Πολιτισμός

Εκδήλωση – ύμνος από την Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών

politistiki_lesxi_trapezikwn.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μία πρωτόγνωρη όσο και εντυπωσιακή  εκδήλωση – Εγκώμιον και Ύμνος  για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Κυριακής στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο.

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα και το Μουσείο του Πύργου και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία  με τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον».

 Το πυκνό ακροατήριο θέλησε να τιμήσει τον Πολιτισμό και την επιτυχημένη προσπάθεια των συντελεστών, να απολαύσει μουσική, εικόνα, ποίηση  και ταυτόχρονα ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία από την πιο αρμόδια για το θέμα η πρώην Διευθύντρια Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών  και  Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας κ. Γεωργία Χατζή που αναφέρθηκε σύντομα αλλά περιεκτικά στο Μουσείο του Πύργου  και παράλληλα στη σημασία, τους συμβολισμούς και τα υψηλά μηνύματα και παράλληλα τόσο επίκαιρα για τον σημερινό Κόσμο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτιστικών της Λέσχης κ. Χρ. Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης τονίζοντας «πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή περιοχή του Κόσμου η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού που ζούμε πρέπει να είναι φωτεινή Εστία, πρέπει να αξιώνει εκδηλώσεις αντάξιες της Ιστορίας και της Παράδοσής της  που θα δρουν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους τομείς της Ανθρώπινης δραστηριότητας και της Ελληνικής συνέχειας».

Κατόπιν ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιά, κ.Τάκης Κανελλόπουλος, ανέλυσε το Νομικό πλαίσιο για την διεκδίκηση των Αρχαιοτήτων της περιοχής και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν.

Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου ” Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος , Έρως καθώς και το «Ο Πρώτος Ύμνος» του Ηλία Ανδριόπουλου.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας Πύργου που ερμήνευσε εξαιρετικά 4 τραγούδια του ρεπερτορίου της, καθώς και η συμμετοχή μελών των «Χρωμάτων της Ήλιδας» υπό τον Γιώργο Γκιτζίρη, που απέσπασαν  το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους.

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο βρίσκονταν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου αιδ. π.  Χαμάλης, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μαρίνος, ο Πρόεδρος ΕΒΕ Κώστας Νικολούτσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου κ. Διον. Μπουλούτας, ο Δντης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος, ο Διευθυντής  ο υπκτης της Πυροσβεστικής κ. Μανιάτης, ο Δασάρχης κ. Παν. Λάττας, η Πρόεδρος και η Γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων κες Τούλα Καλαμπόκα και Μάχη Μικελοπούλου, ο Πρόεδρος του συλλόγου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κων. Αθανασόπουλος καθώς και ο συμπολίτης μας μουσικοσυνθέτης κ. Ηλίας Ανδριόπουλος, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων.

Όλη η επικαιρότητα