Ηλεία Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Σάρωσε» και στην Ηλεία ο Ανδρουλάκης!

2.525 ψήφους (43.39%) πήρε ο Κρητικός Ευρωβουλευτής, δεύτερος ο Παπανδρέου, τρίτος ο Λοβέρδος.
Ακούστε το άρθρο

Με αριθμό – ρεκόρ που ξεπέρασε τους 5.800 πολίτες διεξήχθησαν χθες οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ηλεία, οι οποίες όπως και στο γενικό σύνολο ανέδειξαν πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη με συνολικά 2.525 ψήφους και ποσοστό 43.39%.

Ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 2.158 και τρίτος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 817. Στην τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 128, στην πέμπτη ο Χάρης Καστανίδης με 97 και στην έκτη ο Παύλος Γερουλάνος με 95 ψήφους.

Η προσέλευση ξεπέρασε και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη και είναι χαρακτηριστικό πως και στον Νομό μας μετά την παράταση μιας ώρα που δόθηκε, ακόμα και μετά τις 8 μ.μ. ο κόσμος παρέμεινε στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα, αφού έπρεπε να ψηφίσει και ο τελευταίος που περίμενε στην ουρά.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

Νίκος Ανδρουλάκης: 2.525 (43.39%)

Γιώργος Παπανδρέου: 2.158 (37.08%)

Ανδρέας Λοβέρδος: 817 (14.03%)

Παύλος Χρηστίδης: 128 (2.20%)

Χάρης Καστανίδης: 97 (1.67%)

Παύλος Γερουλάνος: 95 (1.63%)

ΒΑΡΔΑ

Ανδρουλάκης 223

Παπανδρέου 118

Λοβέρδος 48

Γερουλάνος 9

Χρηστίδης 5

Καστανίδης 2

ΠΥΡΓΟΣ  Α

Ανδρουλάκης 287

Παπανδρέου 220

Λοβέρδος 85

Χρηστίδης 15

Γερουλάνος 10

Καστανίδης 8

ΠΥΡΓΟΣ Β

Ανδρουλάκης 381

Παπανδρέου 320

Λοβέρδος 134

Χρηστίδης 23

Καστανίδης 10

Γερουλάνος 8

ΑΜΑΛΙΑΔΑ Α

Παπανδρέου 281

Ανδρουλάκης 222

Λοβέρδος 96

Χρηστίδης 11

Γερουλάνος 8

Καστανίδης 7

ΑΜΑΛΙΑΔΑ Β

Παπανδρέου 293

Ανδρουλάκης 192

Λοβέρδος 114

Χρηστίδης 16

Γερουλάνος 4

Καστανίδης 1

ΚΡΕΣΤΕΝΑ

Ανδρουλάκης  172

Παπανδρέου  110

Λοβέρδος 62

Γερουλάνος 27

Καστανίδης  3

Χρηστίδης  2

ΛΕΧΑΙΝΑ

Ανδρουλάκης  199

Παπανδρέου  74

Λοβέρδος 74

Χρηστίδης  18

Γερουλάνος 15

Καστανίδης 4

ΓΑΣΤΟΥΝΗ

Ανδρουλάκης 215

Παπανδρέου 160

Λοβέρδος 75

Χρηστίδης 17

Καστανίδης 9

Γερουλάνος 2

ΖΑΧΑΡΩ

Ανδρουλάκης  298

Παπανδρέου  98

Λοβέρδος 47

Καστανίδης 32

Χρηστίδης  7

Γερουλάνος 6

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Ανδρουλάκης 169

Παπανδρέου 152

Λοβέρδος 56

Καστανίδης 17

Χρηστίδης 7

Γερουλάνος 2

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

Παπανδρέου 184

Ανδρουλάκης 91

Λοβέρδος 11

Γερουλάνος 2

Χρηστίδης 2

Καστανίδης 1

ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ

Παπανδρέου 148

Ανδρουλάκης 76

Λοβέρδος 15

Χρηστίδης 5

Καστανίδης 3

Γερουλάνος 2

Η δημοσκόπηση του Patrisnews

Συνηθίζεται πριν από κάθε μάχη στην κάλπη να γίνονται δημοσκοπήσεις από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε τηλεοπτικά, είτε διαδικτυακά, στα οποία γίνεται προσπάθεια κάθε φορά να προβλέψουν τα ποσοστά των υποψηφίων που μάχονται για την πρωτιά.

Το Patrisnews.com, ήταν το πρώτο site πανελλαδικά που δημοσίευσε στις 10 Νοεμβρίου αποτελέσματα δημοσκόπησης τα οποία παρουσίαζαν ως νικητή στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝ.ΑΛ. τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στη δεύτερη θέση βρισκόταν ο Γιώργος Παπανδρέου και στην τρίτη ο Ανδρέας Λοβέρδος. Την ίδια ώρα, οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Ελλάδας έβγαζαν πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ για τη δεύτερη θέση προέβλεπαν μάχη ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στις 30 Νοεμβρίου, όπως γίνεται εύκολα διακριτό από την εικόνα του συστήματος του Patrisnews, η δημοσκόπησή του προέβλεψε με μεγάλη επιτυχία τη σωστή σειρά και των έξι υποψηφίων, πλησίασε σημαντικά το ποσοστό του Νίκου Ανδρουλάκη πανελλαδικά, ενώ προβλέφθηκε η μεγάλη απόκλιση (για τα δεδομένα των Ηλείων ψηφοφόρων) του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ανδρέα Λοβέρδο και η διαφορά μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου με Νίκο Ανδρουλάκη.

Μήνυμα για ανανέωση!

Με το 90% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ είναι πλέον σχεδόν τελικό. Η σειρά κατάταξης δεν άλλαξε: Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,6% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αλλαγή σελίδας και ανανέωση. Αυτό το ηχηρό μήνυμα έδωσαν οι κάλπες του πρώτου γύρου για την εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, που χαρακτηρίστηκαν από την αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων αλλά κυρίως από την εμφατική επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τι συμβολίζει η νίκη Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι μόνον πρώτευσε στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά άγγιξε σχεδόν διψήφια διαφορά έναντι του Γιώργου Παπανδρέου που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ συσπείρωσε σχεδόν το 40% των 270.000 πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία εκλογής «από τη βάση», κερδίζοντας μια ολοκάθαρη νίκη. Τέτοιου μεγέθους ώστε να του προσδίδουν μια δυναμική που μοιάζει «μη αναστρέψιμη».

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην εκλογική επίδοση του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να αποτυπώνεται η βούληση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής να επέλθει ανανέωση στην ηγεσία του κόμματος. Τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και σε επίπεδο προσώπων. Άλλωστε το σύνθημα της «ανανέωσης» ήταν το βασικό σύνθημα της υποψηφιότητάς του Κρητικού πολιτικού.

Ο δεύτερος γύρος

Ενώ ακόμη δεν έχει «στεγνώσει το μελάνι» από τα αποτελέσματα του α’ γύρου, ήδη τόσο στα επιτελεία των υποψηφίων, στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και ευρύτερα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα γίνει στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Το «μεγάλο φαβορί» είναι αδιαμφισβήτητα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όχι μόνον γιατί βρέθηκε στην πρώτη θέση στον α’ γύρο αλλά κυρίως γιατί είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να προσεγγίσει ψηφοφόρους των υπόλοιπων υποψηφίων.

Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το ότι κατά την προεκλογική περίοδο φρόντισε να τηρήσει αποστάσεις τόσο από τα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία όσο και με το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης στην ίδια περίοδο απέφυγε τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προεκλογικά σενάρια ήθελαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει σημαντικό προβάδισμα ακόμη και αν πέρναγε ως δεύτερος σε ψήφους στον δεύτερο γύρο, ακριβώς λόγω της πολυσυλλεκτικότητας της υποψηφιότητάς του. Πόσο μάλλον όταν έχει συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό και είναι πρώτο με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου περνά στον δεύτερο γύρο με ένα σημαντικό ποσοστό, έχει όμως πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει έναντι του συν-υποψηφίου του. Επίσης δεν φαίνεται να έχει το «μομέντουμ», όπως την περίοδο που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Η λογική λέει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο θα μπορέσει να προσελκύσει κάποιους από τους ψηφοφόρους που προτίμησαν στον πρώτο γύρο είτε τον Χάρη Καστανίδη με τον οποίο συνυπήρξαν στο ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, είτε τον Παύλο Γερουλάνο. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο και για τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι.

Εξυπακούεται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τα μηνύματα και την κατεύθυνση που θα δώσουν οι 4 υποψήφιοι που δεν περνούν στον δεύτερο γύρο. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί από την ανάλυση του αποτελέσματος που θα κάνουν και κυρίως από την αντίληψη που θα σχηματίσουν για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής. Προφανώς υπάρχει και εύφορο έδαφος για επαφές και συζητήσεις ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον δεύτερο γύρο και τους επιλαχόντες.

Η δύναμη της αυξημένης συμμετοχής

Ανεξαρτήτως από το ποιος τελικά θα εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είναι φανερό ότι συνολικά ο χώρος του ΚΙΝ.ΑΛ./ ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποκτά νέα δυναμική μέσα από την εκλογική διαδικασία. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί προεκλογικά για τη σημασία που είχε η επιλογή της εκλογής της ηγεσίας του κόμματος από τη βάση.

Αυτό πιστοποιείται από τη θεαματική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών. Από 212.000 πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν στην εκλογική διαδικασία του 2017, έφθασαν φέτος τους 270 χιλιάδες. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 28% που αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη πολιτικής επιρροής. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την εκλογική επίδοση του ΚΙΝ.ΑΛ. αφού με 212.000 ψηφοφόρους το 2017 συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019 ποσοστό 8,1% και 457.623 ψήφους.

Αν η τάση αυτή διατηρηθεί έως τις επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορούσε το ΚΙΝ.ΑΛ. να γίνει ένα κόμμα με διψήφιο ποσοστό. Γεγονός που αυτόματα το καθιστά όχι απλά έναν πιο ισχυρό «παίκτη» αλλά και ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού και καθοριστικό παράγοντα στα μετεκλογικά σενάρια. Αυτά που δυνητικά θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από μία εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Παράλληλα όμως η ενίσχυση της συμμετοχής επιδρά καταλυτικά και στην πολιτική συνοχή του Κινήματος Αλλαγής. Όπως φαίνεται να προκύπτει απ’ όλες τις πλευρές η ενίσχυση της συμμετοχής συνιστά ταυτόχρονα και «εντολή» για την ενότητα του κόμματος. Παράλληλα είναι σαφές ότι όσο το Κίνημα Αλλαγής καταγράψει ανοδικές τάσεις αυτό είναι αποτρεπτικό για σκέψεις φυγής.

Το σύνολο των ψηφισάντων ήταν 267.967. Με καταμετρημένο το 91,77% (245.921) αυτού του συνόλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 90.250 και 36,96%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε με 67.938 και 27,82%.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη θέση με 63.553 και 26,03%.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέκτησε την τέταρτη θέση με 3,25% και 7930 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 2,96% και 7233 ψήφους και ο Παύλος Γερουλάνος 2,98% και 7274.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα