Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Εκλογές 2019: Τα σενάρια για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ακούστε το άρθρο

Οι σύμμαχοι και οι υποστηρικτές του Απόστολου Κατσιφάρα στη διεκδίκηση της τρίτης συνεχόμενης θητείας του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης εδώ και μερικούς μήνες και το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη δομή των άλλων συνδυασμών και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρότι μερίδα του τοπικού και του αθηναϊκού  Τύπου τον εμφανίζουν να παίρνει το  «χρίσμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» καταγράφουν αυτό το ενδεχόμενο ως απλή θεωρητική συζήτηση και όχι ως δεδομένη εξέλιξη.

Το σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις του Κατσιφάρα με υπουργούς όπως ο Χρ. Σπίρτζης (Υποδομών) και ο Π. Σκουρλέτης (Εσωτερικών), δεν είναι πλέον ψυχρές όπως πριν από ενάμιση χρόνο. Τότε, οι παλινωδίες στις δημοπρατήσεις του Πάτρα-Πύργος και οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέφεραν ρήξη σε σημείο μη πρόσκλησής του σε υπουργικές περιοδείες στην Ιόνια Οδό. Πλέον, οι σχέσεις κυβέρνησης-περιφέρειας έχουν εξομαλυνθεί, όπως φάνηκε και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει στήριξη και συνεργασία, διότι τα εμπόδια είναι πολλά. Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι συνεργασία και «χρίσμα» στην αυτοδιοίκηση σημαίνει συμμετοχή στελεχών του κόμματος στο ψηφοδέλτιο. Κάτι τέτοιο είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να συμβεί στο ψηφοδέλτιο του Κατσιφάρα, τουλάχιστον σε Ηλεία και Αχαΐα.

Εμπόδιο οι.. αντι-Συριζα σύμβουλοι

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφ. «Πατρίς», η συντριπτική πλειονότητα των Ηλείων περιφερειακών συμβούλων –αν όχι όλοι- είναι ξεκάθαρα αρνητικοί στο ενδεχόμενο ένταξης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο ψηφοδέλτιο με αυτούς.

«Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ και όχι ΣΥΡΙΖΑ» φέρoνται να έχουν διαμηνύσει τουλάχιστον δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της Ηλείας, κάτι που φάνηκε από την απουσία τους στο αναπτυξιακό συνέδριο. Κορυφαίο στέλεχος της παράταξης Κατσιφάρα, που είναι ίσως ο πιο φιλικά διακείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκφράσει τον προβληματισμό του τόσο στον ίδιο τον περιφερειάρχη όσο και σε συνεργάτες του, λέγοντας ότι «στην Αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει να μας βρει και όχι εμείς να πάμε να βρούμε αυτόν». ‘Ετερο αυτοδιοικητικό στέλεχος -της νεότερης γενιάς- έχει τονίσει σε ανύποπτο χρόνο ότι προτιμά την απόσυρση από τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόμοιες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και από μερίδα κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προτιμούν μια «καθαρή» κομματική υποψηφιότητα με επικεφαλής έναν βουλευτή της Περιφέρειας. Το τελευταίο διάστημα εχουν συζητηθεί τα ονόματα του Γ.Βαρεμένου από την Αιτωλοακαρνανία και της Σίας Αναγνωστοπούλου από την Αχαΐα, σε εντελώς θεωρητική βάση όμως.

Αλεξόπουλος και Σώκος

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά ευδοκιμήσει το πολιτικό φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-Κατσιφάρα, πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» θέλουν είτε τον Ευθύμιο Σώκο είτε τον νυν αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Γρ. Αλεξόπουλο να εμφανίζονται θετικοί στο να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες με  το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ.

Για τον κ. Αλεξόπουλο, ανεξαρτήτως οποιαδήποτε εξέλιξης, τη δεδομένη στιγμή θεωρείται απίθανο να είναι ξανά υποψήφιος με τον κ. Κατσιφάρα, αφού το γυαλί έχει ραγίσει.

Ο κ. Σώκος παραμένει ενεργός και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσεγγίσει δυσαρεστημένους του Κατσιφάρα από την Ηλεία.  Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014, ο πρώην νομάρχης Αιτ/νίας είχε πάρει το υψηλότερο ποσοστό του στην Ηλεία.
Κατσανιώτης ή Κοντογιάννης

Στο «στρατόπεδο» της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι τα «κουκιά» είναι μετρημένα. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης επιθυμεί να είναι εκ νέου αντίπαλος του Απ. Κατσιφάρα, θεωρώντας ότι αυτή τη φορά θα είναι νικητής. Όμως, η ισχνή παρουσία του στα περιφερειακά συμβούλια, ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια, άφησε σε κομματικά στελέχη την εντύπωση ότι προτιμά το αξίωμα του βουλευτή Αχαΐας.

Παράλληλα, το… διπλό ταμπλό στις δηλώσεις του για το Πάτρα-Πύργος και η επιμονή του στη νότια χάραξη, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στα στελέχη της ΝΔ στην Ηλεία. «Έχει έρθει μόλις μία φορά στην Ηλεία, και αυτή για να μας αφήσει υπονοούμενα για τη χάραξη στο Πάτρα-Πύργος», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» κομματικό στέλεχος της ΝΔ, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στάση του κ. Κατσανιώτη, θεωρώντας ότι προτιμά να είναι βουλευτής και καθυστερεί τις διεργασίες στην αυτοδιοίκηση.

Η εναλλακτική περίπτωση, με διαρκώς αυξανόμενες πιθανότητες, είναι ο πρώην βουλευτής Ηλείας, Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος έχει αναλάβει από τον περασμένο Οκτώβριο αναπληρωτής Διευθυντής Γραφείου Τύπου για θέματα Περιφερειακού Τύπου στη Νέα Δημοκρατία και είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Κοντογιάννης έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις σε κομματικό επίπεδο είναι αρκετά προχωρημένες, καθώς από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν διατυπωθεί θετικές κρίσεις.

«Το 2010 είχαμε Αιτωλοακαρνάνα και έχασε, το 2014 Αχαιό και έχασε, τώρα ίσως ήρθε η ώρα με Ηλείο να νικήσουμε», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» στέλεχος της ΝΔ για αυτό το σενάριο. Στους κόλπους της ΝΔ, τόσο στην Ηλεία όσο και σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, η υποψηφιότητα Κοντογιάννη συζητιέται διαρκώς και κερδίζει υποστηρικτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρου αυτοδιοικητικού, ο Ηλείος πολιτικός και δημοσιογράφος εμφανίζει αξοσημείωτη δημοφιλία και θεωρείται πρόσωπο χωρίς αντιπάθειες, χαρακτηριστικό που τον καθιστά ιδανικό για τον β΄ γύρο και πιθανό νικητή.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα σενάρια περί στήριξης Κοντογιάννη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Κατσιφάρα, δεν έχουν ισχυρή βάση. Προφανώς και θα προσεγγιστούν κάποια στελέχη κεντρώων καταβολών για ένταξη στο ψηφοδέλτιο, αλλά το ενδεχόμενο να στηρίξει «γαλάζιο» υποψήφιο το ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα, ακόμα και τον φιλελεύθερο και χαμηλών τόνων Γ. Κοντογιάννη, συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες.

Αριστερά, ΚΚΕ και Οικολόγοι

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε με επικεφαλής τον τότε βουλευτή Βασίλη Χατζηλάμπρου, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε κατά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και μαζί με αυτόν και όλα οι εκλεγέντες αιρετοί στη Δυτική Ελλάδα. Έτσι δημιουργήθηκε το παράδοξο της ανύπαρκτης εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η εφ. «Πατρίς», ο κ. Χατζηλάμπρου παραμένει ενεργός αυτοδιοικητικά και στόχο έχει τη σύμπηξη μετώπου της ευρύτερης Αριστεράς, έχοντας φυσικά αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ψήφο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας θα διεκδικήσει εκ νέου και η «Οικολογική Δυτική Ελλάδα»,  η οποία το 2014 εξέλεξε περιφερειακό σύμβουλο τον Γιώργο Κανέλλη. Στις 13-15 Απριλίου οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχουν τακτικό συνέδριο, όπου και αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και η παρουσία στην αυτοδιοίκηση. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και επειδή η Οικολογική Δυτική Ελλάδα θεωρείται από τους επιτυχημένους συνδυασμούς πανελλαδικά, το πιθανότερο ότι θα έχει ξανά αυτόνομη παρουσία.

Στη Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας οι συζητήσεις για τα αυτοδιοικητικά δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος έχει παραιτηθεί από το περιφερειακό συμβούλιο καθώς είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Όμως δεν αποκλείεται να είναι ξανά επικεφαλής, καθότι θεωρείται στέλεχος με υψηλή δημοφιλία.

Όλη η επικαιρότητα