Ηλεία

Εκτάσεις «φιλέτο» παραμένουν αναξιοποίητες εις βάρος πολιτών

Να προχωρήσουν οι μελέτες, για την κατασκευή εργατικών κατοικιών στην έκταση που είναι δίπλα στη ΣΕΤΤΗΛ και την μεταφορά όλων των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στην οδό Ολυμπίων, ζητούν οι Ιωάννης Βένδρας και Παναγιώτης Σταθάς

Αναξιοποίητες παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια, δυο εκτάσεις «φιλέτο» στην περιοχή του Πύργου. Η πρώτη βρίσκεται δίπλα στη ΣΕΤΤΗΛ και η δεύτερη στην οδό Ολυμπίων.

Το οικόπεδο το οποίο βρίσκεται δίπλα στη ΣΕΤΤΗΛ, έχει αγοραστεί για την κατασκευή εργατικών κατοικιών και σύμφωνα με τη μελέτη θα μπορούσε σε αυτήν την έκταση να κατασκευαστούν 110 κατοικίες που θα φιλοξενούσαν ισάριθμες οικογένειες.

Το δεύτερο οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Ολυμπίων έχει αγοραστεί από το παλιό ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ και προοριζόταν για την κατασκευή ενός μεγάλου κτιρίου στο οποίο θα είχαμε τη μεταστέγαση τόσο των διοικητικών, όσο και των υγειονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος.

Παρότι όμως αυτές οι δύο εκτάσεις «φιλέτο» έχουν αγοραστεί από τον ιδρώτα των Ελλήνων εργαζομένων, παραμένουν αναξιοποίητες με αποτέλεσμα και πολλές οικογένειες να μην έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία σύγχρονη κατοικία και φυσικά η πολιτεία να δαπανά μεγάλα ποσά για να νοικιάζει τα σημερινά κτίρια στα οποία είναι οι υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ νυν ΕΦΚΑ.

Η εφημερίδα «Πατρίς» μίλησε με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Πύργου κο Ιωάννη Βένδρα και τον αναπληρωτή γραμματέα του εργατικού κέντρου Πύργου και στέλεχος στην συνομοσπονδία οικοδομών και στο σωματείο πλακάδων κο Παναγιώτη Σταθά, οι οποίοι και ζήτησαν από την πολιτεία να αξιοποιήσει αυτές τις δύο εκτάσεις για το καλό του κοινωνικού συνόλου και να μην τις παραχωρήσει για άλλες χρήσεις, πέρα από αυτές για τις οποίες αγοράστηκαν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

«Δίνουμε αγώνα για να γίνουν εργατικές κατοικίες»

Ο κος Παναγιώτης Σταθάς δήλωσε για τον αγώνα που έχει δοθεί για την αξιοποίηση του οικοπέδου που είναι δίπλα στην ΣΕΤΤΗΛ.

“Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα για αυτό το οικόπεδο, όπου υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη για 110 σπίτια, όπου μπορούν να στεγαστούν ισάριθμες οικογένειες από τον Πύργο. Αυτό το οικόπεδο έχει αγοραστεί με χρήματα του οργανισμού εργατικής κατοικίας και δυστυχώς η κυβέρνηση κατήργησε τον οργανισμό, όμως συνεχίζει να εισπράττει χρήματα από τους ασφαλισμένους και αυτό το οικόπεδο έχει μείνει αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια. Μιλάμε για 15, ίσως και παραπάνω χρόνια. Σαν συνδικαλιστής πολλές φορές το έχω βάλει και ως θέμα στις συναντήσεις που έχω με τους βουλευτές, έχουμε κάνει και υπομνήματα στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα μερικοί βάζουν τα πρόβατα τους μέσα και κάποιοι άλλοι έχουν καταπατήσει το οικόπεδο, το έχουν κάνει παρκινγκ. Μάλιστα πιο παλιά είχαν φτιάξει παραπήγματα τα οποία όμως μετά από παρέμβαση μου τα ξήλωσαν. Πιέζουμε συνέχεια να καθαρίζουν το οικόπεδο, το οποίο έχει αγοραστεί για έναν ειδικό σκοπό, να στεγαστούν οικογένειες. Δεν πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να το παραχωρήσει σε κανέναν φορέα και ήδη κάποιοι ενδιαφέρονται να το πάρουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα. Αυτό το οικόπεδο είναι πληρωμένο από τον κόσμο και δεν μπορεί να περάσει σε κανένα ΤΑΙΠΕΔ ή κάπου αλλού. Είμαι 45 χρόνια συνδικαλιστής και ξέρω τι γίνεται.

Ακούγονται πάρα πολλά για αυτό το οικόπεδο και για το ποιοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν. Αυτό το οικόπεδο όλη τη μέρα έχει ήλιο και είναι ιδανικό για να χτιστούν εργατικές κατοικίες. Για την ιστορία εδώ κατοικούσε μία αρχοντοοικογένεια στη δεκαετία του 50 – 60.

Είναι ένα ιστορικό μέρος, είναι η ΣΕΤΤΗΛ απέναντι και οι εργατικές κατοικίες, ενώ πολύ κοντά είναι και το νοσοκομείο του Πύργου. Πρέπει να βάλουν …πλάτη όλοι για να χτιστεί εδώ ένα κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει οικογένειες. Πρόκειται για φιλέτο οικόπεδο, δεν μαζεύει ούτε νερά και είναι κρίμα να παραμένει έτσι. Εμείς παλεύουμε για να μην περάσει στα ξένα χέρια αφού είναι αγορασμένο με αίμα των εργαζομένων. Το οικόπεδο ανήκει πλέον στον ΟΑΕΔ και έχει περάσει σε αυτόν από την Εργατική κατοικία. Κάνω έκκληση να βρει τρόπο η κυβέρνηση να φτιάξει εδώ εργατικές κατοικίες όπου θα στεγαστούν 110 οικογένειες”.

«Να μεταστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ»

Ο κος Παναγιώτης Σταθάς για το οικόπεδο στην Ολυμπίων ανέφερε.
“Αυτό το οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ. Αγοράστηκε και αυτό με χρήματα των εργαζομένων και μάλιστα αρκετά ακριβά αφού είναι πάνω στο δρόμο. Είχε αγοραστεί με ενέργειες του σωματείου του εργατικού κέντρου για να έρθουν εδώ τα ιατρεία και οι διοικητικές υπηρεσίες στον Πύργο. Είχε κοπεί και ένα κονδύλι τότε, αλλά δεν ξέρω στην πορεία τι έγινε και έχει μείνει και αυτό αναξιοποίητο. Το είχαν καταπατήσει και αυτό, είχα παρέμβει όμως εγώ τότε μαζί με το σωματείο και τελικά το έφραξαν. Προς τιμήν της η προϊσταμένη σήμερα στην υπηρεσία το καθαρίζει. Η πρόταση η δική μας είναι τελικά να γίνει εδώ αυτό για το οποίο αγοράστηκε, δηλαδή ένα κτίριο όπου θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για να μην πληρώνει το κράτος και οι εργαζόμενοι πολλά χρήματα για ενοίκια σε διάφορες περιοχές του Πύργου. Μπορούν εδώ να έρθουν όλα τα ασφαλιστικά σωματεία στον Πύργο. Και ο αγώνας μας είναι να μην περάσει και αυτό το οικόπεδο και κάποια ξένα χέρια όπως το ΤΑΙΠΕΔ ή κάπου αλλού. Πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να πάρει και μία αξία η περιοχή και να υπάρχει και μία κίνηση”.

«Η μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ θα πρόσφερε πάρα πολλά στον Πύργο»

Από την πλευρά του ο κος Ιωάννης Βένδρας πρόεδρος εργατικού κέντρου Πύργου τόνισε για το οικόπεδο στην οδό Ολυμπίων.

“Υπάρχει ένα οικόπεδο στην Ανατολική πλευρά του Πύργου επί της οδού Ολυμπίων το οποίο ανήκει στον ΕΦΚΑ στο παλιό ΙΚΑ και μάλιστα έχει εκδοθεί άδεια να μεταστεγαστούν εκεί όλες οι υπηρεσίες και οι διοικητικές και οι ιατρικές σε ένα σύγχρονο οίκημα. Αυτή η μετεγκατάσταση θα εξυπηρετήσει όλη την πόλη. Το θέμα έχει σταματήσει, το Εργατικό Κέντρο Πύργου έχει κάνει πάρα πολλές ενέργειες και έχει στείλει τα έγγραφα και στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, στο Υπουργείο Εργασίας και υγείας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη και να αρχίσουν οι εργασίες εκεί. Η τελευταία πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι επειδή υπάρχει ένας ενιαίος συντελεστής για όλα τα κτίρια του ΕΦΚΑ, αυτός έχει συμπληρωθεί και για αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Εγώ όμως δεν νομίζω ότι αυτός είναι σοβαρός λόγος και δεν μπορούν να ρυθμίσουν το θέμα. Το όφελος από την μεταστέγαση στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, όσον αφορά το οικονομικό και αν είχε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια, θα είχε γίνει και η απόσβεση του κόστους κατασκευής του κτιρίου. Πιστεύω ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί αυτό το έργο να προχωρήσει κατασκευή.

Εμάς άλλωστε αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, που αναγκάζονται να πηγαίνουν στο ένα κτήριο για εξέταση και στο άλλο κτίριο για να πάνε τα χαρτιά. Όπως ξέρετε οι πιο πολλοί ασφαλισμένοι είναι μεγάλης ηλικίας και μπορεί να έχουν και προβλήματα υγείας και είναι δύσκολο να πηγαίνουν από το ένα κτίριο στο άλλο για να εξυπηρετηθούν. Είναι κρίμα να έχει αγοράσει η πολιτεία οικόπεδο για αυτό το σκοπό, να έχουν προχωρήσει οι μελέτες και να μην προχωράει η υλοποίηση του έργου”.

«Θα έδινε ανάσα στο στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει»

Για το οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από τη ΣΕΤΤΗΛ ο κος Βέδρας ανέφερε.

“Τώρα για το οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από τη ΣΕΤΤΗΛ, εκεί είναι να κατασκευαστούν πάνω από 100 εργατικές κατοικίες. Το ίδιο μας είπε και ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ ο κος Πρωτοψάλτης όταν είχε έρθει στον Πύργο. Του το θέσαμε το ζήτημα αυτό και μας είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν το εξετάζει καθόλου ο οργανισμός, ενώ μας τόνισε ακόμη ότι γνωρίζει όλα τα έγγραφα που του έχουμε στείλει. Όμως αυτή την περίοδο κατασκευάζονται εργατικές κατοικίες σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας, όπως στα Γρεβενά, και μετά αφού ολοκληρωθούν αυτές θα εξετάσει το θέμα. Όλοι ξέρουν ότι σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, το στεγαστικό πρόβλημα είναι πάρα πολύ οξύ, τα ενοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα και για έναν εργαζόμενο πού είναι χαμηλά αμειβόμενος είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα. Οι Εργατικές κατοικίες γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια από εισφορές των εργαζομένων, οι κρατήσεις συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, αλλά τα ποσά δεν πηγαίνουν για αυτό το σκοπό. Χρησιμοποιούνται από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να καλυφθούν κάποια άλλα προγράμματα. Οι εργαζόμενοι όμως πληρώνουν για εργατική κατοικία.

Είναι κρίμα λοιπόν και δεν ξέρω αν είναι και νομικά σωστό, να μην αποδίδονται τα χρήματα για αυτόν το σκοπό. Εδώ στον Πύργο έχουμε σε πέντε μεριές εργατικές κατοικίες, δύο στην Κατακόλου, οι καινούργιες στην Αγίου Γεωργίου, στην Αλφειού και στην Πατρών, όπου είδατε ότι στεγάστηκε εργαζόμενος κόσμος και πόσο βοήθησε η κατασκευή αυτών των εργατικών κατοικιών. Γιατί όπως ξέρετε οι εργατικές κατοικίες δίνονται δωρεάν. Από παλιά ο Οργανισμός έδινε κατοικίες σε πολύτεκνες οικογένειες, αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν ζευγάρια εργαζόμενων που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους τώρα και δεν έχουν την δυνατότητα ούτε να χτίσουν ούτε να νοικιάσουν σπίτια. Νέες 100 εργατικές κατοικίες μέσα στον Πύργο θα είναι πολύ μεγάλη ανάσα. Θα πάρουν 100 άνθρωποι σπίτι. Εμείς το θέτουμε το ζήτημα κατά καιρούς και είναι από τους πρωταρχικούς μας σκοπούς να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο. Πρώτα όμως είχαμε τα μνημόνια, μετά κατάργησαν όλους τους τομείς που αφορούν την Εργατική κατοικία και αυτοί πήγαν όλοι στον ΟΑΕΔ και από κει και πέρα αρχισαν τα προβλήματα. Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, να διεκδικήσουμε να γίνει αυτό το οικόπεδο εργατικές κατοικίες.

Αν και από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος και ευελπιστώ να προχωρήσει αυτό το έργο, εντούτοις από τις απαντήσεις που πήραμε όπως η τελευταία από τον κο Πρωτοψάλτη του ΟΑΕΔ, μπορώ να πω ότι λίγο απογοητεύτηκα. Εμείς πάντως σαν Εργατικό Κέντρο θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε. Θα κάνουμε και άλλες ενέργειες να έχουμε επαφή με την περιφέρεια, το δήμο, για να αναδείξουμε το θέμα και αυτό τελικά να προχωρήσει”.

Στην έκταση που είναι δίπλα στη ΣΕΤΤΗ,Λ μπορούν να κατασκευαστούν 110 εργατικές κατοικίες που θα δώσουν λύση στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα που έχουν πολλές ελληνικές οικογένειες, τονίζει ο κος Παναγιώτης Σταθάς.
Αναξιοποίητο παραμένει και το οικόπεδο που υπάρχει στην οδό Ολυμπίων στον Πύργο όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Κάνουμε συνεχείς ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων, τονίζει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πύργου Ιωάννης Βένδρας.

Όλη η επικαιρότητα