Categories: Κόσμος

‘Εκτακτη παρέμβαση ΗΠΑ κα ΕΕ καθώς έκλεισε το κύριο πέρασμα Σερβίας – Κοσόβου

Share

Άμεση αποκλιμάκωση στα τεταμένα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου ζητούν Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινή δήλωση.

«Καλούμε όλους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αναλάβουν άμεση δράση για την άνευ όρων αποκλιμάκωση της κατάστασης και να απόσχουν από προκλήσεις, απειλές ή εκφοβισμό», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε καθώς η ένταση κλιμακώνεται με τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου συνοριακού περάσματος της Σερβίας με το Κόσοβο.

Ένας πρώην Σέρβος αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου για επίθεση σε αστυνομικό. Η σύλληψη προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις από τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου, ενώ νωρίτερα ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Αργά την Τρίτη, δεκάδες διαδηλωτές στη σερβική πλευρά των συνόρων χρησιμοποίησαν φορτηγά και τρακτέρ για να σταματήσουν την κυκλοφορία που οδηγεί στο Merdare, το μεγαλύτερο πέρασμα μεταξύ των γειτόνων. Η αστυνομία του Κοσόβου αποφάσισε να κλείσει το σημείο εισόδου την Τετάρτη.

“Ένας παράνομος αποκλεισμός εμπόδισε την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, επομένως καλούμε τους πολίτες και τους συμπατριώτες μας να χρησιμοποιήσουν άλλα συνοριακά σημεία για κυκλοφορία”, ανέφερε η αστυνομία του Κοσόβου.

Η Πρίστινα ζήτησε επίσης από τις ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ (K FOR) να καθαρίσουν τα οδοφράγματα που είχαν ανεγερθεί στο έδαφος του Κοσόβου.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς την Τετάρτη δήλωσε ότι το Βελιγράδι είναι “έτοιμο για μια συμφωνία“, αλλά δεν διευκρίνισε άλλες λεπτομέρειες.

Ο Βούτσεβιτς περιέγραψε τα οδοφράγματα ως “δημοκρατικό και ειρηνικό” μέσο διαμαρτυρίας και πρόσθεσε ότι η Σερβία έχει “ανοικτή γραμμή επικοινωνίας” με δυτικούς διπλωμάτες για την επίλυση του ζητήματος.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαιρέτισαν τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η ηγεσία του Κοσόβου ότι δεν υπάρχουν «λίστες» με ονόματα Σέρβων του Κοσόβου οι οποίοι πρόκειται να συλληφθούν ή να τους ασκηθούν διώξεις επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή αποκλεισμούς δρόμων.  Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εργάζονται με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr