Εκλογές Πολιτική

Εκλογές μέσα στο 2018: Οι εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών και οι ημερομηνίες

Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη τετραετία στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι βλέπει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν ανέφερε από πότε θα ξεκινήσει αυτή η νέα περίοδος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί έχουν διαμηνύσει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019, μόνο περίεργη θα μπορούσε να είναι αυτή η «πρώιμη» πρόβλεψή του για το τι θα συμβεί μετά την κρίση του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, θα μπορούσε να μην είναι πρώιμη αν οι εκλογές δεν γίνονται σε έναν ή ενάμιση χρόνο αλλά σε λίγους μήνες. Κι εδώ είναι το μυστικό που πλέον συζητούν πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πέσει με τον πλέον ηχηρό τρόπο η πρόταση για άμεσες εκλογές. Οι εισηγήσεις ορισμένων ήταν να στηθούν κάλπες ακόμη και πριν από την έναρξη του καλοκαιριού, ωστόσο, οι περισσότεροι προκρίνουν ως ημερομηνία το φθινόπωρο.

«Αμέσως μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει το τέλος των Μνημονίων και δεν θα έχουν ξεκινήσει οι δύσκολες ημέρες της εφαρμογής πολύ σκληρών μνημονιακών μέτρων. Η ΔΕΘ θα μπορούσε να είναι η έναρξη της προεκλογικής μάχης για τη δεύτερη τετραετία», λένε πηγές που βρίσκονται κοντά σε κορυφαίους υπουργούς.

Η αλήθεια είναι ότι οι ήσυχες και άκρως θετικές ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων εξανεμίστηκαν σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Στην κυβέρνηση δεν μπορούν να ησυχάσουν από τα μέτωπα που έχουν ανοίξει και που δείχνουν αδυναμία να διαχειριστούν. Κι από την άλλη η επιχείρηση άλωσης του κράτους από συγγενείς, φίλους και κομματικά στελέχη και η πίεση στη Δικαιοσύνη για να ανοίξει φακέλους ακόμη και για υποθέσεις που δεν κρύβουν το παραμικρό ίχνος σκανδάλου, δείχνουν ετοιμότητα για κάλπες.

Ανοιξε το πουγκί

Ακόμη περισσότερο και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ανακοινώσει παροχές προεκλογικού χαρακτήρα ανοίγοντας το «πουγκί» το οποίο ωστόσο ακόμη ελέγχεται από την τρόικα.

Χιλιάδες προσλήψεις, αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις 3 δις ευρώ από τον Γ. Δραγασάκη και άλλα «φιλολαϊκά» μέτρα, προετοιμάζουν το έδαφος για να στηθούν κάλπες το συντομότερο.

Οσο μάλιστα θα αυξάνεται η ένταση στα λόγια των υπουργών τόσο θα δίνεται ένα προεκλογικό χρώμα στον καθημερινό πολιτικό διάλογο.

Στον κ. Τσίπρα έχουν πάει φάκελοι με τις εισηγήσεις και ο ίδιος ακούει με προσοχή όσα του λένε κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη που ακούει. Βλέπει ότι δεν του βγαίνει τίποτε, ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κακές, ωστόσο, εκτιμά ότι μπορεί να πάει σε κάλπες με μια ατζέντα σκληρή και να περιορίσει τουλάχιστον τη διαφορά με τη ΝΔ. Στη σκληρή αυτή ατζέντα θα περιλαμβάνεται η σκανδαλολογία, η επίθεση κατά πάντων, η όξυνση του πολιτικού λόγου, αλλά και οι κινήσεις προσεταιρισμού «φίλιων» δυνάμεων με τις οποίες θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά να συνεργαστεί. Εξ’ ου και το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά για την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ολα κρίνονται

Σε κάθε περίπτωση, το χρόνο των εκλογών θα κρίνουν τόσο τα εθνικά θέματα (Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά) όσο και οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, και ιδιαίτερα οι πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου από το 2019.

Κάποιοι πάντως λένε με νόημα θυμίζοντας τη γνωστή φράση για τους προπονητές ποδοσφαίρου: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει… παρέλαση». Εννοώντας ότι θα είναι διαφορετική στην επόμενη εθνική επέτειο, στις 28 Οκτωβρίου του 2018.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα