Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Κώστας Τζαβάρας: «Πάρτε κόσμε πανεπιστήμια, ΌΛΟΙ πλην Πυργίων.»

Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα σχετικά με τον απολογισμό για την πόλη του Πύργου της ψήφισης του νόμου Γαβρόγλου για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.

Όποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε προχτές το βράδυ στη Βουλή, καταθέτοντας μια απλή τροπολογία στο νομοσχέδιο του κ. Γαβρόγλου, θα μπορούσε να εξασφαλίσει για την εκλογική του περιφέρεια ένα τμήμα πανεπιστημιακής σχολής τουλάχιστον (όπως αυτές που έγιναν δεκτές και προβλέπουν ίδρυση Τμήματος Μουσειολογίας σε Έδεσσα, Αγροτικής Οικονομίας στο Άργος, Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στη Κοζάνη, Κινηματογράφου στη Φλώρινα ή τα 14 Ινστιτούτα του Παν. Πελοποννήσου σε Καλαμάτα-Τρίπολη-Κόρινθο-Πάτρα). Όλοι, πλην από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, που παρά τις υποσχέσεις που είχαν δώσει σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, απέτυχαν στο τέλος της προχθεσινής βραδιάς στο Κοινοβούλιο να εξασφαλίσουν για τον Πύργο τουλάχιστον μια αξιοπρεπή θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Όταν μάλιστα πόλεις με ανάλογα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, όπως το Μεσολόγγι και το Αίγιο, επροικοδοτούντο με ελκυστικές, πρώτης ζήτησης πανεπιστημιακές σχολές (Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, Επιστήµης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής, Επιστήµης Φυτικής Παραγωγής και Φυσικοθεραπείας αντίστοιχα). Τη μερίδα του λέοντος πήραν η Πάτρα και το Αγρίνιο, λόγω της αποτελεσματικής πίεσης που άσκησαν η κα Σία Αναγνωστοπούλου για τη πρώτη και ο «θορυβώδης» κ. Βαρεμένος.

Για τον Πύργο δεν περίσσεψαν σχολές και η μόνη μεταβολή που επέρχεται σχετικά με τη συμμετοχή της πρωτεύουσας του νομού Ηλείας στο ακαδημαϊκό τοπίο της χώρας είναι να έχει απολέσει το υπάρχον τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, το οποίο μεταφέρεται στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ύστερα από απαίτηση των επιχειρηματιών εστίασης της αχαϊκής πρωτεύουσας. Αποτέλεσμα αυτής της μεταβολής είναι να μετεγκατασταθούν στην Πάτρα 1700 φοιτητές που φοιτούν στο εν λόγω τμήμα. Το Τμήμα Μουσειολογίας δεν αναφέρεται πόσους φοιτητές θα έχει και βέβαια το επιστημονικό ενδιαφέρον των υποψηφίων για τέτοιου είδους σπουδές ο Πύργος θα το μοιράζεται μαζί με το Τμήμα Μουσειολογίας που ιδρύθηκε στην Έδεσσα, ύστερα από τροπολογία της βουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη.

Για το τμήμα ΤΕΦΑΑ οριστικοποιήθηκε πλέον η αβέβαιη προοπτική της ίδρυσης και της λειτουργίας του, αφού από τη διατύπωση της σχετικής διάταξης προκύπτει ότι δεν θα λειτουργήσει ούτε το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, αλλά και εάν υπάρξει περίπτωση να λειτουργήσει στο απώτερο μέλλον αυτή θα είναι αποτέλεσμα της κυριαρχικής θέλησης της Συγκλήτου του Παν. Πατρών, οψέποτε συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις της υλικοτεχνικής υποδομής, που ως γνωστόν δεν υπάρχει στον Πύργο, και του αναγκαίου προσωπικού που άδηλο είναι πότε θα διοριστεί.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου, αφού εισάκουσε τις διαμαρτυρίες μας για το ότι δεν είναι δυνατόν να εντάσσεται ένα ΤΕΦΑΑ σε Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, αναγκάστηκε να ιδρύσει νέα σχολή στο Παν. Πατρών, με έδρα την Πάτρα και όχι τον Πύργο. Και επομένως, μετά την εξέλιξη αυτή, είναι βέβαιο ότι κανένας αχαιός βουλευτής, δήμαρχος ή καθηγητής δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή του για την αναγκαία απόφαση της Συγκλήτου για να λειτουργήσει ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

Η γελοιότητα της όλης σκηνοθεσίας που στήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία είναι ότι η ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος, που δήθεν θα εγκαθίστατο στον Πύργο προς αξιοποίηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με την Αρχαία Ολυμπία, δεν προβλέπεται στο νόμο Γαβρόγλου αλλά αναφέρεται… στην αιτιολογική έκθεση ως προοπτική μελλοντική και αβέβαιη, που αφορά όμως την Πάτρα. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, αν πράγματι ήθελε ο κ. Γαβρόγλου και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία να υπάρξει μια αξιοπρεπή συμμετοχή του Πύργου στο πανεπιστημιακό τοπίο της Πελοποννήσου, θα μπορούσαν να κάνουν δεκτό το αίτημα του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, που με τη συνηγορία του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής κ. Τάκη Αλεξόπουλου, ζητούσαν να ιδρυθεί και να λειτουργήσει από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος σχολή ΤΕΦΑΑ του δικού τους πανεπιστήμιου, που να συνδέεται με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παν. Πελοποννήσου που λειτουργεί στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν θα μπορούσε η εξέλιξη της δήθεν αναβάθμισης των σχολών ΤΕΙ του Πύργου σε πανεπιστήμια να είχε χειρότερο τέλος απ’ αυτό που πέτυχαν ο κ. Γαβρόγλου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δοξάστε τους!

Όλη η επικαιρότητα