Categories: Ηλεία

Εκδήλωση στο Κάστρο Χλεμούτσι: Ο ήρωας Εύζωνας από τη Γαστούνη

Share

Άκρως ενδιαφέρουσα υπήρξε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παραμονή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Κάστρο Χλεμουτσι.

Η εκδήλωση είχε θέμα τον ηρωϊκό Εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκίδη με ομιλητή τον  κ. Παναγιώτη Δ. Ιωαννίδη, διδάκτωρ λογοτεχνίας, ιστορικό και συγγραφέα ο οποίος  παρέθεσε πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν την ιστορική αλήθεια.

Την δράση του ήρωα Κουκίδη πολλοί συνεργάτες των ναζί προσπάθησαν και θα ήθελαν να ξεχαστεί.

Και ποια ήταν η δράση του;Ότι ο τελευταίος Εύζωνας που έμεινε φρουρός στη σημαία μας επάνω στην Ακρόπολη, αφού τυλίχτηκε με αυτήν, έπεσε από τον Ιερό Βράχο, αρνούμενος να φύγει ηττημένος με τη σημαία στα χέρια και με σκυμμένο το κεφάλι μπροστά στους Γερμανούς κατακτητές.

Μια πράξη ηρωισμού που έγινε τις ίδιες ώρες με την αυτοκτονία της Πηνελόπης Δέλτα, η οποία δεν μπορούσε να ζει βλέποντας τη γερμανική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη.

Η ενέργεια αυτή του Κωνσταντίνου Κουκίδη εξέθετε ανεπανόρθωτα όλους εκείνους που έτρεξαν να συνεργαστούν με τον κατακτητή “για το καλό της Πατρίδος”.

Προσπάθησαν να αμφισβητήσουν, όχι μόνο την πράξη του Εύζωνα από τη Γαστούνη με καταγωγή από τον Πόντο, αλλά και την ίδια την ύπαρξή του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ανδαβίδας Κυλλήνης, εκπρόσωποι φορέων και δεκάδες κάτοικοι του Κάστρου.

(φωτογραφίες: Χρήστος Ασημακόπουλος)