Ελλάδα

Εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της Ηριάννας Λ. και του Περικλή Μ.

Εκδικάζεται σήμερα σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή από τον Ιούνιο του 2017.

Οι δύο νέοι καταδικάστηκαν πρωτοβάθμια από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Το χρονικό

Η Ηριάννα συνελήφθη τον Μάρτιο του 2011 σε έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι του φίλου της στα πλαίσια επιχείρησης παρακολούθησης υπόπτων που είχαν επισκεφτεί το ίδιο σπίτι.

Μετά την έφοδο ο φίλος της, που συνελήφθη, κατηγορήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε ομόφωνα και αμετάκλητα από το πρωτόδικο δικαστήριο και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας.

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε δώσει τότε δείγμα DNA, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο στοιχείο εναντίον της, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερη.

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, με αφορμή ένα «εύρημα» των αρχών βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη. Απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ακολούθησε η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, γεγονός που ξεσήκωσε μια σειρά αντιδράσεων με πολιτικά κόμματα, φορείς, συλλογικότητες και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής από τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό χώρο να ζητούν την απελευθέρωσή της.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα