Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Θνητοί Θεοί» σε απόδοση Μίνου Βολανάκη | Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας

18 Ιουλίου - 9 Αυγούστου

ΔΩΡΕΑΝ

Η παράσταση «Θνητοί Θεοί», μια μουσικό-θεατρική σύνθεση βασισμένη στην Παλατινή Ανθολογία σε απόδοση Μίνου Βολανάκη, θα παρουσιαστεί στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας (Γυμνάσιο) το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021.

Η εκδήλωση της 18ης Ιουλίου 2021 θα αναμεταδοθεί διαδικτυακά στα ελληνικά/αγγλικά και θα είναι οπτικοακουστικά προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Η Παλατινή Ανθολογία, αυτή η σπουδαία και πλουσιότατη συλλογή ελληνικών επιγραμμάτων που καλύπτει τουλάχιστον 370 ποιητές και που συντάχτηκε στις αρχές του 10ου αιώνα από τον Βυζαντινό κληρικό Κωνσταντίνο Κεφαλά, αποτελεί τη βάση αυτής εδώ της μουσικό-θεατρικής παράστασης που συγκεντρώνει μια σειρά εκλεκτών συντελεστών. Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο διατρέχοντας τους αιώνες, ποιήματα-διαμάντια με κοινό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα, τον θάνατο, ποιήματα λυρικά, αυτοσαρκαστικά, με «ηφαιστειογενές» χιούμορ, μικρά αριστουργήματα του Καλλίμαχου, του Παλλάδα, του Αισώπου, του Αντιφάνη, του Στράτωνα και τόσων άλλων που καλύπτουν μια περίοδο αιώνων (από τον 7ο π.Χ. μέχρι το 600 μ.Χ.) παρουσιάζονται σε απόδοση Μίνου Βολανάκη, από τη Ρένη Πιττακή και τον Περικλή Μουστάκη συνοδευόμενα από την πρωτότυπη μουσική του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλου, σε μια παράσταση την ιδέα της οποίας υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου. Η ποίηση της Παλατινής Ανθολογίας είναι τόσο ζωντανή –παρά το χάσμα των αιώνων που μας χωρίζει– που αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στο πέρασμα του χρόνου.

Η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμβολο του αρχαιοελληνικού πνεύματος, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος χώρος για την πρώτη αυτή πολυδιάστατη παρουσίαση της Παλατινής Ανθολογίας προς το ευρύ κοινό. Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, η παράσταση αποτελεί ένα ιερό ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων και μια ισχυρή υπενθύμιση για τον καταλυτικό και διαχρονικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Συντελεστές

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου
Απόδοση: Μίνως Βολανάκης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σωκράτης Σινόπουλος
Μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα/νέι), Βασίλης Παπαβασιλείου (ακουστικό/ηλεκτρικό μπάσο)
Ερμηνεία: Ρένη Πιττακή – Περικλής Μουστάκης
Ενδυματολόγος: Θάλεια Ιστικοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων & Τεχνών

Πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

LIVE STREAMING (χωρίς περιορισμούς)

Με γνώμονα την άρση γεωγραφικών και κοινωνικών περιορισμών και την ευρύτερη συμμετοχή του κοινού στη σημαντική αυτή εκδήλωση, η παράσταση θα μεταδοθεί απ’ ευθείας (live streaming). Θα είναι δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) και οπτικοακουστικά προσβάσιμη και στις 2 γλώσσες (bilingual audiovisual accessibility performance). Στην απευθείας αναμετάδοση θα προστεθούν ακουστικά και οπτικά κανάλια, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι οπτικοακουστικά προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης και
ακοής.

Τα κανάλια προσβασιμότητας είναι:

  •  Διεθνής Νοηματική γλώσσα για άτομα με προβλήματα ακοής.
  • Ακουστική περιγραφή (audio description) για άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Yπότιτλοι τύπου S.D.H (Ελληνικά / Αγγλικά)

Πληροφορίες: www.ecaa.gr

Λεπτομέρειες

Αρχή:
18 Ιουλίου
Τέλος:
9 Αυγούστου
Κόστος:
ΔΩΡΕΑΝ
Κατηγορίες Εκδήλωση:
,
Tags:
, ,

Διοργανωτής

Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων & Τεχνών
Τηλέφωνο:
210 72 93 691
Email:
info@arteac.eu
Ιστότοπος:
https://www.arteac.eu

Χώρος Διεξαγωγής

Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας (Γυμνάσιο)
Αρχαία Ολυμπία
Αρχαία Ολυμπία, Ηλεία 270 65 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2624 022517

Όλη η επικαιρότητα