ένα με 1,5 λεπτό, εκτός κι αν υπάρχει ειδικός λόγος

Τελικός στόχος πάντοτε, εφόσον διαπιστώνεται επείγον περιστατικό ο χρόνος προσέγγισης του οχήματος στον τόπο του συμβάντος να είναι ο συντομότερος δυνατός

«Άργησε το ΕΚΑΒ» …
Γιατί άργησε το ΕΚΑΒ…

«Παιδί, ανακοπή, τροχαίο είναι το top 3 των περιστατικών που κινητοποιούν αμέσως τους τηλεφωνητές του ΕΚΑΒ. Σε αυτά τα περιστατικά η διακομιδή προχωρά με διαφορετικό ρυθμό» τονίζει χαρακτηριστικά

Κι εδώ ανακύπτει το μεγάλο πρόβλημα. Πόσες φορές έχουμε ακούσει την φράση «άργησε το ΕΚΑΒ». Και πώς να μην αργήσει αφού στην Ηλεία διαθέτουμε μόνο τρία ασθενοφόρα (που κάνουν πάνω από χίλια χιλιόμετρα την ημέρα) από τα οποία το ένα είναι διαρκώς κινούμενο μεταξύ Πύργου και Πάτρα για μεταφορά επειγόντων περιστατικών ή χρονίων πασχόντων. Το δεύτερο βρίσκεται στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και το τρίτο στον Πύργο.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η αλόγιστη χρήση του ισοδυναμεί με έγκλημα και μάλιστα προμελετημένο!

«Σκεφτείτε – αναφέρει χαρακτηριστικά διασώστρια – ότι πολλοί είναι αυτοί  ζητούν ασθενοφόρο  για κάποιον που έχει γύψο και που κάλλιστα θα μπορούσε να μεταφερθεί με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή ταξί. Και δε μιλώ για περιπτώσεις υπερηλίκων. Απλά για πολλούς το ασθενοφόρο είναι η εύκολη λύση. Για ένα απλό πυρετό, για ένα μεθυσμένο, για ένα καυγά…  Και οι παραβατικοί είναι και οι πιο απαιτητικοί. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια στιγμή κάποιος συνάνθρωπός μας μπορεί πραγματικά να κινδυνεύει»

«Είχα πάει λαική…»

Σύμφωνα με την καταγραφή των κλήσεων, μεγάλο ποσοστό από τις τηλεφωνικές κλήσεις που δεν αφορούν διακομιδές γίνονται από άτομα μοναχικά ή άτομα με ψυχικά νοσήματα ή και από άτομα που κάνουν φάρσες.

Μάλιστα υπάρχουν και οι σταθεροί …πελάτες. Κάποιες τέτοιες ιστορίες που διαδραματίστηκαν στα «Επείγοντα» στάθηκαν η αφορμή για το ρεπορτάζ. Όπως για παράδειγμα κυρία από χωριό του Κάμπου που έχει προτίμηση στις Τρίτες. Και πιο συγκεκριμένα ξημερώματα Τετάρτης. Η εν λόγω κυρία συνηθίζει να τηλεφωνεί τις… μεγάλες ώρες προφασιζόμενη κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα το οποίο «εξαφανίζεται» μόλις πατήσει το πόδι της στο νοσοκομείο. Και τότε η «ασθενής» νιώθει αρκετά καλά για να πάει… λαϊκή

Πονηρός ο …μπάρμπας

Κάποιος άλλος από ορεινό και απομακρυσμένο χωριό του νομού τηλεφώνησε Μεγάλο Σάββατο βράδυ προφασιζόμενος κι αυτός καρδιολογικό πρόβλημα. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας για να τον παραλάβει. Φανταστείτε την έκπληξη των διασωστών όταν είδαν να τους περιμένει στην πλατεία του χωριού ένας κουστουμαρισμένος ηλικιωμένος κύριος με μια βαλιτσούλα στο χέρι. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου λίγη ώρα μετά ο ηλικιωμένος συνήθλε και αποχώρησε  για το σπίτι της κόρης του για να κάνουν μαζί Πάσχα…

Έχω …δέκατα τρέξτε!

Συνάνθρωποί μας ζητούν ασθενοφόρο, γιατί έχουν δέκατα και φοβούνται μην ανέβει ο πυρετός, άλλοι καλούν ασθενοφόρο γιατί υπάρχει ένας άστεγος έξω από το μαγαζί τους και τους χαλάει την εικόνα και δεν μπαίνουν πελάτες. Εν όψει εορταστικών τριημέρων καλούν ασθενοφόρο για να διακομίσουν σε νοσοκομείο τον «άρρωστο» γονέα τους, μήπως και τον κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και φύγουν αυτοί για διακοπές…

Δύσκολο πράγμα η μοναξιά

Τις περιόδους των διακοπών όπως και των εορτών οι κλήσεις από τους μοναχικούς ή ψυχικά ασθενείς ή τους ηλικιωμένους αυξάνονται. Άνθρωποι που με πρόσχημα ότι ψάχνουν νοσοκομείο ή φαρμακείο, ή ότι αισθάνονται κάποιο πόνο, κρατούν τη γραμμή ανοιχτή και προσπαθούν να παρατείνουν την κουβέντα με τον συνομιλητή τους στην άλλη άκρη της γραμμής. Ο δε όγκος των τηλεφωνημάτων αυξάνεται κατακόρυφα τις βραδινές ώρες, με το θετικό να είναι ότι το βράδυ μειώνονται συνήθως πολύ οι κλήσεις για περιστατικά.

Το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και αστεϊσμού μεταξύ των εργαζομένων, όταν φυσικά δεν ασφυκτιούν υπό το βάρος των επειγόντων.

Έτσι έχουμε κάθε χρόνο χιλιάδες κλήσεις προς το ΕΚΑΒ που όσο και αν το δεις με χιουμοριστική διάθεση δημιουργεί σε άλλους ασθενείς μια τραγική αναμονή. Κάποια στιγμή πρέπει να ενημερωθούν πραγματικά οι πολίτες για το τι σημαίνει μια κλήση για αποστολή ασθενοφόρου …

Γιούλη Ηλιοπούλου

Όλη η επικαιρότητα