Ηλεία

ΕΚΑΒ Δυτ.Ελλάδας: Επικίνδυνη η κατάσταση – Ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα

Ακούστε το άρθρο

«Η Οδύσσεια» του 166 στην Ηλεία..

Τις ελπίδες του για βελτίωση της κατάστασης στο χώρο της υγείας εναποθέτει ο Ηλειακός λαός στη νέα διευθύντρια της υπηρεσίας των ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας κ. Αγγελική Κανελλοπούλου ιατρό αναισθησιολόγο, η οποία είναι γνώστρια των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός σε αυτόν τον τομέα και έντονα ευαισθητοποιημένη στα θέματα υγείας καθώς έχει και έναν λόγο παραπάνω αφού η μητέρα της κατάγεται από τον Πύργο. Μετά από πιέσεις και προσωπική της προσπάθεια η υπηρεσία κατάφερε να απεμπλέξει το ζήτημα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να προωθήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες για το διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια 14 ασθενοφόρων. Οχήματα από τα οποία έχει να λαμβάνει -επιτέλους- και ο νομός Ηλείας όπως μας διαβεβαίωσε η νέα διευθύντρια.

Η κ. Κανελλοπούλου που έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες τη διεύθυνση της υπηρεσίας των ΕΚΑΒ γνωρίζει πολύ καλά τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και προσπαθεί με τους συνεργάτες της να ιεραρχήσει και να δρομολογήσει λύσεις για την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα που είναι στις αρμοδιότητές της και συγκεκριμένα για τις Αχαΐα- Ηλεία -Αιτωλοακαρνανία-Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο. Στόχος μας -όπως μας δήλωσε- είναι να επισπευσθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες και να αποκτήσουμε το συντομότερο τα νέα οχήματα που θα εξυπηρετούν περισσότερο κόσμο με ασφάλεια και χωρίς καθυστερήσεις και είμαι ικανοποιημένη που καταφέραμε να ξεκολλήσουμε όλα εκείνα τα ζητήματα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το  διαγωνισμό για την αγορά των σύγχρονων εξοπλισμένων ασθενοφόρων που πραγματικά θα ανακουφίσουν ολόκληρη την περιφέρεια. Επίσης έκανε ειδική αναφορά στο μεγάλο έργο που καταβάλλει ολόκληρη η ομάδα, ενώ δεν παράλειψε να αναφερθεί και στο σπουδαίο  έργο των διασωστών καθώς και όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων. Η νέα διευθύντρια είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι μαζί είμαστε μία ομάδα και προσπαθούμε καταβάλλοντας κάποιες φορές και υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα περιστατικά. Τα προβλήματα άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε είναι χρόνια και δεν επιλύονται από τη μιά στιγμή στην άλλη. Απαιτούν οργανωμένο σχεδιασμό, κατανόηση, προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όσο για τον Πύργο σίγουρα αντιμετωπίζει πρόβλημα όπως και οι υπόλοιπες περιοχές, όμως πρέπει να έχει και θα έχει ασθενοφόρο από αυτά που θα αποκτήσουμε έτσι και οι κάτοικοι θα νιώθουν ασφάλεια και οι γιατροί θα διευκολύνονται στα περιστατικά . Εκείνο που θέλω να τονίσω είπε η κ. Κανελλοπούλου είναι ότι όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι άλλοι βαρύτητα έχει το επείγον περιστατικό και άλλη μία διακομιδή από το νοσοκομείο του Πύργου σε νοσοκομείο της Πάτρας. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται ασθενοφόρο σε όλες τις περιοχές, ο χρόνος κάποιες φορές είναι πολύτιμος και δεν μας περιμένει, κατέληξε..».

Άλλο το «επείγον»
και άλλο η διακομιδή.. 

Σχεδόν τα μισά οχήματα στην περιφέρεια εκτός λειτουργίας

«Διασωληνωμένη» και σε άκρως επικίνδυνη κατάσταση παραμένει  μέχρι και σήμερα η υπηρεσία των ΕΚΑΒ στο νομό Ηλείας, καθώς συνεχίζουν να υφίστανται οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα. Μία κατάσταση που επιδεινώθηκε και με την κατάργηση της απευθείας κλήσης του τριψήφιου 166 στον Πύργο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έτσι το πρόβλημα έγινε πιο εμφανές. Άλλωστε δεν είναι και λίγοι οι πολίτες που επικοινώνησαν με τα γραφεία της εφημερίδας μας και μας γνωστοποίησαν το πρόβλημα που αντιμετώπισαν όταν χρειάστηκαν ασθενοφόρο. Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το έμψυχο δυναμικό τις οποίες όλοι αναγνωρίζουμε εμείς  γίναμε αρκετές φορές δέκτες παραπόνων για μικρές και μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην έλευση ασθενοφόρου. Τα οχήματα που έχει μέχρι σήμερα η υπηρεσία στη διάθεσή της για να χρησιμοποιεί έχουν στο ενεργητικό τους πολλά χιλιόμετρα και πολλές φορές αρκετά από αυτά  είναι για επισκευή. Επιπλέον κάποια από τα συγκεκριμένα είναι αναγκασμένα να εκτελούν δύο ή και τρεις βάρδιες το εικοσιτετράωρο, γεγονός που τα βαρύνει μηχανολογικά  με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στις βλάβες γιατί πολύ απλά δουλεύουν ολόκληρα μερόνυχτα.  Έτσι από τα 42 ασθενοφόρα που έχει στη διάθεσή της η αρμόδια υπηρεσία η οποία καλύπτει τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου σχεδόν τα μισά είναι εκτός λειτουργίας και τα 22 που λειτουργούν όπως είναι αναμενόμενο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των παραπάνω περιοχών, συν του ότι καταπονούνται. Συνεπώς η υπάρχουσα κατάσταση με σχεδόν το 47% των ασθενοφόρων να είναι εκτός, είναι φυσικό και επόμενο να προκαλεί αναστάτωση και άγχος στη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών όλων των παραπάνω περιοχών. Κοινή απαίτηση όλων είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στον τόσο νευραλγικό χώρο της υγείας για να νιώσουν ασφάλεια.

Τη σπουδαιότητα της κατάστασης έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει και ο τουριστικός χαρακτήρας του νομού Ηλείας. Τόσο οι κρουαζιέρες που φθάνουν στο Κατάκολο, όσο και οι υπόλοιποι που ταξιδεύουν οδικώς για να επισκεφθούν την Αρχ.Ολυμπία, τον Καιάφα, την Αρχ. Ήλιδα, αλλά και τους δεκάδες καλοκαιρινούς παραθαλάσσιους προορισμούς που διαθέτει ο νομός, σίγουρα θα ήταν μεγάλη δυσφήμιση και πλήγμα για τον τουρισμό εάν γίνουν μάρτυρες ακόμη και ένος απλού περιστατικού υγείας που όμως χρήζει έμμεσης επέμβασης, κοινώς είναι «επείγον», κάτι που σήμερα δεν αντιμετωπίζεται εύκολα…

Το μοντέλο της υπηρεσίας με την έδρα της στη γειτονική Πάτρα από την οποία γίνεται η αξιολόγηση και διανομή των ασθενοφόρων στην Ηλεία αλλά και στις άλλες περιοχές μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τους τελευταίους μήνες  η κλήση από τον Πύργο στον γνωστό αριθμό «166» περνάει από μια Οδύσσεια καθώς συνδέεται με το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας και όχι του Πύργου και αφού ο ενδιαφερόμενος ακούσει για  περίπου 20 δευτερόλεπτα το ηχογραφημένο ενημερωτικό μήνυμα για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Πάτρας π. χ  «Εκατόν εξήντα έξι: Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Εφημερεύοντα νοσοκομεία: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Τρίτη-Πέμπτη και Κυριακή το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Για οτιδήποτε άλλο παρακαλώ περιμένετε», καλείται στη συνέχεια να ενημερώσει για το περιστατικό… Η κατάσταση αυτή προκάλεσε αναστάτωση και μεγάλη ανασφάλεια στους  πολίτες της Ηλείας, ειδικά στους ηλικιωμένοι που δεν έχουν  εξοικειωθεί σε  άμεση επαφή με τους διασώστες. Επιπλέον δημιουργήθηκε κενό συντονισμού, αφού  το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την Ηλειακή γεωγραφία, τη μορφολογία του εδάφους και τις αποστάσεις, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία.Κάτι που για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα προηγείται και ενημέρωση. Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας αντιπρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος είχε δηλώσει  στην εφ. Πατρίς  «είναι πιλοτική η εφαρμογή του για να διατυπωθεί ασφαλές συμπέρασμα για τη χρησιμότητά του θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη και τότε θα δούμε τι τελικά θα υπερισχύσει, ώστε να πούμε με ασφάλεια πώς θα λειτουργήσει». Στόχος του ΕΚΑΒ είναι να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα εξυπηρέτησης σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, κάτι που  εφαρμόζεται  ήδη στην Αθήνα, καθώς εξυπηρετεί τη Βοιωτία και την Εύβοια, όμως  με αυτήν την κατάσταση αυτή υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο η  υγεία στην Ηλεία.

Όλη η επικαιρότητα