Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Νίκος Παπανδρέου: «Η ακρογωνιαία λίθος της Ευρωπαϊκής ιδέας είναι η Αλληλεγγύη»

Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Παπανδρέου γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και είναι γιος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Παππούς του είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Γέιλ (1979) και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ (1994), ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Γουντρόου Γουϊλσον Σκούλ (Woodrow Wilson School) (1981) και πραγματοποίησε διδακτορικό στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton) (1986). Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, έχει διδάξει οικονομικά και λογοτεχνία, έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της διαχειρίστριας εταιρίας ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ, άμισθος σύμβουλος του υπουργείου εξωτερικών (1999 – 2001), άμισθος οικονομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας (1987 – 1988), επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Αιγαίου (2001 – 2004), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OMEGA BANK κα αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – Ανδρέας Παπανδρέου.

Πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ως ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και σήμερα μιλάει στην εφ. «Πατρίς» με αφορμή την αυριανή του επίσκεψη στον Πύργο, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προεκλογικών του περιοδειών.

  1. Είναι η πρώτη φορά που θέτετε υποψηφιότητα σε μια εκλογική αναμέτρηση. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να είστε υποψήφιος σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Οι κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών βρίσκονται στο απόσπασμα: οι συντάξεις, τα δημόσια αγαθά και το κράτος προνοίας. Την ίδια στιγμή, το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητείται από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι ο πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να είναι χρήσιμος Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, έχει την υποχρέωση να συμμετέχει.

Μόνος και υπέρτατος κριτής όλων είναι ο ελληνικός λαός.

  1. Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που κατά τη γνώμη σας αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ευρώπη και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες όσο αφορά αυτά;

Η πρόοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποθέτει τον τερματισμό της λιτότητας και την αναθεώρηση των Ιδρυτικών Συνθηκών. Η ακρογωνιαία λίθος της Ευρωπαϊκής ιδέας είναι η Αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να είναι έμπρακτη και σε επίπεδο κρατών αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη. Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις ιδέες για πανευρωπαϊκές δομές πρόνοιας. Το δικαίωμα στην εργασία και την υγεία είναι καθολικό. Να δημιουργήσουμε ειδικό ταμείο για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

Σε επίπεδο κρατών κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να αφήνεται να παλεύει μόνο μπροστά στο φάσμα κολοσσιαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ασύμμετρων απειλών που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς απο μόνη της. Χρειάζεται να αναδείξουμε την έννοια των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, να θεσπίσουμε κοινές δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας και να θεσμοθετήσουμε το κοινό σύστημα ασύλου.

Επίσης, θεωρώ, ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη δεν έχει πάρει το μάθημα του. Συμπεριφέρεται ακριβώς όπως πρίν την έναρξη της πιστωτικής κρίσης αν όχι χειρότερα. Οφείλουμε να κλείσουμε τα παράθυρα στη φοροαποφυγή των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών και μέσα από ειδικό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές να χρηματοδοτήσουμε τους μηχανισμούς πρόνοιας. Το τελευταίο βέβαια είναι φιλόδοξο και θα υπάρξει αντίσταση. Για τη φοροαποφυγή όμως, δεν μπορεί να πεί κανείς τίποτα. Είναι άδικο και υπονομεύει τα κράτη μέλη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά

  1. Εάν εκλεγείτε ως Ευρωβουλευτής ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα και αίτημα στη Ε.Ε σε σχέση με την Ελλάδα;

Αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, έχω κυρίως την υποχρέωση να εκπροσωπώ τα συμφέροντα της Ελλάδας και όλους τους Έλληνες. Με αυτό το σκεπτικό θα σας πώ, ότι το κύριο ζητούμενο για εμάς είναι η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της οικονομικής καθημερινότητας του πολίτη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται ισχυρές δημόσιες επενδύσεις. Θα συμμετείχα με επιχειρήματα στην προσπάθεια που γίνεται για μια νέα γενιά δημοσίων επενδύσεων με έμφαση στις χώρες του Νότου,   στην ενέργεια, τα δίκτυα και τις μεταφορές με στόχο την επανέναρξη της οικονομίας.

Θα συμμετείχα ενεργά στην διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. η ΚΑΠ είναι βασικός πυλώνας  της ελληνικής γεωργίας- της κινητήριας δύναμης δηλαδή της ελληνικής υπαίθρου. ¨Έχει διαμορφωθεί ένα αρκετά δυσχερές πλαίσιο και θα πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

  1. Πως θα χαρακτηρίζατε το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού σε συνδυασμό με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πως πιστεύετε ότι τα παραπάνω θα επηρεάσουν αυτές τις εκλογές;

Υπάρχουν δύο είδη «ευρωσκεπτικισμού». Ο ένας αφορά το όραμα μιας ομόσπονδης Ευρώπης της ειρήνης και της ευημερίας και επιμέρους διαφωνίες για το αν είμαστε στη σωστή κατεύθυνση ή πως θα φτάσουμε σε αυτό το ιδεώδες. Αυτού του είδους ο «ευρωσκεπτικισμός»είναι υγιής

Ο άλλος τύπος ευρωσκεπτικισμού αφορά την εκμετάλλευση των συλλογικών μας φόβων και του καθημερινού άγχους που επήλθε ως συνέπεια της κρίσης του καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης και των συνεπειών των πρόσφατων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και δή του μεταναστευτικού ζητήματος.

Αυτός ο ευρωσκεπτικισμός είναι οπορτουνιστικός και καταστροφικός. Προέρχεται δε και από τα δύο άκρα τους πολιτικού φάσματος.

Πιστεύω ακράδαντα σε μια ομόσπονδη προοδευτική Ευρώπη της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, που οραματίστηκαν ο Σπινέλι, ο Μονέ και ο Σούμαν και υπηρέτησαν ο Μπράντ, ο Πάλμε, ο Μιτεράν και ο Κόλ. Μόνο στους κόλπους μιας τέτοιας  Ευρώπης μπορεί να ευημερήσει η Ελλάδα και οι Έλληνες

5. Η διαχείριση των Εθνικών θεμάτων μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές την τελευταία τετραετία. Πως κρίνετε εσείς αυτή τη διαχείριση και ποιες είναι οι θέσεις σας για την εθνική μας πολιτική;

Σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, η άποψη μου παραμένει σταθερή. Λάθος συμφωνία, λάθος χρόνος με λάθος τρόπο. Δώσαμε γλώσσα και εθνότητα και δεν πήραμε τίποτα ως αντάλλαγμα. Γεωπολιτική σταθερότητα? Ποιός μας το εγγυάται αυτό? Υπογράφει κανείς την γεωπολιτική σταθερότητα? Και τώρα ακούμε κάτι πιο τραβηγμένο – η Συμφωνία των Πρεσπών να είναι οδηγός για τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Πάνε να δώσουν και την ΑΟΖ, μέσα στην προεκλογική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν διεκδικούμε αλλά μόνο η Τουρκία. Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας και μόνο, δυστυχώς δικαιώνουν όλα τα παραπάνω.

Όλη η επικαιρότητα