Ηλεία

Έκοψαν την Αγιοβασιλόπιτά τους οι Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας

Tην Αγιοβασιλόπιτά τους έκοψαν οι Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Συγκεκριμενα αρχομένου του Νέου Σωτηρίου Έτους 2020, ο Ιεροψαλτικός Σύλλογος Ηλείας «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», με την υψηλή και ευλογητή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, καθώς επίσης του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Ηλία Παπαγγελή και άλλων Κληρικών, μέσα σε ένα φιλικό κλίμα χαράς και πνευματικής ευφροσύνης, έκοψε για μία ακόμη χρονιά την παραδοσιακή Αγιοβασιλόπιτα, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο.

Η σεμνή αυτή εορταστική εκδήλωση κοπής της Βασιλειόπιτας άρχισε με επίκαιρους ύμνους από Ιεροψάλτες του παραπάνω Συλλόγου υπό την χοραρχία του Προέδρου τους κ. Νικολάου Ζαχαριάδη Καθηγητή Θεολόγου και Συγγραφέως.

Ακολούθησε η ευλόγηση της Βασιλόπιτας από τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη, ο οποίος στην σύντομη και πάντα γλαφυρή προσλαλιά του εξέφρασε την ευαρέσκειά του, για την άοκνη προσφορά τους και την άψογη λειτουργική τους συμπόρευση, αφού οι Ιεροψάλτες εκτός από άμεσοι συνεργάτες στο λειτουργικό και αγιαστικό έργο της Εκκλησίας μας, είναι οι θεματοφύλακες της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Εν συνεχεία προέβη σε εποικοδομητικές συστάσεις και παραινέσεις για μία άρτια συνεργασία μεταξύ των Ιερέων και των Ιεροψαλτών, αφοί οι Ιεροψάλτες αποτελούν τον κατώτερο κλήρο ενώ διαδραματίζουν σπουδαίο και ψυχωφελές ρόλο, ευρισκόμενοι στα Ιερά αναλόγια των Ναών. Ψάλλοντας δε ως καλοί και γνήσιοι θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, συμβάλλουν κατά την τέλεση των Ιερών ακολουθιών καθοριστικά στην πνευματική ανάταση των ευλαβών και φιλακόλουθων Χριστιανών μας. Προσφέροντας έτσι παράλληλα Θεάρεστες υπηρεσίες στην τοπική μας Εκκλησία, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν και αυτοί ως άνθρωποι και ως οικογένειες λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης… ενώ παράλληλα ευχήθηκε τα δέοντα για το νέο έτος.

Ο Πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Καθηγητής Θεολόγος, Συγγραφέας και Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ευχαρίστησε θερμά και υϊικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πολλαπλή, ουσιαστική και άμεση συμπαράστασή του, καθώς επίσης για την αγάπη και την φροντίδα με τις οποίες περιβάλλει πάντα τους Ιεροψάλτες, κατά την διακονία αυτών στα αναλόγια των Ιερών της Ναών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, κατά την 39χρόνη Αρχιερατεία Του!

Επεσήμανε την αξία της Βυζαντινής Μουσικής διαχρονικά, η οποία αναπτύχθηκε στο Βυζάντιο από μεγάλους Υμνογράφους και Μελωδούς. Η περίτεχνη αυτή επιστήμη της Βυζαντινής Μουσικής, έδωσε πάρα πολλά στο ένδοξο Ελληνικό Έθνος. Αναφέρθηκε τέλος συνοπτικά στον Ουρανοφάντορα Μέγα Βασίλειο και την αγία Οικογένειά του, καθώς επίσης και στην ιστορική παράδοση της Αγιοβασιλόπιτας. Εν συνεχεία ακολούθησε το μοίρασμα αυτής στους παρισταμένους, ενώ το φλουρί έτυχε στην κ. Ευσταθία Παρασκευά.

*** ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Όλη η επικαιρότητα