Ηλεία

Έκτακτη συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηλείας – Σε ετοιμότητα για πιθανότητα πυρκαγιών

Ακούστε το άρθρο

Η Ηλεία συγκαταλέγεται στις περιοχές όπου ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών είναι πολύ ψηλός -σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ- και για το λόγο αυτό χθες το πρωί στον Πύργο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Ηλείας με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκομένων…

Της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας ακολούθησαν συσκέψεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (ΣΤΟ), των δήμων της Ηλείας, προκειμένου η ενημέρωση να είναι οριζόντια…

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην Ηλεία, όπως και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Πελοπόννησο, θα επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ενώ η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιών εκτιμάται από πολύ υψηλή έως ακραία δηλαδή κατηγορία κινδύνου 4 – 5 (κατάσταση συναγερμού).

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν οι ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές που είναι –κυρίως- δασικές με ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση στις οποίες στο παρελθόν έχουν σημειωθεί (και) μεγάλες πυρκαγιές… Επισημάνθηκε επίσης πως η Αερολέσχη Πύργου θα πραγματοποιήσει πτήσεις προληπτικά.

Ακόμα αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών όλων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων της ΠΕ Ηλείας που εμπλέκονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες έως ότου λήξει ο… κόκκινος συναγερμός!

«Όλοι σε επιφυλακή»…

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος έκανε αναφορά αναφέρθηκε στο σήμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς και στα μετεωρολογικά δεδομένα για το νομό Ηλείας. «Το επόμενο τριήμερο οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές ενώ οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα ευνοούν την ταχεία ανάπτυξη πυρκαγιών. Όλοι οι φορείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή ενώ θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση τόσο των προέδρων όσο και των κατοίκων όλης της Ηλείας», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε πως «υπάρχει άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική», συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια θα πραγματοποιούνταν συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την ενημέρωση των κατοίκων και των εθελοντών του δήμου Ήλιδας ώστε να βρίσκονται stand by για την άμεση αντιμετώπιση συμβάντων.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης μίλησε για την ολοκλήρωση έργων στο αγροτοδασικό δίκτυο, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι έχουν τοποθετηθεί 3 υδατοδεξαμενές 20 τόνων εντός των ορίων του δήμου Πύργου. «Στη διάθεση του δήμου υπάρχουν και χωματουργικά μηχανήματα τα έτοιμα να συνδράμουν σε περίπτωση ανάγκης», διευκρίνισε ο κ. Σκαρτσιάρης.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γιάννης Δάγκαρης σχολίασε  ότι «Θα πρέπει οι ομάδες πολιτικής προστασίας να έχουν συνεχή παρουσία στις περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και οι πρόεδροι των χωριών θα πρέπει να είναι ενήμεροι».

Ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Κρέζος είπε πως τόνισε η εθελοντική ομάδα αλλά και η Πολιτική Προστασία του δήμου θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες περιπολίες ενώ ο δήμος από τη πλευρά του θα προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των κατοίκων. Στο τελευταίο (σ.σ. ενημέρωση κατοίκων) αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Τάσος Λαμπρόπουλος.

Την ετοιμότητα των εναέριων μέσων να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις -εφόσον χρειαστεί- τόνισε ο διοικητής της 117 ΠΜ Ανδραβίδας Αλέξανδρος Βανταράκης που εξήγησε πως «Στην Ανδραβίδα βρίσκονται ήδη τα δύο Canadair αλλά και το ελικόπτερο Ericson. Αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει συνδρομή εναέριων μέσων κι από άλλες περιοχές». Την ετοιμότητα τους να συνδράμουν τις Πυροσβεστικές δυνάμεις δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΣΕΤΤΗΛ, καθώς και ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας Ιωάννης Φράγκος.

Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας τόνισε ότι «εκτός των άλλων από τις 10 το βράδυ έως τα ξημερώματα κάθε ημέρα έχουμε προγραμματίσει περιπολίες στον τομέα ευθύνης μας για κάθε ενδεχόμενο».

Ο διοικητής της Π.Υ. Λεχαινών Αργύρης Φαλίδας εξέφρασε τις ανησυχίες του για το δάσος Κουνουπελίου – Στροφυλιάς, αναφερόμενος σε έλλειψη καθαρισμού και συντήρησης των αντιπυρικών ζωνών, διευκρινίζοντας πως η Π.Υ. Λεχαινών έχει ενημερώσει Περιφέρεια και δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης με σχετικά έγγραφα.

Ο εκπρόσωπος του δασαρχείου Αμαλιάδας Βασίλης Μποβολέτης δήλωσε πως «οι αντιπυρικές ζώνες είναι προσβάσιμες,  υπάρχει όμως αυξημένη βιομάζα κάτι που  συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα δάση της Ελλάδας».

Ο Λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτρης Παπαηλίου, μεταξύ άλλων, σχολίασε πως έχει ήδη επισημάνει τις «τρύπες» του συστήματος για να συμπληρώσει πως το Λιμεναρχείο θα συνδράμει στην όποια προσπάθεια εφόσον του ζητηθεί.

Οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Κική Διονυσοπούλου και Γιώργος Καρανικολός αντίστοιχα, έκαναν λόγο για τις περιπολίες που ήδη πραγματοποιούνται για να συμπληρώσουν πως «θα γίνει προσπάθεια να αυξηθούν αυτές τις επικίνδυνες ημέρες τα περίπολα».

Ο Διευθυντής των τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στους χειριστές και στα μηχανήματα που βρίσκονται στην διάθεση της Υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως «σε περιπτώσεις φωτιάς θα πρέπει να είναι καθ` όλα έτοιμοι καθώς υπάρχει πιθανότητα να κληθούν να συμβάλουν».

Ετοιμότητα και για εκκενώσεις

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Υγείας της ΠΕ Ηλείας Αναστασία Παπίρη μίλησε για τις τρείς κατασκηνώσεις που φιλοξενούν παιδιά στην Ηλεία λέγοντας ότι «Στη Φρίξα στο Κούμανι και στα Λεχαινά υπάρχει ο σχεδιασμός για την εκκένωση σε περίπτωση κινδύνου».

Για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι «Την ώρα του συμβάντος όλοι θα πρέπει να είναι παρόντες για να  εκτιμήσουν τον κίνδυνο που υπάρχει σε κάθε περιοχή». Τέλος ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης δήλωσε πως «Όλοι πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση συμβάντος ενώ το γενικό πρόσταγμα θα έχει η διοίκηση της Πυροσβεστικής. Σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης η διαδικασία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα πρέπει να έχουν εντοπιστεί οι χώροι όπου οι κάτοικοι θα είναι ασφαλείς».

Όλη η επικαιρότητα