Ηλεία

Εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις: «Έρχεται» λύση για επιδοτήσεις

Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση για εκτάσεις εκχερσωμένες που έχουν εξαγοραστεί –  Τι θα γίνει με τους δασικούς χάρτες

Στα «σκαριά» φαίνεται πως έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μια νέα ρύθμιση, που θα δίνει το δικαίωμα σε αγρότες να συνεχίζουν την καλλιέργεια γης όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια και να λαμβάνουν παράλληλα επιδοτήσεις και η οποία στόχο έχει να τακτοποιήσει το «αλαλούμ» που έχει προκληθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των εξαγορών στις οποίες είχαν προβεί οι αγρότες έναντι τιμήματος.

Η ρύθμιση αυτή θα δίνει τη δυνατότητα  να παραχωρούνται εκτάσεις στους σημερινούς καλλιεργητές, έτσι ώστε η γη την οποία καλλιεργούσαν να συνεχίζεται να καλλιεργείται και να μη χάνονται οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί εδώ πως δεν αλλάζει κάτι στις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών περιοχές που ο χαρακτήρας τους άλλαξε νομίμως πριν από το 1975, από δασικός σε άλλης μορφής, με ισχύουσες πράξεις της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, οι ήδη αναρτημένοι ή κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να αναμορφωθούν, ουσιαστικά εξαιρώντας τις εκτάσεις που θα υποδειχθούν ψηφιακά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγοντας το δρόμο στους αγρότες να διεκδικήσουν επιδοτήσεις που δεν είχαν καταβληθεί λόγω «μπλεξίματος» με τις δασικές εκτάσεις.

Έντονος προβληματισμός

Η απόφαση που αφορά περί τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, κρίνει ουσιαστικά ως αντισυνταγματικές όσες ρυθμίσεις υπήρχαν σχετικά με εκχερσωμένα δάση και δασικές εκτάσεις για γεωργική χρήση πριν και μετά το 1975.Σ’ αυτό τον τομέα, η Ηλεία καταλαμβάνει υψηλή θέση. Ειδικότερα, βρίσκεται δεύτερη πανελλαδικά, αφού οι παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις της ανέρχονται συνολικά στα 302.556 στρέμματα.

Ο προβληματισμός από πλευράς Διευθυντή Δασών Ηλείας Παναγιώτη Κορισιάνου είναι έντονος, καθώς εκτιμά πως τέτοια απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δασικών χαρτών και δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη. Συγκεκριμένα, πιστεύει πως η πρόσφατη αυτή απόφαση κινδυνεύει να «τινάξει στον αέρα» όλο αυτό το σημαντικό οικοδόμημα της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών που αφορά μεγάλο κομμάτι των εξαγορών, δηλαδή παλιών εκχερσωμένων δασών είτε πριν το 1975 που αποκτούσαν την κυριότητα, είτε μετά το 1975 που αποκτούσαν τη χρήση για γεωργοδενδροκομικές καλλιέργειες. Κρίνοντάς τη τεχνοκρατικά και όντας άνθρωπος της πράξης, ο διευθυντής Δασών Ηλείας τονίζει πως είναι ανεδαφική και εκτός πραγματικότητας η απόφαση διότι γεωτεμάχια που έχουν αλλάξει χρήση είναι μη αντιστρέψιμα, ενώ σχολιάζοντας και την προσφυγή υπογραμμίζει πως δεν αποτέλεσε καρπό ή αποτέλεσμα μιας γενικής συνέλευσης όλου του κλάδου και πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί έστω και μια πράξη από αυτές θα είναι ο ίδιος από τα πρώτα άτομα που θα τους ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Επιπλέον, στάθηκε και στα αρνητικά της απόφασης της Ολομέλειας, αφού η διαδικασία των δασικών χαρτών καθυστερεί σημαντικά και είναι στον αέρα επιδοτήσεις αγροτών, καταθέτοντας παράλληλα την άποψή του πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφαρμόσιμο. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό του καθώς πολλοί δαπάνησαν αρκετές ώρες εργασίας και εκτός ωραρίου για το συγκεκριμένο θέμα ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία των δασικών χαρτών, ενώ υποστηρίζει πως υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης της παραγωγικής μας δράσης που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο ΑΕΠ.

Αρνητικοί οι τοπογράφοι

Για το πολύ σημαντικό αυτό εργαλείο που ακούει στο όνομα δασικοί χάρτες, δεν θα μπορούσαν να μην εκφέρουν την άποψή τους άνθρωποι που το αντικείμενο της εργασίας τους περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο τομέα.

Ο Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Κώστας Παπαδόπουλος εστίασε στην απόφαση του ΣτΕ να σταματήσει τις εξαγορές καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων ύστερα από τις προσφυγές της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) την άνοιξη του 2018κατά της συνταγματικότητας των διατάξεων των Ν.4280/2014 και Ν.4467/2017, κρίνοντας αντισυνταγματική και παράνομη την όλη διαδικασία και αφήνοντας επί της ουσίας περί τα 2 εκατ. στρέμματα στον αέρα και οι οποίες επιδοτούνται σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη συνέχεια παρέθεσε κάποια δεδομένα που δείχνουν πως η Ηλεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση πανελλαδικά όσον αφορά τέτοιες εκτάσεις, με 302.556 στρέμματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, μια τέτοια απόφαση βάζει οριστικό τέλος στις εξαγορές, ενώ τόνισε πως σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής περίπου 74.400 αιτήματα εξαγοράς που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 370.000 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επιδοτείται από κοινοτικούς πόρους(ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ) και συγκεκριμένα στην Ηλεία περί τα 53.170 στρέμματα. Τέλος, εκτιμά πως μόνη λύση στο πρόβλημα των ιδιοκτητών προκειμένου να μη χαθούν περιουσίες που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο καθώς και ετήσιες επιδοτήσεις των αγροτών, είναι το υπουργείο να βρει μεταβατική λύση με τροποποίηση των κείμενων δασικών διατάξεων έτσι ώστε να καταστεί συνταγματική η διαδικασία και για να προχωρήσουν οι εξαγορές που έχουν ήδη κατατεθεί αλλά και να κατατεθούν νέες, τόσο για τις εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί προ του 1975 (διορία μέχρι τον Αύγουστο 2020) αλλά και η αγορά του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για τις υπόλοιπες εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί μετά το 1975 και μέχρι το 2007.

Από την πλευρά του, ο Τοπογράφος Μηχανικός Φώτης Μάριος υποστηρίζει πως η φημολογούμενη απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί μία πληθώρα προβλημάτων που αφορά τόσο την κύρωση των δασικών χαρτών, όσο και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες. «H διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εξαγορά των δασικών εκτάσεων που παρανόμως εκχερσώθηκαν, κρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ως αντισυνταγματική. Δύο εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργούμενης αγροτικής γης περνούν στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», υποστήριξε. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως εκτιμά, θα έχει ως συνέπεια οι πιο πάνω εκτάσεις να μην μπορούν να δηλωθούν από τους αγρότες στον ΟΣΔΕ, δεν θα είναι δυνατή η σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων στα παραπάνω ακίνητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβιβαστούν ή να ενοικιαστούν και η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών που μέχρι σήμερα εξελισσόταν με αργούς ρυθμούς θα παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου το Υπουργείο νομοθετήσει εκ νέου. Σε ότι αφορά τις αιτήσεις για εξαγορά στα κατά τόπους δασαρχεία, ο κ. Φώτης τονίζει πώς κρίνεται ουσιαστικά ως μη γενόμενη και αυτό έχει ως συνέπεια η οικονομική δαπάνη των φερόμενων ιδιοκτητών να μην έχει αντίκρισμα. Τέλος, σημαντική αναφορά έκανε και στις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν και αναφέρουν ότι το Υπουργείο θα προβεί σε μία ρύθμιση με την οποία θα μισθώνει τη γη στους γεωργούς έναντι κάποιου αντιτίμου, ώστε η έκταση να καλλιεργείται, να μη χάνονται επιδοτήσεις και να συνεχίσει να υπάρχει γεωργική παραγωγή.

Καταπάτηση του περιβάλλοντος!

Κυρίαρχη όμως φαίνεται πως είναι και η άποψη περί καταπάτησης του περιβάλλοντος, η οποία γίνεται εμφανής στην περίπτωση αιτήσεων εξαγοράς καλλιεργήσιμων εκτάσεων που θεωρούνται δασικές και ουσιαστικά με την κατάθεσή τους πολλοί είναι σα να αποδέχονται πως αποτελούν καταπατητές δημόσιας γης. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τα εξαρτημένα τοπογραφικά που κατατέθηκαν στο δασαρχείο από τους φερόμενους ιδιοκτήτες ουσιαστικά προσφέρουν στο… «πιάτο» την περιουσία τους(σ.σ. των ιδιοκτητών) στο κράτος, μιας και ο νόμος αναφέρει ότι άμεσα αυτά θα πρέπει να κηρυχθούν αναδασωτέα, ενώ δε θα είναι λίγοι και αυτοί που θα πέσουν από τα σύννεφα όταν χάσουν τις αντιρρήσεις που έκαναν.

Όλη η επικαιρότητα