Αρθρογραφία Ηλεία

«Έκοψαν» δρόμο προς τον Επικούριο – Άλλο ένα χαμένο έργο

Ακούστε το άρθρο

Τα «κλειστά μάτια» του ΚΑΣ στερούν σε επισκέπτες και ντόπιους ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης και τουριστικής τόνωσης μέσα σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης…

Η αρχαιολογική υπηρεσία και αν όχι αυτή, πολλές φορές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γνωστό και ως ΚΑΣ έχουν αποτελέσει συχνά-πυκνά τροχοπέδη στην ηλειακή ανάπτυξη με το αιτιολογικό της προστασίας αρχαίων και σπανίων ευρημάτων, του τόπου μας.

Ακόμη και με την πιθανολογία της καταστροφής όχι μόνο των υπαρχόντων αλλά και εκείνων που… υποψιάζονται ή εκτιμούν ότι θα φέρει κάποια στιγμή η αρχαιολογική σκαπάνη στο μέλλον, «φρενάρουν» ιδιωτικές, αυτοδιοικητικές και δημόσιες πρωτοβουλίες για επενδύσεις…

Κάτι αντίστοιχο συνέβη προσφάτως σε προγραμματισμένο έργο υψίστης τουριστικής σημασίας και από το οποίο συγκεκριμένες και δη ορεινές περιοχές (και) της Ηλείας θα είχαν τα δικά τους μικρά ή μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Λογάριαζαν πάντως χωρίς τον… αρχαιολόγο. Έναν αμερικάνο επιστήμονα που ασχολείται επί σειρά ετών με την περιοχή και εξέφρασε άμεσα τις αντιρρήσεις του. Έστειλε επιστολή μέχρι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αιτιάσεις που συνηγορούν στην μη πραγματοποίηση κατασκευής του δρόμου. Μια από αυτές ήταν και το επιχείρημα ότι θα είχαν καλύτερη πρόσβαση και θα έφταναν πολύ πιο γρήγορα και άνετα οι αρχαιοκάπηλοι στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία!…

Το ΚΑΣ συμμερίστηκε τις ανησυχίες του αλλά ταυτοχρόνως «έκλεισε τα μάτια» μπροστά στην ανάγκη της πραγματικής ανάπτυξης, σε μια χρονική συγκυρία κρίσιμη για την χώρα και τις περιφέρειες της.

Τι και αν το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο είχε δώσει την έγκριση του; Και πόσο σοβαρά ελήφθησαν υπ’ όψιν οι προτάσεις των αυτοδιοικητικών και των φορέων για τα ειδικά μέτρα κατασκευής, την μη διατάραξη του περιβάλλοντος και όλα τα υπόλοιπα;

Το… απαγορευτικό για μια χρήσιμη, ουσιαστική και ελπιδοφόρα από οικονομικής άποψης παρέμβαση είχε ήδη τεθεί. Κρατείστε λοιπόν τον Επικούριο και όλους τους υπολοίπους «θησαυρούς» της Γορτυνίας και της Ηλείας μακριά από τα στοιχεία της αξιοποίησης, απλώς για να συνεχίζετε τις μακροχρόνιες έρευνές σας. Σε… «νεκρό τόπο» άλλωστε, κάτι είναι και αυτό…

Οι γείτονές μας στην Αρκαδία θέλησαν να συνδέσουν την Μεγαλόπολη και την
Γορτυνία με τον Επικ. Απόλλων αλλά και την Νέδα (!) προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών που δείχνουν ενδιαφέρον για τις ξεχωριστές ομορφιές αλλά «δύσκολες» ως προς την επισκεψιμότητά τους.

Η διαδρομή που είχαν επιλέξει οι Αρκάδες, μαγευτική. Από το Αρχαίο Βουλευτήριο στην Αρχαία Γόρτυνα και από εκεί στην Καρύταινα. Η συνέχεια «έδειχνε» Αρχαία Τραπεζούντα και μετά στην Κορυφή του Λυκαίον Όρους μέχρι τελικώς το Ναό του Επικ. Απόλλωνα στις βάσεις της Φιγαλείας. Η επιστροφή σχεδιαζόταν εύστοχα και ακόμη πιο εντυπωσιακά από τον ειδικό δρόμο του ποταμού της Νέδας!

Επρόκειτο σίγουρα για τεράστιο έργο με ένα μέρος του να καλύπτεται από τα χρήματα των πυρόπληκτων που διατίθενται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Αρκαδία, ενώ υπήρχαν και άλλες πιστώσεις από διαφορετικούς κωδικούς και προγράμματα.

Είχε προηγηθεί μέχρι τώρα εξαιρετική δουλειά και προετοιμασία και οι Γορτύνιοι το αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη θέρμη, περιμένοντας να ξεκινήσει ο δρόμος που θα βοηθούσε και τους ίδιους και την Ηλεία (η οποία συνήθως παρακολουθεί ως θεατής αφήνοντας πίσω τις δικές της προτάσεις).

Όλη η επικαιρότητα