Ελλάδα Ηλεία Οικονομία

Εκδήλωση του Επιμελητήριου Ηλείας στην Ολυμπία: Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα θα φέρουν την ανάπτυξη

Ακούστε το άρθρο

Προνόμιο για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό χαρακτήρισε την Αρχαία Ολυμπία ο πρόεδρος του LYKTOS GROUP και εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων του επενδυτικού και οικονομικού κλάδου της χώρας, Μιχάλης Σάλλας, χθες το απόγευμα από το  Συνεδριακό Κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Σάλλας πραγματοποίησε σημαντική ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Ανάπτυξη ναι, αλλά πως;» που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Ηλείας με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης «ΔιαΝΕΟσις», με στόχο να ξεκινήσει ευρύς και γόνιμος διάλογος για το πώς η Ηλεία και η Ελλάδα γενικότερα θα μπουν σε τροχιά διατηρίσιμης και πολυδιάστατης ανάπτυξης.

Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι ένα ιστορικό μέρος που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη και θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόλο παραγωγής διεθνών και ποιοτικών προϊόντων, με βασικά γνωρίσματα την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα…

«Το κυρίαρχό ζήτημα της Ελλάδας είναι πώς θα έχει διεθνή παρουσία με ανταγωνιστικούς όρους στους τομείς που θα επιλέξει να εξειδικευθεί. Πρέπει ολοι να συμφωνήσουμε ότι η ελληνική οικονομία της επόμενης μέρας πρέπει να είναι εξωστρεφής», τόνισε ο κ.Σάλλας, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τα βασικά προβλήματα και προτάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σάλλα, είναι αναγκαία η θέσπιση σταθερού φορολογικού συστήματος για μια δεκαετία με την πρόβλεψη μείωσης του συντελεστή κατά 3% κάθε χρόνο ως το 2020, με στόχο να αυξηθεί η επενδυτική δραστηριότητα και να αλλάξει το κλίμα. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους επιχειρηματίες, καταθέτοντας ως πρόταση την ίδρυση «ΚΕΠ επιχειρηματικότητας».

Παράλληλα, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών από την πλευρά της πολιτείας θα αναβάθμιζε τη γεωπολιτική σημασία της ελληνικής οικονομίας.

Ζητούμενο η διατηρήσιμη ανάπτυξη

Ο γενικός  δ/ντής της «ΔιαΝΕΟσις», Διονύσης Νικολάου, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι μέσα από τις  έρευνες και τη συζήτηση προκύπτουν αναπτυξιακά δεδομένα και για την Ηλεία, τα οποία θα συμβάλουν στο να αναπτυχθεί η οικονομία του νομού.

«Οι περιοχές NATURA, τα λιμάνια, οι αρχαιολογικοί χώροι, ο αγροτικός τομέας και ιδιαίτερα το νέο συνεταιριστικό κίνημα  είναι μεριά από τα όπλα της Ηλείας για να επιτύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο τίτλος της εκδήλωσης περικλείει την αλήθειά μας για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη. Όλοι πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη είναι η αναγκαία λύση για την έξοδο από την κρίση ενδεχομένως όμως να έχει μεγαλύτερη σημασία το πώς», είπε ο κ. Νικολάου, αναλύοντας στην ομιλία του την καινοτόμα μεθοδολογία στις έρευνες και τις μελέτες της «ΔιαΝΕΟσις».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ανέφερες πως τα συμπεράσματα της εκδήλωσης θα δώσουν το έναυσμα για εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με την ηλειακή ανάπτυξη.

«Ευελπιστουμε ότι αυτά τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν μια καλή αφετηρία για να αναπτύξουμε τον δικό μας διάλογο πάνω στα θέματα της δικής μας κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Βασικός λόγος που γίνεται αυτή η εκδήλωση είναι να αναπτύξει η Ηλεία κοινό βηματισμό ώστε όλες μας οι δυνάμεις να συντείνουν σε κάποιους βασικούς στρατηγικούς στόχους που θα μας δώσουν θετικά αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε ο κ. Νικολούτσος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι εισηγητές αναφέρθηκαν στη στρατηγική ανάπτυξης των λιμανιών, στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία και στους βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα μειώσει την ανεργία και θα προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας. Τη συζήτηση συντόνισαν η δημοσιογράφος Λίζα Δουκακάρου και ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου.

Όλη η επικαιρότητα