Ηλεία

Έκαναν το «Όνειρο»… πραγματικότητα!

Μαθητές της Ε1 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου δημιούργησαν μια μικρού μήκους ταινία για την CAMERA ZIZANIO του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους

Την χαρά της δημιουργίας προκειμένου να γυρίσουν μια μικρού μήκους ταινία που θα συμμετάσχει στην φετινή (21η) Camera Zizanio του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους έζησαν, την σχολική χρονιά 2020-2021, 15 μαθητές του Ε1 τμήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου (φέτος μαθητές της ΣΤ τάξης). 

Ο τίτλος της ταινίας είναι «Το όνειρο», και οι μαθητές κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα την δημιουργία της παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κυρίως τα λοκντάουν της πανδημίας και μερικά τεχνικά προβλήματα.

Δουλεύοντας ομαδικά καταφέραν να τα ξεπεράσουν όλα και να ολοκληρώσουν τόσο το σενάριο, τα γυρίσματα (που έγιναν στον Πύργο) και το μοντάζ της ταινίας που έχει διάρκεια περίπου 8 λεπτά… 

Και προφανώς αυτή είναι η (προστιθέμενη) αξία που προσφέρει στους μαθητές της περιοχής μας -εδώ και 23 χρόνια- το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους και το «αδερφάκι» του, η Camera Zizanio… 

Οι μαθητές ευχαρίστησαν την δασκάλα τους Αμαλία Λαζαρακοπούλου για την στήριξη της που -όπως είπαν- ήταν καθοριστική για να ολοκληρωθεί η ταινία… 

Η ταινία τους προβλήθηκε χθες συμμετέχοντας στο Ελληνικό Τμήμα της φετινής Camera Zizanio (συνολικά 99 ταινίες, με τις 68 να έρχονται από σχολεία ανάμεσα τους και αυτή από το 3o Δημοτικό Σχολείο Πύργου). 

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής επισκεφθήκαμε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου συνομιλώντας με τους μαθητές που συμμετείχαν στην δημιουργία της ταινίας «Το όνειρο» κατά την διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς…

Η υπόθεση της ταινίας

Η εντεκάχρονη Ιωάννα κάτω από την πίεση των σχολικών υποχρεώσεων και της καραντίνας νιώθει εξαντλημένη. Μια ημέρα αποκοιμιέται στο γραφείο της και ονειρεύεται έναν κόσμο όπου όλες της οι επιθυμίες πραγματοποιούνται. Γρήγορα όμως το όνειρο εξελίσσεται σε εφιάλτη για εκείνη και τους φίλους της. Όταν  επιστρέφει στην πραγματικότητα συνειδητοποιεί την αξία των απλών πραγμάτων γύρω της… 

Αμαλία Λαζαρακοπούλου (υπεύθυνη δασκάλα-συντονίστρια της τάξης)

«Έκανα την πρόταση στα παιδιά να συμμετάσχουν στην δημιουργία ταινίας για την Camera Zizanio, την αποδέχθηκαν και μάλιστα την προώθησαν με ιδιαίτερο ζήλο. Μας δυσκόλεψε το γεγονός ότι είχαμε δυο φορές λόκνταουν αλλά καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε. Υπήρχαν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα αλλά όλα αυτά πρόσφεραν πολύτιμες εμπειρίες στα παιδιά και σε εμένα.

Δημιουργικές δράσεις όπως αυτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα μπορούσαν να ενταχθούν μόνιμα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διότι, παιδαγωγικά- προσφέρει πάρα πολλά στα παιδιά. Φυσικά χρειάζεται ενημέρωση και σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς για να ακολουθούν τέτοια προγράμματα.

Γνωρίζω το Φεστιβάλ πολλά χρόνια, το παρακολουθώ, συμμετέχω στις ταινίες και θεωρώ πως πρόκειται για ένα γεγονός που…ταρακουνάει τα νερά της λιμνάζουσας πόλης μας».

Ιωάννα Παναγιωτοπούλου

«Ήμουν σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το σενάριο ήταν αρκετά δύσκολο να γραφτεί ενώ το μοντάζ της ταινίας χρειάστηκε περίπου μια εβδομάδα. Στα γυρίσματα έγιναν πολλές επαναλήψεις αφού υπήρχαν απρόβλεπτα αλλά και τεχνικά προβλήματα. Στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο με τον κινηματογράφο και όχι μόνο με μικρού μήκους ταινία αλλά και μεγάλου καθώς και με άλλα είδη όπως είναι το animation». 

Νίκη Καζιάνη

«Ήμουν σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Μας πήρε περίπου τρείς μήνες να γράψουμε το σενάριο κι αυτό γιατί μας δυσκόλεψαν αρκετά οι βιντεοκλήσεις  ενώ κάναμε και αρκετές αλλαγές.  

Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν οι σκηνές που τραβούσαμε και το μοντάζ».

Νίκη Γεωργακοπούλου

«Είχα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ήμουν μέσα στο όνειρο… ήταν λίγο δύσκολο, ήθελε εξάσκηση, καλή προετοιμασία με τις ατάκες που πρέπει να πεις. Μας πήρε χρόνο αλλά διασκεδάσαμε και περάσαμε ωραία. Ταυτόχρονα συνεργαστήκαμε με τους συμμαθητές μου σε βαθμό μεγαλύτερο απ` ότι σε άλλα θέματα. 

Ήταν μια εμπειρία που μου άρεσε και στο μέλλον θα σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με την ηθοποιία. Θα ήθελα το σχολείο να δίνει περισσότερες ευκαιρίες για να ασχολούμαστε με ανάλογες δημιουργικές δράσεις». 

Ιωάννα Γιαννάτου

«Πραγματικά ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Γενικά όλη η συνεργασία με τους συμμαθητές μου ήταν πάρα πολύ καλή κι ευχαριστούμε πολύ τη δασκάλα μας την κα Αμαλία γιατί χωρίς αυτήν δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Το πιο δύσκολο ήταν ορισμένα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την κάμερα και το φωτισμό…του χρόνου θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με το Φεστιβάλ συμμετέχοντας σε περισσότερες δράσεις σαν εθελόντρια ενώ σκέφτομαι και την υποκριτική. 

Επίσης συμμετέχοντας στην δημιουργία της ταινίας πλέον όταν βλέπω μια ταινία στη τηλεόραση το κάνω με διαφορετική ματιά. Παρατηρώ τα πλάνα, τους φωτισμούς, πόσοι καμεραμέν υπάρχουν σε μια σκηνή, το σενάριο…». 

Παρασκευή Παπαντώνη

«Συμμετείχα ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος μαζί με την Νίκη και την Ιωάννα. Δώσαμε μια ιδέα που προσθέσαμε στο σενάριο που πολλές φορές αλλάζαμε για να προσθέσουμε λεπτομέρειες. Η συνεργασία μας ήταν καλή αλλά υπήρχε και ο κορονοϊός που δυσκόλεψε τα πράγματα. Η συνεννόηση γινόταν με βιντεοκλήσεις…ήταν δύσκολο αλλά πολλές φορές γελάσαμε κιόλας.  

Είναι κάτι πολύ ωραίο να φτιάχνεις τέτοιου είδους ταινίες, μικρού ή μεγάλου μήκους, και θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με τον κινηματογράφο. Μέσα απ` όλο αυτό μαθαίνεις, δεν διασκεδάζεις μόνο. Και σίγουρα είναι κάτι ξεχωριστό να προβληθεί η ταινία σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Νομίζω ότι πλέον θα πηγαίνω πιο συχνά στον κινηματογράφο». 

Έφη Λιατσίκα

«Η πρόταση από τη δασκάλα μας να κάνουμε την ταινία μας ενθουσίασε και περιμέναμε πως και πως νάρθει η ώρα για να ξεκινήσουμε. Συμμετείχα ως ηθοποιός, μέσα στο όνειρο που έβλεπε η πρωταγωνίστρια. Στους φίλους μου λέω πως το γύρισμα μιας ταινίας είναι μια εμπειρία που θα πρέπει να την ζήσουν όλοι… 

Θα ήθελα να υπάρχουν κι άλλες δημιουργικές δράσεις στο σχολείο, όπως το θέατρο. Πηγαίνω στον κινηματογράφο και -συνήθως- βλέπω περιπέτειες. Τώρα θα πηγαίνω πιο συχνά πιστεύω, και φυσικά θα δω και ταινίες του Φεστιβάλ αυτές τις ημέρες». 

Λύδια – Πετρούλα Μίνιτς

«Έκανα τη κλακέτα και το μακιγιάζ. Αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο ήταν η προετοιμασία για την σκηνή  του ονείρου με τα γλυκά, το τραπέζι και τη μπάλα… ήταν πολύ χαρούμενη διαδικασία όπως και το κλίμα. 

Έχω εμπειρία συμμέτοχής έχοντας παίξει με την Ομάδα Τέχνης Δούρειος Ίππος στην θεατρική παράσταση “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” του Λουίτζι Πιραντέλο.  

Θέατρο και κινηματογράφος θα πρέπει να υπάρχουν στο σχολικό πρόγραμμα γιατί προσφέρουν χαρά και κάθε παιδί πρέπει να το ζει αυτό». 

Διώνη Ζήρου

«Συμμετείχα ως ηθοποιός και μου άρεσε πολύ στα γυρίσματα. Είχαμε καλή συνεργασία παρά τις δυσκολίες τις οποίες όμως ξεπεράσαμε. Αναζητήσαμε πολλά πράγματα και για τον κινηματογράφο και για τις μικρού μήκους ταινίες.

Θα πάω να δω ταινίες στην Camera Zizanio και θα ήθελα να συμμετάσχω και του χρόνου. Η βράβευση δεν είναι το παν, πιο σημαντικό είναι η συμμέτοχή». 

Γιάννης Λυμπέρης – Κωνσταντίνος Καρακασίλης

«Εμείς ασχοληθήκαμε με το μοντάζ σε συνεργασία με τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες. Μοντάραμε για 3-4 ημέρες αφού το συνολικό βίντεο που πήραμε ήταν περίπου 2 ώρες και έπρεπε να βρούμε τα κατάλληλα σημεία…

Δεν είχαμε ξανακάνει ταινία, μόνο είχαμε ασχοληθεί με non stop movies (σ.σ. ο Κωνσταντίνος). 

Φυσικά θα θέλαμε να ασχοληθούμε ξανά. Αν πάρουμε βραβείο θα είναι επιβράβευση αλλά και να μην πάρουμε θα είμαστε πάλι υπερήφανοι για το αποτέλεσμα και τη διαδικασία. Συνεργαστήκαμε πολύ όμορφα όλοι μας σε κάτι δημιουργικό κι ευχάριστο».

Όλη η επικαιρότητα