WEB tv Ηλεία

Έκτακτη σύσκεψη φορέων στον Πύργο για το νοσοκομείο

Νέες προκηρύξεις ζήτησαν οι γιατροί...
νοσοκομείο Πύργου
Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός επικρατεί στην Ηλεία μετά την αρνητική απάντηση που έδωσε στη Βουλή η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, περί της ένταξης της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου στην «Άγονη Ζώνη Α» των Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα, με το δήμαρχο Πύργου να συγκαλεί ευρεία σύσκεψη των φορέων της πόλης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Όπως επισήμανε ο κ.Αντωνακόπουλος στην ανοιχτή πρόσκληση που εκδόθηκε, στη συνάντηση αυτή θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την πολύ αρνητική για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και την παροχή των υπηρεσιών υγείας, αυτή εξέλιξη, καθώς επίσης και τα θέματα για περαιτέρω εξειδίκευση και οργάνωση της διεκδίκησης.

Επίσης ο δήμαρχος Πύργου τόνισε ότι η παρουσία όλων είναι καθοριστική και καλούνται να συμμετάσχουν.

Π. Αντωνακόπουλος: «Διακριτή μεταχείριση σε βάρος της Ηλείας»

Στον απόηχο των εξελίξεων πάντως ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ζήτησε την κοινή συμπόρευση των βουλευτών Ηλείων όλων των κομμάτων, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, προκειμένου να κατατεθεί κοινή τροπολογία για να ενταχθεί Ηλεία στο ειδικό καθεστώς της άγονης περιοχής, όπως έπραξαν και το κατάφεραν αντίστοιχα οι βουλευτές της Κέρκυρας.

Όσον αφορά τις απαντήσεις της κας Γκάγκα για το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, ο κ.Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι «δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ενώ στην Αρχαία Ελλάδα έλεγαν ‘’όλοι πλην Λακεδαιμονίων’’, στην σύγχρονη πολιτική ιστορία θα μείνει η φράση ‘’όλοι πλην Ηλείων»’’, αφού η κα Γκάγκα δήλωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί το Γ.Ν. Ηλείας- Ν.Μ. Πύργου στην άγονη ζώνη Α’. Αυτό είναι μια διακριτή μεταχείριση σε βάρος μας. Ενώ έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και το νοσοκομείο λειτουργεί επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών, με έναν μόνο παθολόγο, το υπουργείο κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Η επίσημη απάντηση ήρθε από τη βουλή και λέει ότι δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Πρέπει να κινηθούμε πιο δυναμικά γιατί είναι θέμα ζωής. Η πολιτεία έχει ηθική αυτουργία γιατί χάνονται ζωές στην Ηλεία και τον Πύργο και δεν εξαντλεί το θεσμικό νομικό πλαίσιο που έχει για να βοηθήσει το νοσοκομείο. Είναι ξεκάθαροι πλέον οι ρόλοι και οι μάσκες έπεσαν. Η Ηλεία μπορεί να ενταχθεί σε άγονη και προβληματική περιοχή της Ά ζώνης όπου υπάρχουν οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα για τους γιατρούς και εμείς ως αυτοδιοίκηση μπορούμε να δώσουμε χρήματα για να συμβάλλουμε στο ενοίκιο των γιατρών που θα έρθουν για να δουλέψουν στον Πύργο. Αρνήθηκε η πολιτεία να το κάνει χθες με τον πιο επίσημο τρόπο».

Χ. Γιαννικούλης: «Το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται»

«Ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε επανειλημμένα εισηγηθεί την θέσπιση ειδικών ενισχυμένων κινήτρων για την στελέχωση, πρωτίστως με ιατρικό προσωπικό, του Γ.Ν. Ηλείας. Σίγουρα η ένταξη των δημοσιών δομών της Ηλείας, ιδίως του Γενικού Νοσοκομείου, σε καθεστώς Άγονου θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο για να συμβεί αυτό. Εάν το Υπουργείο έχει επιλέξει άλλο τρόπο για να θεσπίσει κίνητρα , θα μπορούσε και αυτός να γίνει αποδεκτός εφόσον τα προβλεπόμενα κίνητρα είναι πράγματι ισχυρά.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία σχετική παρέμβαση από την Πολιτεία και το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Δεν μας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη νομική μορφή που θα έχει η θέσπιση των κινήτρων, μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα» ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, προσθέτοντας πως δεδομένου του αδιεξόδου το Υπουργείο Υγείας οφείλει να κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή».

Α. Σαραντοπούλου: «Ζητάμε οικονομικά κίνητρα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας»

Τα οικονομικά κίνητρα και οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας θα προσελκύσουν γιατρούς στον Πύργο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου και διευθύντρια της Χειρουργικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου, που αντίθετα από τα λεγόμενα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι ελλείψεις δεν παρατηρούνται μόνο στην παθολογική, όπου είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά και σε άλλες κλινικές και γνωστοποίησε ότι οι γιατροί έχουν καταθέσει νέο αίτημα για νέες προκηρύξεις θέσεων.

Όπως είπε η κα Σαραντοπούλου «θα περιμένουμε να δούμε τι κίνητρα θα ανακοινώσει το υπουργείο για την προσέλκυση γιατρών. Εμείς ζητήσαμε ξανά την προκήρυξη κάποιων θέσεων και περιμένουμε αν θα μας τις εγκρίνουν για τη χειρουργική κλινική, για τα επείγοντα, για την ουρολογική που έχουν μείνει μόνο δύο γιατροί, στο ακτινολογικό και στην παθολογική. Η κα Γκάγκα κάνει πολύ μεγάλο λάθος όταν αναφέρεται σε ελλείψεις που αφορούν μόνο τους παθολόγους. Η χειρουργική έχει τρεις μόνιμους γιατρούς.

Οι ακτινολόγοι είναι επίσης τρεις, οι άλλοι είναι με μετακίνηση όπως και στη χειρουργική.

Οι γιατροί δε μπορούν να δουλεύουν πια με εξαντλητικά ωράρια 36 ωρών. Ειδικευομένου και αγροτικοί δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα, να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών που δουλεύουν σε αυτό το νοσοκομείο για να δουλεύουν σε πιο ανθρώπινες συνθήκες και να λαμβάνουν κανονικά τις άδειες και το ρεπό τους. Το πιο βασικό είναι οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίες».

Γ. Γεωργίου: «Το νοσοκομείο ‘’φωνάζει’’ για ενίσχυση εδώ τώρα!»

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την απάντηση της κας Γκάγκα ο πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου, επισημαίνοντας στην εφ. «Πατρίς» ότι το θέμα έχει πάρει πλέον πολιτικές διαστάσεις και πως πρόκειται για πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

«Όλο το ΕΣΥ είναι υπό διάλυση όμως η Ηλεία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση. Όσον αφορά τις λύσεις μέσα από νέο νομοσχέδιο όλοι γνωρίζουν ότι μιλάμε για χρονοβόρες διαδικασίες, όμως εμείς δε μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Το νοσοκομείο ‘’φωνάζει’’ για ενίσχυση εδώ και τώρα. Υψώνουμε κραυγή αγωνίας και απόγνωσης γιατί σε λίγο θα μετατραπούμε σε διακομιστικό κέντρο, καθώς δε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα περιστατικά και όλοι οι ασθενείς θα διακομίζονται απευθείας στην Πάτρα. Και επειδή πλησιάζουν εκλογές οι κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο πρόβλημα αυτό, γιατί πρόκειται για ζήτημα υγείας όλων των Ηλείων πολιτών».

Α. Νικολακόπουλος: «Οι απαντήσεις που θα δοθούν μέσα από το σχέδιο πρέπει να είναι άμεσες»

Κληθείς να σχολιάσει τις απαντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι «το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση, αναφορικά με τα κίνητρα που θα δίνονται για την προσέλκυση γιατρών στα Νοσοκομεία και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό είναι σε εξέλιξη και η επεξεργασία του υγειονομικού χάρτη στο νομό μας, όπου εκεί εξετάζεται η αναδιάταξη των υπηρεσιών των Νοσηλευτικών Μονάδων.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, απαντώντας προ μηνών σε επίκαιρη ερώτησή μου είχε ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για κλείσιμο ή έστω υποβάθμιση Νοσηλευτικών Δομών στην Ηλεία, το αντίθετο μάλιστα με την επερχόμενη αναδιάταξη θα υπάρξουν ενισχύσεις που θα επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία των Νοσηλευτικών Δομών με έναν αυτόνομο και ξεχωριστό ρόλο. Επιπλέον ο κ. Πλεύρης είχε πει ότι εξετάζεται και η πρόταση της 6 ης ΥΠΕ, που αποτελεί και δική μου πρόταση, για τον χαρακτηρισμό του Νομού σε ‘Άγονη Περιοχή τύπου Α’’.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, επανέλαβε στην τελευταία της τοποθέτηση ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα Νομοσχέδιο για τα κίνητρα που θα δίδονται σε γιατρούς για την στελέχωση των Νοσοκομείων. Εν ολίγοις η κα Υπουργός θεωρεί ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί και με άλλο τρόπο και όχι απαραίτητα με την ένταξη της Ηλείας σε άγονη περιοχή τύπου Α’. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται και οι ‘απαντήσεις’ θα δοθούν μέσα από τον σχεδιασμό που επεξεργάζεται το Υπουργείο. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος καθυστερήσεων, οι απαντήσεις και οι πράξεις θα πρέπει πλέον να είναι άμεσες, θα πρέπει να δίνουν λύσεις και να επιλύουν προβλήματα».

Όλη η επικαιρότητα