Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Εκατοντάδες κάτοικοι παραβρέθηκαν στην ομιλία του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα στο Καράτουλα

Ακούστε το άρθρο

«Αναγκαία η ίδρυση νέου ταμείου αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή»

Στην προοπτική του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή του πρ. δήμου Ωλένης, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός

Αναγκαία χαρακτήρισε  την ίδρυση ενός νέου ταμείου αποζημιώσεων  για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους αγρότες, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός  Κώστας Τζαβάρας, κατά την ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία του  Καράτουλα.

Παρουσία εκατοντάδων κατοίκων από όλα τα χωριά του πρώην δήμου  Ωλένης, ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας εστίασε την ομιλία του στις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα  στην περιοχή, τονίζοντας ότι λόγω του μικροκλίματος και των εδαφολογικών συνθηκών, είναι ο τόπος από τον οποίο μπορεί να παραχθούν και να προκύψουν ανταγωνιστικά προϊόντα.

Αρχικά κατά την ομιλία του ο κ. Τζαβάρας  αναφέρθηκε  στο ζήτημα που έχει σχέση με το αρδευτικό δίκτυο της πεδινής Ωλένης, που εντάσσεται  στον ΤΟΕΒ Πελοπίου, όπου εκεί δημιουργείται συνεχώς το πρόβλημα με τη ΔΕΗ, λόγω της υπερχρέωσης που υπάρχει στους ΤΟΕΒ.

Παράλληλα  εξήγγειλε ένα καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ, που θα στηρίζεται σε ενεργειακή αυτάρκεια που θα προκύψει από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είτε με φωτοβολταϊκά  είτε με τη χρήση υδατοπτώσεων από φυσικά ή τεχνητά φράγματα, κάτι που όπως εξήγησε είναι  πολύ εύκολο να γίνει με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό ζήτημα που έθεσε ο πρ. υπουργός είναι  η ίδρυση ενός  ταμείου αποζημιώσεων, για τις ζημιές που προέρχονται στις καλλιέργειες από την κλιματική αλλαγή.

«Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απλώς η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι  επανειλημμένως είχα καταθέσει και ερωτήσεις στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και το είχα συζητήσει και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, μέχρι σήμερα δεν έχει  κάνει τις απαιτούμενες μελέτες για να κατευθυνθούν από την Ε.Ε. κονδύλια και πόροι προς αυτό το σκοπό.

Είναι προφανές  ότι αυτό το φαινόμενο τα προσεχή χρόνια θα αρχίσει να γίνεται πολύ πιο έντονο,  γιατί ήδη όπως μου  έκαναν γνωστό οι παραγωγοί   λόγω των υπερβολικών θερμοκρασιών που παρατηρούνται τώρα το καλοκαίρι οι ελιές δε δένουν, υπάρχουν βροχοπτώσεις με ακραία φαινόμενα που πριν από 3-4 χρόνια είχαν πάρει όλη την παραγωγή της σταφίδας από τα αλώνια που την είχαν απλωμένη και παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει,  από κανένα θεσμό δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα αποζημίωση. Άρα υπάρχει ανάγκη για  την ίδρυση ενός νέου ταμείου αποζημιώσεων  για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή» υπογράμμισε ο υποψ. βουλευτής Ηλείας.

Οι περιουσίες

Εξάλλου  ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε και στο επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις διεκδικήσεις περιουσιών στο Χειμαδιό, στην Κουτσοχέρα και στις υπόλοιπες  περιοχές από την Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων  Αροανίας, το οποίο όπως είπε θα πρέπει να ρυθμιστεί  με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

«Είναι πολύ λογικό και σωστό να μην μπορούν οι άνθρωποι να στηριχτούν μετά από 60-70 χρόνια στις περιουσίες που πήραν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους» τόνισε κατά την ομιλία του.

Αναφέρθηκε  επίσης στο θέμα  της σταφίδας, υπογραμμίζοντας  ότι θα πρέπει πλέον  να τη δούμε όχι απλά και μόνο σαν επιδοτούμενο προϊόν, αλλά είναι ανάγκη  να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να αποκτήσει και πάλι τη ζωντάνια που είχε στο παρελθόν γιατί ακόμα και τώρα παρά τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί , εξακολουθεί να είναι το πιο εξαγωγικό προϊόν της περιοχής.

Τέλος  ο βουλευτής Ηλείας  ανέφερε ότι  στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο  θα ασχοληθεί  με τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, με τα οποία η τοπική και η εθνική οικονομία θα ενδυναμωθούν , εφόσον βέβαια και το κράτος και οι Ομάδες Παραγωγών αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα μέσα που προσφέρει η Ε.Ε.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή, που ανταποκρίθηκαν μαζικά  και στην πρόκληση του πρώην υπουργού.

Όλη η επικαιρότητα