«Έκρηξη» στις online αγορές –  Τι αγοράσαμε στην καραντίνα

«Πακέτο» με την τηλεργασία που άνθισε την περίοδο του εγκλεισμού, άνθισε και υπερδιπλασιάστηκε μπορούμε να πούμε σε ορισμένα είδη και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Άλλωστε ήταν μονόδρομος μετά το ολοκληρωτικό κλείσιμο της αγοράς, καθώς ήταν ο μόνος ενδεδειγμένος και ασφαλής τρόπος από τους ειδικούς για να προμηθευτούν οι καταναλωτές το οτιδήποτε. Τα καταστήματα που λειτουργούσαν e-shop και πριν από τον κορωνοϊό μας μιλούν για μεγάλη αύξηση του τζίρου τους σε σχέση με τις αντίστοιχες μέρες τις περσινής χρονιάς. Οι ηλεκτρονικές αγορές υπερδιπλασιάσθηκαν στη διάρκεια της έξαρσης του ιού και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των online δραστηριοτήτων, καθώς η διάδοση του διαδικτύου φαίνεται ότι αφορά πλέον όλες τις ηλικίες. Ας μην ξεχνάμε ο άνθρωπος είναι από τη φύση του καταναλωτικό ον, είτε είναι 10 χρονών, είτε 110.

Επιχειρηματίες από την Ηλεία μιλούν στην εφ. «Πατρίς» για τις αγορές του εγκλεισμού…

 

 Μαστορέματα και φαντασία
στον κορωνοϊό

 

«Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός ήταν εκτός των άλλων και μια ευκαιρία για δημιουργία και διακόσμηση, καθώς το πολυσυζητημένο “Μένουμε Σπίτι”, έδινε άπλετα χρονικά περιθώρια για κατασκευές», όπως μας είπε ο κ. Νίκος Σταθόπουλος της γνωστής οικογενειακής επιχείρησης με τα είδη κιγκαλερίας από το 1981. Ο κορωνοϊός και τα μέτρα που ελήφθησαν «με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το υποχρεωτικό κλείσιμο της αγοράς, μας είπε, είχε σαν αποτέλεσμα να λειτουργήσει ακόμη περισσότερο το e-shop. Όσο για τα είδη που επέλεξαν οι καταναλωτές ήταν αξεσουάρ κουζίνας όπως πόμολα, απορροφητήρες κ.ά. Επίσης μιας και έμεναν στο σπίτι βρήκαν ευκαιρία να διακοσμήσουν τον χώρο τους και να αλλάξουν μορφή σε έπιπλα και αντικείμενα από ξύλο και μέταλλο, αγοράζοντας διακοσμητικά χρώματα με κιμωλία. Στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που ξεχώρησαν ήταν επίσης πόμολα για πόρτες και για έπιπλα, rollers σκίασης και διακοσμητικοί πίνακες- καμβάδες..».

 

 

Λογοτεχνία και puzzle

«Σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές αγορές την περίοδο που τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας», μας είπε ο κ. Νίκος Ζήρος από το βιβλιοπωλείο «Lexis» στον Πύργο, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες παλαιότερων ετών, καθώς το συγκεκριμένο e-shop λειτουργεί τρία χρόνια. «Μεταξύ των ηλεκτρονικών αγορών που ξεχώρισαν ήταν λογοτεχνικά βιβλία κυρίως Ελλήνων συγγραφέων, παιδικά βιβλία και παραμύθια, είδη ζωγραφικής και πολλά δημιουργικά puzzles και παιχνίδια για να απασχολούν τα παιδιά προσχολικής κυρίως ηλικίας που αναγκάζονταν και αυτά να μένουν κλεισμένα στο σπίτι. Επιπλέον μεγάλη ζήτηση είχαν και τα είδη χειροτεχνίας για μικρούς και μεγάλους. Όσο για το αγοραστικό κοινό ήταν από όλες τις ηλικίες και από αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ο εγκλεισμός ήταν κάτι πρωτοφανές τόσο για τα καταστήματα όσο και για τους καταναλωτές, μας είπε ο κ. Ζήρος».

 

Στην κορφή των προτιμήσεων
ήταν τα παιδικά

«Μεγάλη κινητικότητα με το κλείσιμο της αγοράς είχε και το e-shop κατάστημα “EVO sport” με αθλητικά είδη, ρούχα και αξεσουάρ», όπως μας είπε η υπεύθυνη κ. Άννα Τσιακριλή. «Ο κόσμος εξοικειώθηκε περισσότερο αυτό το διάστημα με τις ηλεκτρονικές αγορές, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να προμηθευτεί τα προϊόντα. Κορυφαία στις προτιμήσεις ήταν κυρίως τα παιδικά παπούτσια και ρούχα, τα αξεσουάρ και σε δεύτερη μοίρα αυτά που επέλεξαν αφορούσαν ρούχα για ενήλικες, τόσο για γυναίκες όσο και για άντρες μας.  Επιπλέον το διάστημα που τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά το “EVO sport” θέλοντας να εξυπηρετήσει τους πελάτες του έκανε με courier κατ’ οίκον αποστολές εμπορευμάτων στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή. Όσο για τις παραλαβές συνεχίστηκαν ομαλά όλη την προηγούμενη περίοδο προκειμένου να υπάρχουν είδη σε αφθονία όπως χαρακτηριστικά μας είπε η κ. Τσιακριλή».

Κυρίως γυναικεία ρολόγια, για να είναι όλες… στην ώρα τους

«Σίγουρα το παγκόσμιο lockdown μας ξάφνιασε όλους», μας είπε ο κ. Γιάννης Γεωργακόπουλος που διατηρεί κατάστημα με κοσμήματα και ρολόγια στην Αμαλιάδα. «Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για όλους, ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στην αγορά μας είπε. Εκείνο που προτίμησαν οι δικοί μας πελάτες αυτό το δίμηνο της καραντίνας ήταν κυρίως ρολόγια γυναικεία. Στη συνέχεια ξεχώρησαν τα ασημένια κοσμήματα για δώρα αλλά και για προσωπική χρήση καθώς και κάποια χρυσά δαχτυλίδια. Οι Έλληνες στο σύνολο έχουν συνηθίσει να αγοράζουν αυτά που χρειάζονται κυρίως με φυσική παρουσία, αν και τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη της τεχνολογίας όλο και περισσότεροι επιλέγουν το διαδίκτυο για τις αγορές τους. Τώρα όμως ήταν υποχρεωτικό που σημαίνει ότι όποιος ήθελε κάτι, ή θα το παράγγελνε τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, μας είπε».

 

Διπλάσια επισκεψιμότητα στο eshop του «Mega Bazaar»
σε σχέση με πέρσι

 

 

Ανάμεσα σε είδη που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 35.000 κωδικούς είχαν να επιλέξουν όσοι μπήκαν στον πειρασμό να επισκεφθούν το ηλεκτρονικό κατάστημα του «Mega Bazaar» και όπως μας είπε ο υπεύθυνος «όλοι οι κωδικοί κινήθηκαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, άλλωστε δεν υπήρχε άλλος τρόπος αγοράς καθώς η φυσική παρουσία στο κατάστημα δεν ήταν επιτρεπτή από τους ειδικούς. Ο covid-19 σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να χρησιμοποιούν την τεχνολογία όλο και περισσότεροι. Μεταξύ των ειδών που επέλεξε το κοινό ήταν έπιπλα, είδη διακόσμησης, οικιακά σκεύη, είδη προικός και βεβαίως καθαριστικά. Ως τζίρος πρόσθεσε ήταν ο διπλάσιος τις μέρες της καραντίνας σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Όλοι θα προσαρμοστούμε στις νέες καταστάσεις τόνισε, σίγουρα η κάθε αρχή έχει τη δυσκολία της».

 

 Ήταν ευκαιρία να εξοικειωθούν οι καταναλωτές με online αγορές

Με μια νέα πραγματικότητα που καλούμαστε όλοι να ακολουθήσουμε για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας, παρομοίασε την πρόσφατη κατάσταση στο χώρο της αγοράς ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Καραφλός. «Το e-shop στο κατάστημά μας είχε την τιμητική του τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη επισκεψιμότητα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Οι πελάτες μας μην έχοντας άλλο τρόπο για να εξυπηρετηθούν επέλεξαν τις ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και αυτοί που δεν τις είχαν ως τώρα τολμήσει μπήκαν στη διαδικασία να το επιχειρήσουν. Τα είδη που ξεχώρισαν μας είπε ο κ. Καραφλός ήταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablets, τηλεοράσεις αλλά και όσες οικιακές συσκευές τους χάλασαν και χρειάστηκε να τις αντικαταστήσουν. Οι μεγαλύτερες ηλικίες αρχίζουν να εξοικειώνονται, άλλωστε λίγο ή πολύ όλοι χρησιμοποιούμε διαδικτυακές υπηρεσίες, τώρα θα έχουμε συν μία, κατέληξε».

 

Αύξηση στις ηλεκτρονικές
αγορές 70%

Με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των καταστημάτων και την υποχρεωτική απαγόρευση της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, όλα ξαφνικά άλλαξαν, μας είπε ο κ. Σπύρος Σταμούλης ιδιοκτήτης της «Οικομηχανικής». Ο αναγκαστικός εγκλεισμός μας είπε «έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να ασχοληθεί με το σπίτι να το οργανώσει και να το συντηρήσει. Από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα τις μεγαλύτερες πωλήσεις τις είχαν τα χρώματα με τα οποία πολλοί βρήκαν τον χρόνο για να βάψουν τα αντικείμενα που ήθελαν, επίσης επέλεξαν διάφορα μονωτικά, είδη ανακαίνισης, γυψοσανίδες και συστήματα θερμοπρόσοψης. Συγκριτικά με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019 φέτος τους ίδιους μήνες το e-shop σημείωσε άνοδο σε ποσοστό γύρω 70%. Σιγά- σιγά βρίσκουμε τους ρυθμούς μας, μας είπε και επειδή πάντα φροντίζουμε για το καλύτερο των πελατών μας μεγαλώσαμε τη γκάμα των υλικών και των κύκλο των συνεργασιών…».

 

 

Ηλίας Ξανθούλης…
καθήκον όλων να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του τόπου

 

Μετά το ξαφνικό κλείσιμο της αγοράς λόγω του κορωνοϊού οι καταναλωτές δεν είχαν άλλη επιλογή για αγορές, εκτός των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών παραγγελιών, μας είπε ο κ. Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πύργου. Από το e-shop της επιχείρησής που διατηρεί ξεχώρησαν οι αγορές που αφορούσαν καθαριστικά συντήρησης συσκευών, σακούλες για ηλεκτρικές σκούπες κ.ά. Ο κ. Ξανθούλης αναφέρθηκε και στα προβλήματα της αγοράς τα οποία υπήρχαν και με τον εγκλεισμό επιδεινώθηκαν… «Η πανδημία προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη χώρα, μας είπε. Μετά από την οικονομική κρίση που περάσαμε της οποίας μετράμε ακόμη πληγές προστέθηκε ο αόρατος εφιάλτης που λέγεται κορωνοϊός. Ο Πύργος είναι πίσω σε όλα και επιβάλλεται αυτή τη στιγμή να προτιμάμε όλοι τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα του τόπου. Πρέπει και οι μεσαίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές για να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος άνεργος, όσο η αγορά στηρίζεται, τόσο θα υπάρχει ζωή και νέος κόσμος στην περιοχή. Διαφορετικά θα φύγουν οι νέοι μας και θα ερημώσει ο τόπος, κάτι που δεν νομίζω να το θέλει κανένας μας κατέληξε…».