Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Ο Κ. Καραμανλής μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής»

Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στον Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την Έλλη Στάη.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη χθεσινή εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού τόνισε: «Κατ’ αρχάς είχε ενδιαφέρον γιατί είχε 10 χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα.

Ο επόμενος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε “λεφτά υπάρχουν”, οδήγησε τη χώρα στην “αγκαλιά” του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της “αριστερής παρένθεσης”, λεηλατημένη χώρα, με άδεια ταμεία».

Σε ερώτηση για τη «συμπάθεια» που έχει δείξει ο ίδιος στην κυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε:

«Εγώ ήμουν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ασκούσα δριμεία αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ασκήσαμε και εντονότατη κριτική και στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά. Όταν ρωτήθηκα δεν απέκρυψα ότι και οι  τρεις διατελέσαντες πρωθυπουργοί έχουν βαρύτατες ευθύνες.

Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία» είπε.

«Θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ιστορία έχει καταγράψει ότι ο κ. Καραμανλής αποχώρησε χωρίς να δώσει τη μάχη, ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα. Εγώ έβγαλα τη χώρα από τα μνημόνια. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν» ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στην «ιδιαίτερη» σχέση που θεωρητικά είχε με την κυβέρνηση Καραμανλή και τους «κρίκους» που τον συνδέουν με αυτήν, συγκεκριμένα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Δεν θέλω να αρνηθώ ότι στην προσπάθειά μας να βάλουμε κανόνες και να οδηγήσουμε τη χώρα στη σταθερότητα δεν είχαμε και υποστηρικτές. Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να βάλει μία τάξη στα ΜΜΕ. Εμείς δώσαμε τη μάχη και συγκρουστήκαμε ίσως χωρίς να έχουμε κράνος. Υπάρχουν υποστηρικτές της κυβέρνησης αυτής της περιόδου που στήριξαν την προσπάθειά μας» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis, στη φιλολογία περί «Ρασπούτιν» και τις καταγγελίες του Αντώνη Σαμαρά:

«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες και για το σκάνδαλο Novartis. Όλες οι υποθέσεις σκανδάλων, όπως του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου, ξεκίνησαν με θεωρίες για σκευωρία.

Η χώρα μας είχε 4 δισ. ευρώ φαρμακευτική δαπάνη. Υπήρχε ζήτημα. Όταν ήρθε το PSI του κ. Βενιζέλου και η Novartis φρόντισε να ξεφορτωθεί ομόλογα, υπάρχει τεράστιο ζήτημα. Η ουσία είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο που πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος.

Εμείς αυτό που κάναμε είναι το ποινικό σκέλος της υπόθεσης να το στείλουμε πίσω στη Δικαιοσύνη. Αυτοί που προσπάθησαν να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

via

Όλη η επικαιρότητα