Categories: Πολιτική

Εκλογές 2023: Κλειδώνει η ημερομηνία – Το δίλημμα της κάλπης, οι στρατηγικές των κομμάτων

Share

Με την ημερομηνία των εκλογών να φαίνεται πως έχει κλειδώσει, οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν περιοδείες ανά την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Λάρισα ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν την εκλογική τους στρατηγική.

Το δίλημμα της κάλπης έθεσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Λάρισα. «Δεν υπάρχει περιθώριο να πάει ούτε μία ψήφος χαμένη, το μήνυμα του πρωθυπουργού».

«Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να μπει σε περιπέτειες και σε ακυβερνησία… Το εκλογικό δίλημμα είναι τόσο σαφές ώστε χωράει ουσιαστικά σε τρεις-τέσσερις λέξεις. Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θέλουμε αλήθειες ή ψέματα; Θέλουμε αυξήσεις ή φόρους και τελικά θέλουμε σιγουριά η εκλογικούς πειραματισμούς;… Η χώρα δεν έχει περιθώρια ούτε για μία χαμένη ψήφο και κάθε λάθος ίσως να μη διορθώνεται μετά» είπε και συνέχισε:

«Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα…Η δεύτερη θα κάνει ισχυρότερη αυτήν την επιλογή. Και στις δύο το ψηφοδέλτιο ένα μόνο πρέπει να γράφει: Νέα Δημοκρατία..Σε έναν αβέβαιο κόσμο ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα».

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη για αυτοδυναμία.

570+ έργα και παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία του 2030

Στην περιοδεία του στο θεσσαλικό κάμπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Πλατύκαμπο δηλώνοντας τη βούληση για στήριξη της κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός προέβαλε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλία της επόμενης ημέρας, με 570 έργα και προϋπολογισμό 4,5 δισ. ευρώ, ενώ μία ακόμα αναφορά στην ημερομηνία εκλογών χωρίς περαιτέρω αποκαλύψεις, έγινε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

«Όπως έχω πει πολλές φορές θα έχουμε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη, οπότε ουσιαστικά έχουμε μπει στην τελική ευθεία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Ζυγός Τρικάλων».

Το «κάποια στιγμή είναι 9 Απριλίου»; ρώτησε δημοσιογράφος και ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Αυτό δεν μπορώ να σας το πω ακόμα, καθώς το Σύνταγμα έχει πολύ ρητές διατάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσονται οι εκλογές, έστω κι αν αυτές είναι πρόωρες κατά δύο ή τρεις μήνες. Οπότε θα τα μάθετε αυτά στην ώρα τους. Έχω πει όμως ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη».

Κυβέρνηση την επομένη κιόλας των εκλογών, όχι σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, προτάσσοντας την ανάγκη σταθερότητας για τη χώρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Το λέω καθαρά. Η στρατηγική Μητσοτάκη είναι να κερδίσει έστω και με μισή μονάδα για να πάει σε δεύτερες και σε τρίτες αν χρειαστεί. Να εκβιάζει δηλαδή διαρκώς εκλογικές αναμετρήσεις. Και αναρωτιέμαι: Τι σταθερότητα μπορεί να μας δώσει αυτό; Γι΄αυτό λέω ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι ψήφος στη σταθερότητα.

Την προεκλογική τους στρατηγική χαράσσουν και τα άλλα κόμματα. Βολές εναντίον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Ο Δημήτρης Μάντζος εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον Ant1, είπε: «Βλέπουμε δύο κόμματα που οδήγησαν και μεγάλωσαν τα αδιέξοδα του λαού μας σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Ο ένας έσκιζε τα μνημόνια στο Ζάππειο και ο άλλος στην πλατεία. Είπαν ψέματα συστηματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα υποδύονται τους υπεύθυνους».

«Ο λαός να ψηφίσει το ΚΚΕ, αναλογιζόμενος ποιος μπορεί να βρεθεί απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση…. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 50% και το ΠΑΣΟΚ το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ» σχολίασε ο Νίκος Σοφιανός.

«Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στα σημαντικά, εθνικά και κοινωνικά επώδυνα θέματα (Πρέσπες, Πλειστηριασμοί, Χρηματιστηριο ενέργειας, απολιγνιτοποίηση, συνεκμετάλλευση) αλλά προβάλουν την «διαφωνία» τους στα ήσσονος σημασίας», σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

«Όταν εμείς καταθέτουμε μία πρόταση, όταν κάνουμε Συνέδριο το 8-9% του ελληνικού λαού μαθαίνει γι’ αυτές τις κινήσεις μας. Οπότε αν είμαστε στο 4% με αυτό, νομίζω ότι πάμε καλά» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας ΜέΡΑ25.

Το πρώτο debate στην ΕΡΤ

Εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ των Γιάννη Οικονόμου και Πόπης Τσαπανίδου, στην πρώτη τηλεμαχία εν όψει των εκλογών φιλοξένησε την Πέμπτη (23/2) η ΕΡΤ. Η αυτοδυναμία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει μπροστά η χώρα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σίγουρη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτη δύναμη για να φέρει πολιτική αλλαγή στον τόπο, εμφανίστηκε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος που επέμεινε για debate μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα, με τον Γιάννη Οικονόμου να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο. Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο Γιώργος Κουβαράς.