Ηλεία

Εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο στον Πύργο: Τρεις αγωνιστές που αντιστάθηκαν, μίλησαν και συγκίνησαν!

«Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, 1973-2021»
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ανέσυρε η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Πύργου, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Με τίτλο «Η μνήμη του Πολυτεχνείου σήμερα, 1973- 2021» και με ομιλητές, εκ των πρωταγωνιστών της πολύ σημαντικής στιγμής της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας…

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών, η «φωνή» -όπως έχει χαρακτηριστεί- του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, ο Μάκης Μπαλαούρας, πρ. βουλευτής Ηλείας και μέλος της Επιτροπής Αντιδικτατορικού Αγώνα καθώς και ο Στέφανος Τζουμάκας, τ. Υπουργός, και από τους πρωταγωνιστές του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Το κοινό που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, Χάρης Μικελόπουλος και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος.

Ο κ. Αντωνακόπουλος καλωσόρισε τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου -όπως χαρακτήρισε τους ομιλητές- καθώς και αγωνιστές που βρέθηκαν στην εκδήλωση όπως τον πρ. δήμαρχο Μάκη Παρασκευόπουλο, τον Σπύρο Λαμπρινό, τον Σάκη Μαυρογένη από την Κυπαρισσία κ.ά. Αναφέρθηκε σε αυτούς που μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου συνέχισαν να δημιουργούν τα δικά τους μικρά πολυτεχνεία στην καθημερινότητα…

«Αυτοί για τους οποίους η πορεία τους είχε συνέπεια και στον λόγο και στην πράξη σε βάθος χρόνου. Είναι τιμή μας που βρίσκονται οι ομιλητές σήμερα στο Λάτσειο σε μια εποχή που τα βασικά ζητήματα εκείνης της εποχής και το βασικό σύνθημα όπως το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, είναι επίκαιρα. Στη σημερινή εποχή έχει επικρατήσει η παγκοσμιοποίηση και οι ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και το χρήμα κυριαρχεί. Η δικαιωματική αριστερά και οι βασικές της θέσεις έρχονται σε αντίθεση με τον ατομισμό που επικρατεί σήμερα. Κάτι που πρέπει να αντιστραφεί».

«Αποδείξαμε ότι ακόμα και το όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί»…

Αρχικά ο Δημήτρης Παπαχρήστος παίρνοντας τον λόγο έκανε αναφορά στην προσπάθεια να ξεχαστούν οι νεκροί του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι στο βιβλίο που έχει εκδώσει καταγράφονται αναλυτικά τα ονοματεπώνυμά τους και πολλές άλλες λεπτομέρειες.

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου ήταν αποτέλεσμα προεργασίας στον φοιτητικό χώρο. Η Ελευθερία ήταν κάτι παραπάνω από το Ψωμί για εμάς τότε. Ήταν το δικαίωμα στην εργασία και είναι κακό 50 χρόνια μετά να μιλάμε για αυτό το δικαίωμα και τα παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό.

Δυστυχώς αυτά που κάναμε κι αυτά που φωνάζαμε, ισχύουν και σήμερα. Το μήνυμα είναι να συνεχιστεί ο αγώνας από εκεί που δεν μπορέσαμε εμείς, αυτό είναι το μήνυμα στα νέα παιδιά. Πιστεύω ότι σήμερα δεν έχουμε δημοκρατία αλλά έχουμε μια χούντα δημοκρατική, αντιπροσωπευτική και ολιγαρχική, διότι ψηφίζει νόμους που αν τους είχαμε στη δικτατορία, θα γινόταν χαμός. Την ίδια στιγμή μας κάνουν συνενόχους και συνυπεύθυνους, αφού δεν γεμίζουμε ως ενεργοί πολίτες το αδειανό πουκάμισο που λέγεται Δημοκρατία. Ο κορωνοϊός, ο οποίος φυσικά υπάρχει, έγινε όπλο στα χέρια της εξουσίας και τρομοκρατεί τον κόσμο. Οι καθημερινές ανάγκες έχουν φέρει τη δημοκρατία στα μέτρα τους και μας έχουν καταντήσει συνενόχους και συνυπεύθυνους.

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν βολτούλα αλλά ένα κάστρο ζωντανό και μιλάει μόνο του. Είναι σύμβολο ιστορικό και σταθμός ανεφοδιασμού για τα παιδιά που έρχονται. Το Πολυτεχνείο είναι ζώσα μνήμη και στέκεται απέναντι σε κάθε εξουσία και στη μορφή του χρόνου».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «Με τον τρόπο που λειτουργήσαμε αποδείξαμε ότι ακόμα και το όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί, λειτουργήσαμε με άμεση δημοκρατία, κάναμε συνελεύσεις καθημερινά με εκλεγμένους εκπροσώπους. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο ραδιοφωνικός σταθμός που έσπασε τη μοναξιά της Αθήνας.

Το Πολυτεχνείο μας ξεπέρασε δεν ήταν μία υπόθεση μόνο πέντε χιλιάδων ανθρώπων. Έδειξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση και παραίτηση διότι τότε θα ’ρθουν χειρότερα αφού αυτό είναι που βολεύει την εξουσία. Τίποτα δεν είναι μάταιο όταν έχει υπάρξει αληθινά»…

«Η Χούντα δεν ήρθε μόνη της»…

Ο Στέφανος Τζουμάκας στην αρχή της ομιλίας του έκανε μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που ακολούθησαν τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνέπειες που είχαν για τη χώρα μας λέγοντας πως «Η Ελλάδα γι’ αυτό πλήρωσε έναν Εμφύλιο και μια δικτατορία».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Σήμερα ετοιμάζεται ένας νέος διχασμός στον κόσμο ανάμεσα στην αγγλοσαξονική συμμαχία και την ανερχόμενη δύναμη που είναι η Κίνα. Σαν Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε μία ενδιάμεση δύναμη και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε αυτή τη νέα σύγκρουση. Το υπόβαθρο είναι πάντα το ίδιο… η κυριαρχία και ο οικονομικός έλεγχος, η οικονομική εξάρτηση.

Η Χούντα των συνταγματαρχών δεν ήρθε μόνη της, έγιναν πολλά πριν και εκεί είναι που πρέπει να σταθούμε και σήμερα που το διεθνές σύστημα θέλει να επιβάλλει λογικές, όπως το ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος το 2008 παρά τα όλα όσα έγιναν και οδήγησαν στη γνωστή κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν ήταν η Χούντα το θέμα αλλά όλα όσα είχαν οδηγήσει στη Χούντα.

Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς γιατί εμείς δεν ήμασταν απλά εναντίον της δικτατορίας αλλά εναντίον του συστήματος. Γι’ αυτό και ένας- ένας πήραμε τον δρόμο μας ενώ ξέραμε και τον άλλο δρόμο… είχαμε όμως άλλες αρχές».

«Πρέπει να έχουμε καθημερινά εξεγέρσεις»…

Ο Μάκης Μπαλαούρας τόνισε ότι «Διαμορφώθηκα από τον πόνο, τις φωνές και κραυγές των συναγωνιστών. Στο Πολυτεχνείο συνέβη μία οργανική ενότητα μεταξύ των νέων που τους έλεγαν αλήτες και των ανθρώπων που μετά τους χαρακτήρισαν αλήτες της διανόησης. Κομβικά σημεία ήταν η κηδεία του Σεφέρη και το αίτημα των φοιτητών για ελεύθερες εκλογές και μάθηση χωρίς περιορισμούς.

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον αγώνα του Πολυτεχνείου, έναν αγώνα που δεν έχει σταματήσει, που συνεχίζεται και που πάντα θα συνεχίζεται. Ένα σημαντικό γεγονός, παγκόσμια μόνο σε ένα κράτος, στην Ελλάδα, γίνονται αυτές οι αυθόρμητες εκδηλώσεις και αυτό σημαίνει πολλά. Ήταν μια εξέγερση και πρέπει να έχουμε καθημερινά εξεγέρσεις. Εξεγέρσεις του εαυτού μας, των γύρω μας, για το καλό του τόπου, για το Ψωμί, για την Παιδεία και την Ελευθερία, ιδιαίτερα στον Πύργο και την Ηλεία, απ’ όπου κατάγομαι, είναι ένα σημαντικό γεγονός για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη μνήμη του Σάκη Καράγιωργα και του Βασίλη Φάμελου, νεκρού του Πολυτεχνείου».

Χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, νομού Ηλείας, Παναγιώτης Φλεβοτόμος που χαρακτήρισε τους ομιλητές ως σύμβολο για τους νεότερους. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ, Χάρης Μικελόπουλος, μίλησε ως φίλος του Πύργιου αντιστασιακού καθηγητή Σάκη Καράγιωργα (σ.σ. η κεντρική πλατεία του Πύργου φέρει το όνομα του), μεταφέροντας παράλληλα τον χαιρετισμό της συζύγου του. Παράλληλα διάβασε απόσπασμα από την απολογία του στο Στρατοδικείο που έγινε κατά τη διάρκεια της Χούντας.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του δήμου Πύργου, Βασίλης Φάμελος που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν όλα αυτά που πρέπει για να τιμηθεί η μνήμη του Πύργιου Βασίλη Φάμελου που έπεσε νεκρός στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

– Ο Σάκης Μαυρογένης ήρθε από τη γειτονική Κυπαρισσία για την εκδήλωση κι ήταν αυτός που έβαλε το «φινάλε» καλώντας τους παρόντες να σηκωθούν όρθιοι και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου…

– «Σε τέτοιες εξεγέρσεις φανερώνεται ο άνθρωπος αν είναι μικρός ή μεγάλος. Δείξαμε αυτό το πρόσωπο στην Ελληνική κοινωνία και ξεπλύναμε το πρόσωπο των γονιών μας που 6 χρόνια είχαν δεχθεί τη Χούντα», ήταν κάποια χαρακτηριστικά λόγια που ανέφερε χθες ο Δημήτρης Παπαχρήστος.

-Μεταξύ αρκετών άλλων ο Στέφανος Τζουμάκας είπε κι ότι «Η χώρα έφτασε να έχει 75% υπηρεσίες και 25% παραγωγή, οι εφοπλιστές έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια και διευθύνουν χειραγωγώντας την κοινή γνώμη και υπάρχουν ευθύνες στις πολιτικές δυνάμεις. Χρειάζεται επαναπροσανατολισμός στα μεγάλα εθνικά θέματα. Πρέπει να τελειώνουμε με την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», ακούγοντας το χειροκρότημα του κόσμου…

Όλη η επικαιρότητα