Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Πρόταση – παρέμβαση Κοντογιάννη για τα νάϋλον απόβλητα αγροτικής χρήσης

Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της ΠΕ Ηλείας (Δήμοι – ΄Ηλιδας – Πηνειού-Ανδραβίδας-Κυλλήνης) και Δυτικής Αχαΐας λόγω των καλλιεργειών κηπευτικών χρησιμοποιείται πλαστικό φιλμ ΡΕ  (νάιλον ). Η χρήση του είναι εκτεταμένη  στις ετήσιες υπαίθριες καλλιέργειες είτε για εδαφοκάλυψη  είτε για χαμηλή κάλυψη με σκοπό την πρωίμιση .  Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται ως υλικό κάλυψης στις  θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις  της περιοχής όπου καλλιεργείται κυρίως  φράουλα αλλά και τελευταία καρπούζια, πεπόνια ακόμα και πατάτες.

Η έκταση των ετήσιων καλλιεργειών υπό χαμηλή κάλυψη (καρπούζια –πεπόνια) εκτιμάται γύρω στα 50.000 στρέμματα ενώ οι εκτάσεις  θερμοκηπιακών  καλλιεργειών γύρω στα 15.000 στρέμματα. Εκτιμάται ότι η χρησιμοποιούμενες ποσότητες πλαστικών σε ένα χρόνο είναι περίπου 11.500 τόνοι  (350 τόνοι πλαστικών εδαφοκάλυψη , 9000 τόνοι πλαστικών χαμηλής κάλυψης και 2000 τόνοι πλαστικών κάλυψης θερμοκηπίων στα οποία το υλικό αλλάζει κάθε τρία χρόνια περίπου).

Πρακτικά για την  αποκομιδή των υλικών αυτών στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών. Παλιότερα στο Δήμο Λεχαινών υπήρχε χώρος  συγκέντρωσης με πρέσα (δεματοποιητής) και έπειτα οδηγούνταν στην Αθήνα για περαιτέρω αξιοποίηση. Μέρος των απορριμμάτων  και τώρα οδηγείται από ιδιωτικές επιχειρήσεις στη ανακύκλωση.

Για τη δημιουργία τέτοιου χώρου θα απαιτηθεί μια έκταση περίπου 5- 10 στρεμμάτων με τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ για τη λειτουργία της πρέσας  με τριφασικό ρεύμα.   Η χωροθέτηση του θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή των Λεχαινών ώστε να βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής του κάμπου.

Στον ίδιο χώρο θα μπορούσε να γίνεται και η συγκέντρωση των άδειων συσκευασιών των γεωργικών φαρμάκων, δεδομένου ότι στο άμεσο μέλλον θα τεθεί επιτακτικά το  θέμα  στα πλαίσια  ολοκληρωμένης διαχείρισης για  την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης απαιτεί τη συνεργασίας κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτήν την συνεργασία θα επιδιώξω άμεσα μετά την 7η Ιουλίου, όταν ο λαός με την ψήφο του εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία.

Γιώργος Κοντογιάννης

Υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία 

Όλη η επικαιρότητα