WEB tv Ηλεία

EKAB Ηλείας: Στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις για ενίσχυση – Τι αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων (VIDEO)

ΑΝΤΙ ΓΙΑ 12 ΑΤΟΜΑ, ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Η Ιδιωτική πρωτοβουλία πολλές φορές υποκαθιστά την πολιτεία στην ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών όπως είναι το ΕΚΑΒ. Ένα ακόμη παράδειγμα αυτής της κρατικής ασυνέπειας είναι η αδυναμία ενίσχυσης του προσωπικού και του στόλου του ΕΚΑΒ στην Ηλεία, άκρως απαραίτητης στα πλαίσια της αυξημένης προστασίας λόγω κορωνοιού στην Ηλεία και σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

Δυστυχώς οι υποσχέσεις που υπήρξαν έμειναν στα χαρτιά, αφού αντί για 12 άτομα, προσελήφθησαν μόνο τρεις επικουρικοί διασώστες στο ΕΚΑΒ.

Για αυτή την ασυνέπεια του κράτους ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας ανέφερε στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ.

Την αγωνία του εξέφρασε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γ. Θεοδωρόπουλος

«Η πραγματικότητα είναι αυτή. Το κράτος δεν μας στηρίζει ούτε με προσωπικό, ούτε με μέσα και είναι συγκινητικό που κάποιοι ιδιώτες βλέποντας και γνωρίζοντας την κατάσταση στο χώρο της υγείας, προσφέρουν από το υστέρημά τους στο ΕΚΑΒ. Ότι προσφορά η γίνεται είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη, αλλά εμείς θα θέλαμε όλα αυτά να μας παρέχει η πολιτεία η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια. Βλέπουμε ότι παρότι περάσαμε μία μεγάλη κρίση, όπου δυστυχώς η περιφέρεια η δική μας ήταν η πρώτη που αντιμετώπισε αυτή την πρωτόγνωρη για τη χώρα κατάσταση, οι υποσχέσεις μείνανε δυστυχώς μόνο υποσχέσεις. Ενώ είχαν πει ότι θα μας ενισχύσουν με προσωπικό, τελικά αυτό δεν έχει γίνει έως σήμερα. Προσελήφθησαν μόλις τρεις συνάδελφοι ενώ ο σχεδιασμός μιλούσε για 15 διασώστες. Υπήρξαν ακόμη και δύο μεταθέσεις  συναδέλφων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου η διοίκηση του ΕΚΑΒ της ακύρωσε. Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν έγιναν αυτά τα οποία μας είχαν υποσχεθεί και φοβάμαι ότι θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπου δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε.

Θα χρειαστεί να υπερβάλλουμε εαυτούς και να κάνουμε περισσότερα από ότι πρέπει και από ότι ορίζει το πρωτόκολλο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν ξέρω όμως αν εκείνη τη φορά θα είμαστε πάλι έτοιμοι και θα είμαστε και πάλι οι ήρωες του χειροκροτήματος».

«Να σταματήσει η κοροϊδία»

Ο κ. Θεοδωρόπουλος συνεχίζοντας ανέφερε ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

«Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία προς τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ Και πρέπει να τους αποδώσουν αυτά που πρέπει να τους αποδώσουν.

Δείξαμε ότι έχουμε συνείδηση, προσπαθούμε με προσωπικό κόστος και μάλιστα μεγάλο, να βγάλουμε σε πέρας το καθήκον μας, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να μας παρέχουν αυτά που πρέπει.

Πρέπει όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, μα πάνω από όλα ιδιαίτερα εξοπλισμένος Αυτή είναι η πραγματικότητα, το ΕΚΑΒ βιώνει 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο, μία κατάσταση πολεμική. Δηλαδή είμαστε σε πόλεμο εν καιρώ Ειρήνης.

Και αυτό είτε είμαστε σε Πανδημία είτε στην καθημερινότητά μας, σε μία καθημερινότητα που δυστυχώς για την περιοχή μας είναι και άσχημη λόγω του οδικού δικτύου της, αλλά και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρωτογενείς υγειονομικοί σχηματισμοί. Επιβάλλεται λοιπόν να ενισχυθούμε με ασθενοφόρα, αφού είναι γεγονός ότι πολλά ασθενοφόρα είναι στο συνεργείο. Εκτός από τα καινούργια ασθενοφόρα που ήρθαν το 2017 με την δωρεά του Νιάρχου, που και αυτή δεν στάθηκε ανάλογη των περιστάσεων, λόγω και της καινούργιας τεχνολογίας πιθανόν, δεν έχει γίνει καμία προμήθεια οχημάτων στο ΕΚΑΒ. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι  συγκρατημένες πάνω στις ανάγκες του ΕΚΑΒ δηλαδή οι προμήθειες ασθενοφόρων να γίνονται με γνώμονα τη λειτουργία και τις ανάγκες που έχει το ΕΚΑΒ».

«Ανεπιτυχής η προσπάθεια για προμήθεια 14 ασθενοφόρων»

Ακολούθως στάθηκε στην προ δυο ετών προσπάθεια που έγινε για την απόκτηση ασθενοφόρων, που όμως δεν είχε ευτυχή κατάληξη.

«Πριν από δύο χρόνια έγινε μία προσπάθεια να υπάρξει προμήθεια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με ιδία μέσα από κάποια υπόλοιπα χρηματικά που βρέθηκαν από ένα ανταποδοτικό τέλος. Η τότε διοίκηση του ΕΚΑΒ έκρινε ότι η περιφέρεια η δική μας έπρεπε να παραλάβει 14 ασθενοφόρα, αλλά αυτός ο διαγωνισμός δεν τελεσφόρησε και δεν νομίζω ότι θα τελεσφορήσει. Προχώρησε μόνο το ένα κομμάτι, αυτό με τις 4 κινητές μονάδες. Αν είχε προχωρήσει αυτή η προμήθεια θα ήταν μία μεγάλη ανάσα για μας. Αν υπήρχε η θέληση θα μπορούσαμε να τα έχουμε αυτά τα ασθενοφόρα τώρα. Δυστυχώς κάποιοι στα λόγια είναι πολύ καλοί, όχι όμως και στις πράξεις. Ακούσαμε τόσα όλο αυτό το διάστημα για ενίσχυση του συστήματος υγείας, για ενίσχυση του ΕΚΑΒ, και όμως εμείς ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Ακόμη οι διασώστες του ΕΚΑΒ περιμένουν αυτή την περιβόητη δαπάνη για τα μέσα ατομικής προστασίας, δηλαδή το επίδομα στολής που λέμε. Δεν μας έχουν καταβληθεί ακόμα ούτε τα φύλλα πορείας για τις μετακινήσεις των εργαζομένων για 14 μήνες. Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε πριν από την κρίση ότι οι διασώστες του ΕΚΑΒ θα έχουν κάποια ειδική αμοιβή για την αυτοθυσία τους και την προσπάθειά τους, όλα αυτά όμως έμειναν στα λόγια».

«Περισσότερο φιέστα ήταν…»

Τελειώνοντας ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη άφιξη του προέδρου του ΕΚΑΒ στην Πάτρα, που θύμισε περισσότερο φιέστα.

«Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ βρέθηκε στην περιφέρεια για να κάνει μία φιέστα. Εμείς όμως δεν θέλαμε να έρθει εδώ για να κάνει φιέστα. Εμείς θα θέλαμε να έρθει εδώ, να βραβεύσει και να τιμήσει το σύνολο των διασωστών του ΕΚΑΒ. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το τρίμηνο δώσαμε έναν τρομερό αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς μέριμνα και χωρίς να γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζουμε, αφού ήταν κάτι άγνωστο όλο αυτό που ζήσαμε. Πλέον προσφέρουμε μόνο με το φιλότιμο μας και την αγάπη μας για τη δουλειά μας».

Δείτε επίσης:

Τραγικές οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Ηλείας – Χωρίς ασύρματο εδώ και δέκα μήνες

Όλη η επικαιρότητα