Ηλεία Πολιτική

Εκπρόσωποι Energean προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Δική σας η απόφαση

Ενημερωτικό χαρακτήρα για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο είχε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Στην αίθουσα των συνεδριάσεων βρέθηκαν κορυφαία στελέχη της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas που, αφού παρουσίασαν λεπτομερώς το πλάνο εκμετάλλευσης του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος, απάντησαν και στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Στην συνεδρίαση έδωσαν το παρόν ο διευθύνων σύμβουλος των δραστηριοτήτων της Energean Oil στην Ελλάδα Δημήτρης Γόντικας (σ.σ. με καταγωγή από τον Πύργο), ο τεχνικός σύμβουλος Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου καθώς και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Σωτήρης Χιωτάκης. Τους εκπροσώπους της εταιρείας καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Energean ήταν ότι η γεώτρηση θα ξεκινήσει το χειμώνα του 2019 ή του 2020 ανάλογα με την πορεία των εγκρίσεων από το κράτος, όπως και το ότι η επιλογή εγκαταστάσεων άντλησης στην ξηρά (σ.σ. σε σημείο κοντά στον βιολογικό καθαρισμό στο βουνό του Κατακόλου) οφείλεται και στο γεγονός ότι το κοίτασμα βρίσκεται πάνω από την ρότα των κρουαζιερόπλοιων. Επίσης τόνισαν ότι η σεισμογένεια της περιοχής είναι κάτι φυσικό που δεν επηρεάζει το project δηλώνοντας παράλληλα πως η καλύτερη εγγύηση της εταιρείας προς την κοινωνία είναι ο επαγγελματισμός που την χαρακτηρίζει. Συμπλήρωσαν επίσης πως δεν θα γίνουν εκσκαφές στο βουνό του Κατακόλου, όπως προστάζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ για τη σύμβαση τόνισαν ότι είναι αναρτημένη στο «Διαύγεια» και μπορεί να την δει όποιος επιθυμεί.

Τέλος, ξεκαθάρισαν στο Σώμα ότι (και) αυτό θα κληθεί (σ.σ. μαζί με το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας), να γνωματεύσει για την περιβαλλοντική μελέτη (σ.σ. η οποία βρίσκεται προς έγκριση), αποφασίζοντας για το μέλλον της επένδυσης…

Γόντικας: «Οι προοπτικές στο Κατάκολο είναι πάρα πολύ καλές»…

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γόντικας χαρακτήρισε σημαντική συνειδησιακή στιγμή για τον ίδιο το γεγονός ότι απευθύνεται στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης καταγωγής του. Στη συνέχεια μίλησε για το εταιρικό προφίλ της Energean σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ισραήλ, Μαυροβούνιο κ.α.). Μιλώντας για το κοίτασμα του Πρίνου, όπου η εταιρία δραστηριοποιείται επί σειρά ετών, ανέφερε ότι εκεί εργάζονται 386 άτομα, ενώ το κοίτασμα αποφέρει ετησίως πάνω από 1 εκατομ. βαρέλια πετρελαίου (σ.σ. 4 χλδες μ.ο./ημέρα).

«Η τοπική οικονομία της Καβάλας, στο διάστημα που δραστηριοποιούμαστε στον Πρίνο, έχει εισπράξει πάνω από 140 εκατομ. δολάρια. Συνυπάρχουμε αρμονικά με την τοπική Τουριστική βιομηχανία καίτοι η πλατφόρμα άντλησης βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από την Θάσο ενώ στην περιοχή υπάρχουν 10 παραλίες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία. Το κοίτασμα του Κατακόλου είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Δυτική Ελλάδα  και βρίσκεται σε φάση έρευνας. Έχουμε γνώσεις και συνάμα πάρα πολλές ελπίδες. Οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές… το μόνο, όμως, που μπορεί να κάνει τη θεωρία πράξη είναι οι γεωτρήσεις! Διαβεβαιώνω πως ότι κάνουμε είναι απόλυτα σύννομο με τρόπο που θα βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο και θα έχει και την αποδοχή του»… συμπλήρωσε ο κ. Γόντικας.

Νικολάου: «Θα αλλάξει η ζωή στην περιοχή»…

Ο έμπειρος (σ.σ. 44 χρόνια προϋπηρεσίας στις εξορύξεις), τεχνικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Νικολάου, αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό των προηγούμενων προσπαθειών εξόρυξης υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της Ηλείας καθώς και αυτής που συνέβη για μικρό χρονικό διάστημα στο Κατάκολο, την δεκαετία του `80: «Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι πολύ προηγμένη. Επίσης οι Περιβαλλοντικοί κανονισμοί είναι πάρα πολύ αυστηροί. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι ο μπούσουλας! Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την τεχνική των πλάγιων γεωτρήσεων που θα εφαρμόσουμε στο Κατάκολο. Δεν θα μας βλέπει το λιμάνι και δεν θα ενοχλήσουμε την κρουαζιέρα. Η γεώτρηση θα ξεκινήσει από την ξηρά και θα συνεχίσει με συνολικό μήκος (σ.σ. πλάτος και βάθος) 5μιση χιλιομέτρων. Δεν θα ακουμπήσει καθόλου βυθό και θάλασσα, ενώ οι όποιες μεταφορές χρειαστούν θα γίνονται μόνο Χειμώνα για να μην ενοχληθεί η κρουαζιέρα. Το πετρέλαιο που θάρθει θα πηγαίνει σε διαχωριστή και στη συνέχεια θα φεύγει με μικρό δεξαμενόπλοιο. Η μελέτη για τις γεωτρήσεις θα κατατεθεί εντός του Μαΐου κι από τον χρόνο έγκρισης της θα εξαρτηθεί και η έναρξη των γεωτρήσεων. Ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει η ΣΜΠΕ ενδέχεται να ξεκινήσουμε και τον ερχόμενο Χειμώνα ή τον επόμενο».

Ο κ. Νικολάου είπε επίσης ότι υπογράφηκε και η συμφωνία οριοθέτησης (αφορά στα 59 από τα συνολικά 540 τετρ. χιλιόμετρα).  Διευκρίνισε συνάμα πως: «Αν διαπιστωθούν μεγάλοι όγκοι κοιτασμάτων αερίου τότε θα αλλάξει η ζωή στην περιοχή σας με δυνατότητες που δεν φαντάζεστε». Συμπλήρωσε επίσης πως η σεισμικότητα της περιοχής είναι ενταγμένη σε ένα φυσιολογικό επίπεδο ενώ καθησύχασε και για το φαινόμενο των κατολισθήσεων στα σημεία με άργιλο στο βουνό του Κατακόλου.

Τι είπαν δήμαρχος – επικεφαλείς παρατάξεων

«Η συνεδρίαση είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, τέθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Από δω και πέρα η οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου όπου στην παράταξη μου δεν τίθεται θέμα πειθαρχίας. Θέλουμε να αποφύγουμε τα λάθη» είπε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής.

«Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν έως τώρα ενστάσεις σημαίνει ότι η Τ.Α. συμφωνεί εμμέσως πλην σαφώς; Έχουμε τις επιφυλάξεις μας αλλά συμμετέχουμε και προτείνουμε. Θέλουμε η απόδοση της εκμετάλλευσης να πάει στην τοπική κοινωνία και όχι στην Περιφέρεια», ανέφερε ο Τάκης Αντωνακόπουλος.

Το θέμα της διάθεσης των πόρων που θα προκύψουν έθιξε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Καράμπελας υπενθυμίζοντας σχετική πρόταση της παράταξης του από το 2016. «Για τους πόρους που θα προκύψουν εναπόκειται στο Δημόσιο η διανομή τους» ήταν η απάντηση που πήρε από τον Δημήτρη Γόντικα.

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος πρότεινε επίσκεψη στον Πρίνο από αντιπροσωπεία του Δημ. Συμβουλίου ενώ ρώτησε αν μελλοντικά οι τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν την επένδυση. «Επισκέψεις στον Πρίνο επιτρέπονται έως 5 άτομα, λόγω ασφάλειας. Σίγουρα υπάρχει σχέση από τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς» απάντησε ο κ. Γόντικας.

Ο Θανάσης Παναγούλης δήλωσε ότι αφού οι όροι είναι επιβεβλημένοι η παράταξη του λέει ναι στην επένδυση.

Υπέρ της επένδυσης στάθηκε και ο Χάρης Μιχαλακόπουλος, όχι όμως η Άβα Βαγγελάτου και ο Χρήστος Αθανάσουλας.

Όλη η επικαιρότητα