Αγροτικά Ηλεία

Εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας συναντήθηκαν με τον ΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά

Μικρό καλάθι παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά κρατούν οι εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.
Ακούστε το άρθρο

Μικρό καλάθι παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά κρατούν οι εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας που έδωσαν το παρόν στη συνάντηση το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στην Αθήνα και το γραφείο του υπουργού, επιθυμώντας να δουν όσα ειπώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης να γίνονται πράξη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος από την Ομάδα Παραγωγών από τις 7 Φεβρουαρίου, διάστημα κατά το οποίο είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση ο κ. Γεωργαντάς.

Στη σύσκεψη που έγινε σε πολύ καλό κλίμα μετείχαν ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος και η εκπρόσωπος της κ. Αυγερινοπούλου Ειρήνη Τσίπη. Κατά τη διάρκειά της οι άνθρωποι της Ομάδας Παραγωγών θέλησαν να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους.

Απαντήσεις υπουργού στα ζητήματα που τέθηκαν

Οι εκπρόσωποι της ομάδας παραγωγών ήταν ξεκάθαροι σε όσα ζήτησαν από τον υπουργό, επισημαίνοντας πως η Ηλεία είναι ένας αγροτικός νομός με τεράστια προβλήματα.

Αρχικά του ζήτησαν άμεσα να επισκεφθεί τον νομό, γεγονός που δέχθηκε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, συνδυάζοντάς το με το ταξίδι στη Δυτική Ελλάδα για παρουσία του σε εκδήλωση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος, μπορεί να έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ωστόσο κρατάει μικρό καλάθι μιας και αποτελούν ακόμη υποσχέσεις.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την κορινθιακή σταφίδα, τη βιομηχανική ντομάτα και τα εσπεριδοειδή, είπε ότι θα τα προτείνει στα συνδεδεμένα προϊόντα μέχρι και το 2027.

Για τους ΤΟΕΒ, υποστήριξε πως θα κάνει ό, τι περνά απ’ το χέρι του προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα μέχρι και το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, δίνοντάς τους έτσι παράταση ζωής για το φετινό καλοκαίρι ενώ και την ερχόμενη χρονιά θα κάνει νομοθετική ρύθμιση στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, αλλάζοντάς τους τον ρόλο. Παράλληλα, ο κ. Βαλλιανάτος εξέφρασε την άποψη ότι αν είχαν συνδεθεί τα χρέη των ΤΟΕΒ με τον ΟΣΔΕ, δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα αυτά σήμερα.

Το θέμα των εργατών γης ήταν αυτό που συζητήθηκε ακολούθως, με τον κ. Γεωργαντά να αναφέρει πως θα υπάρξει εντός των ημερών συνολική πρόταση από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό την οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Για τη στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας για το 2021, ο κ. Βαλιανάτος σημείωσε πως σύμφωνα με τον υπουργό αυτή θα δοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και παράλληλα τον πίεσε για την νέα καλλιεργητική περίοδο και την σταφίδα που θα τρυγήσουν σε ένα μήνα, για την οποία ωστόσο δεν δόθηκε καμία απάντηση όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο.

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε ήταν το κόστος παραγωγής, για το οποίο όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλια για λιπάσματα, πετρέλαια κ.ά., τα οποία θα δώσουν μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τους επόμενους μήνες.

Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών στάθηκαν στο καλό κλίμα και τα θετικά συμπεράσματα που βγήκαν από τη συνάντηση αναμένοντας οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη, ενώ τονίστηκε ότι αναλυτικότερες συζητήσεις θα γίνουν κατά την επίσκεψη του υπουργού στον νομό.

Όλη η επικαιρότητα