Ηλεία Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Επισημάνσεις της… «επόμενης ημέρας» από στελέχη του κόμματος στην Ηλεία

Στην εκπομπή PRESS ROOM της ΟΡΤ, ο Μάικ Άμπου Χάντμπα και ο Γιώργος Κράλλης.

Η κάλπη των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ανέδειξε μεγάλο νικητή του α’ γύρου τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μετά το τελικό αποτέλεσμα εξέφρασε τη δέσμευσή του για πολιτική αυτονομία και ανανέωση, ενώ από την πλευρά του ο αντίπαλος του τη δεύτερη Κυριακή Γιώργος Παπανδρέου έστειλε το δικό του μήνυμα πως οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την ταυτότητα του κινήματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης που είναι ο καθαρός νικητής της πρώτης Κυριακής, με ευρύ προβάδισμα ενόψει β΄γύρου με μια προσεκτική δήλωση αναφέρθηκε τόσο στην εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά, όσο και στη μεγάλη συμμετοχή πολιτών στις κάλπες, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους συνυποψηφίους του για τον πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα που έδωσαν.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν και μας τίμησαν σε αυτή την πολύ μαζική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με αξιοπρέπεια και ενότητα. Την ενότητα που είναι και η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά.Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είπα ότι η δύναμη μου είναι η βάση της Παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η Δημοκρατική Παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Γιώργος Παπανδρέου: «Την επόμενη Κυριακή αποφασίζουμε για την ταυτότητα του Κινήματος»

Ο Γιώργος Παπανδρέου με μια λιτή δήλωσή του από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε το δίλημμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής», ανέφερε στη δήλωσή του.

«Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να είναι «πρωταγωνιστής» και όχι «συμπλήρωμα»»

Τη δική του άποψη στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου κατέθεσε ο υποστηρικτής του Ν. Ανδρουλάκη και μέλος της Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Μάικ Άμπου Χάντμπα. Σημείωσε πως το κλίμα των εκλογών ήταν ενωτικό και δίχως αντεγκλήσεις, με την τεράστια προσέλευση του κόσμου να δίνει μήνυμα αλλαγής και ανανέωσης, καθώς και της ανάγκης για μια δυνατή παράταξη. Μίλησε με κολακευτικά λόγια για την εμπιστοσύνη που φαίνεται να εμπνέει στον κόσμο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και που για πολλούς θεωρείται ως ο άνθρωπος που θα σηματοδοτήσει την αντεπίθεση του χώρου με το τρίπτυχο ενότητα, ανανέωση και πολιτική αυτονομία, το οποίο και θα πρέπει να αποτελεί την πολιτική πυξίδα. Τέλος, στάθηκε στην πάγια θέση του Νίκου Ανδρουλάκη πως το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να είναι «πρωταγωνιστής» και όχι «συμπλήρωμα» και εξέφρασε τη σιγουριά πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, πάντοτε με γνώμονα την επόμενη μέρα να υπάρχει ενότητα.

«Στο δεύτερο γύρο η ανατροπή μπορεί να γίνει»

Από την άλλη πλευρά, ο υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου και επίσης μέλος της Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Γιώργος Κράλλης, υποστήριξε πως είναι στο χέρι τους ανθρώπους όλων των βαθμίδων να τους προσελκύσουν και να αναγεννήσουν την παράταξη. Δεν παρέλειψε να σταθεί στην τεράστια προσέλευση του κόσμου, εκτιμώντας πως θα πρέπει ο νέος πρόεδρος να δώσει μάχη στη Βουλή και το ΚΙΝΑΛ να κάνει την αντιπολίτευση που πρέπει, τις προτάσεις που πρέπει. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διαφορά μεταξύ των δυο αντιπάλων που είναι της τάξης των 25.000 ψηφοδελτίω, εκτιμώντας πως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Τέλος, θεωρεί σημαντικό να ακούσει ο κόσμος προσεκτικά το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου, αφού ο λόγος του δεν ήταν τόσο για την παράταξη, όσο για τη χώρα, ενώ δε δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και εξέφρασε την ελπίδα πως όσοι δεν στήριξαν το Νίκο Ανδρουλάκη μπορούν να βρεθούν στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου.

Όλη η επικαιρότητα