Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτισμός

‘Εκθεση Μαρξ: «Ο μεγάλος διανοητής του 19ου στον 21ο αιώνα» – 12-18 Απριλίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Καλλιτεχνική ομάδα ΗΡΙΝΝΑ /Compagnie Erinna (Παρίσι) – Κίνηση Πολιτών Ηλείας

Εγκαίνια στις 13.4 στις 7μμ  παρουσία της Κ. Κούνεβα και του Μ. Μπαλαούρα

Στις 5 Μαΐου 2018 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ [1818-1883]. Στην Τρίερ της Γερμανίας, την πόλη που γεννήθηκε ο μεγάλος στοχαστής- φιλόσοφος, κοινωνιολόγος,  οικονομολόγος- του 19ου αιώνα, διοργανώθηκε μεγάλη έκθεση για τη ζωή, το έργο, την εποχή του που διήρκεσε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, το κρατίδιο της Έσσης και τον  δήμου της Τρίερ. Για την πραγματοποίησή της μεταφέρθηκαν στην Τρίερ εκθέματα από πολλά μουσεία της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης. Η έκθεση εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία αξιωματούχων από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, που ήταν τιμώμενη χώρα.  Αντίστοιχες εκδηλώσεις και συνέδρια για τα 200 χρόνια από τη γέννηση  του Μαρξ έγιναν σε όλο  τον κόσμο.  Ακούγεται σχεδόν παράδοξο να αποδίδονται σήμερα τιμές στον διανοητή και επαναστάτη που όσο ζούσε μισήθηκε και καταδιώχτηκε όσο κανείς από κυβερνήσεις και καθεστώτα της εποχής του και απελάθηκε από όλες τις  χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Αγγλία όπου έζησε 35 χρόνια, μέχρι τον θάνατό  του. Ωστόσο, είναι αδύνατο ακόμη και οι φανατικότεροι εχθροί των ιδεών του Μαρξ να αρνηθούν την τεράστια επίδραση που άσκησε το έργο του στη σύγχρονη ιστορία. Το 2008, όταν ξέσπασε  η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κλονίζοντας κάθε βεβαιότητα για τον σύγχρονο καπιταλισμό, ακόμη και το γερμανικό περιοδικό STERN αναρωτήθηκε: «Μήπως ο Μαρξ  είχε δίκιο;»

Με αυτή την αφορμή, τον Δεκέμβριο 2018, η ευρωβουλεύτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μεγάλη έκθεση στο σταθμό του Μετρό, στο  Σύνταγμα, στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών, συζητήσεις, έκθεση σκίτσων και ζωγραφικών έργων εμπνευσμένων από τον Μαρξ καθώς και μεγάλη έκθεση βιβλίου, με όλες τις εκδόσεις έργων του Μάρξ ή για τον Μαρξ που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Η έκθεση στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον.

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας φιλοξενείται, 12 – 18 Απριλίου 2019, μέρος αυτής της έκθεσης που περιλαμβάνει  τις  εξής ενότητες:

  • Ο Μαρξ, η ζωή του και η εποχή του. Στις επτά διαδοχικές επιφάνειες παρατίθενται βασικοί σταθμοί της ζωής του, με παράλληλες  αναφορές στα έργα που έγραψε την κάθε περίοδο  και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του.
  • Το Κεφάλαιο: Η βιογραφία ενός ημιτελούς αριστουργήματος. Μια συνοπτική αφήγηση της μακρόχρονης περιπέτειας της συγγραφής του κορυφαίου έργου του Μαρξ, που παραμένει μια αξεπέραστη ανάλυση του καπιταλισμού.
  • Ο Μαρξ και η 9η τέχνη: Σύγχρονοι κομίστες εμπνέονται από τη  ζωή και  το έργο του και εικονογραφούν από το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» μέχρι το περίπλοκο  «Κεφάλαιο».
  • Ο Μαρξ, ο Ντίκενς και η παιδική εργασία: Πώς ο φιλόσοφος και ο λογοτέχνης οι οποίοι δεν συναντήθηκαν ποτέ μεταξύ τους, συνέπεσαν στην καταγγελία της εξοντωτικής εκμετάλλευσης παιδιών στη βικτωριανή Αγγλία ;
  • Ο Μαρξ στον καθρέφτη της Τέχνης: Μικρό πανόραμα σύγχρονων έργων θεάτρου, κινηματογράφου, ζωγραφικής, ακόμη και όπερας που εμπνέονται από τον μεγάλο στοχαστή.
  • Ο Μαρξ στην Τρίερ: Ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ από τη μεγάλη έκθεση που οργανώθηκε στη γενέτειρά του στη  Γερμανία  το 
  • Ρήσεις και αποφθέγματα: Αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του, αλλά και από επιστολές προς την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, Τζένη, με χρονολογική παράθεση.

H Κ. Κούνεβα παραχωρεί ευγενικά το υλικό της έκθεσης στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας και στους διοργανωτές του αφιερώματος στον Καρλ Μαρξ, την Καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα – Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι και την Κίνηση Πολιτών Ηλείας.

Εάν εκπαιδευτικοί επιθυμούν να διοργανώσουν επίσκεψη μαθητών λυκείου εντός ή εκτός των προαναφερθέντων ωραρίων, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο παρακάτω e-mail compagnie.erinna@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6944993105, Αναστασία Πολίτη- Καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα ή 6977017893 Ελένη Σκάβδη- Κίνηση Πολιτών Ηλείας.

Μάρξ, ένας επίκαιρος στοχαστής

Η Κίνηση Πολιτών Ηλείας και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα  / Compagnie Erinna (Paris) διοργανώνουν εκδήλωση με  τίτλο «Μαρξ, ένας επίκαιρος στοχαστής» το Σάββατο, 13 Απρίλη 2019, στις 7 μμ στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας με την υποστήριξη του Δήμου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει: 

  • Προβολή ταινίας και έκθεση για τη ζωή, το έργο και την εποχή του μεγάλου διανοητή και επαναστάτη του 19ου αιώνα
  • Συζήτηση με την Ευρωβουλεύτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και το βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα.

«Oι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε» έγραψε ο Κάρλ Μάρξ. Τι άλλο έχει πει ο μεγάλος φιλόσοφος και οικονομολόγος του 19ου αιώνα, που μπορεί να έχει σημασία για την Ευρώπη και την Ελλάδα του 21ου αιώνα, για τον σημερινό άνθρωπο ; Τι αξία μπορεί να έχουν για τους πολίτες της Ηλείας -και της Αμαλιάδας- όσα έγραψε ο Μαρξ στο Σόχο του Λονδίνου,  όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ανεπιθύμητος και εξορισμένος σχεδόν απ’ όλες τις χώρες  της Ευρώπης ;

Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα αναζητηθούν στην εκδήλωση – συζήτηση αυτή με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μάρξ, με ομιλητές την ευρωβουλεύτρια και συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και τον βουλευτή και οικονομολόγο Μάκη Μπαλαούρα. Ερέθισμα για τη συζήτηση με το κοινό θα αποτελέσει η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βρετανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Jason Barker , “Marx Reloaded” [Ο Μαρξ επαναφορτισμένος). Η ταινία διερευνά την επικαιρότητα της  ανάλυσης του Μαρξ  για τις καπιταλιστικές κρίσεις κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τη συζήτηση θα συντονίσουν o Διονύσης Κράγκαρης, μέλος της Κίνησης Πολιτών Ηλείας και η Αναστασία Πολίτη, ηθοποιός-σκηνοθέτιδα της Καλλιτεχνικής ομάδας Ήριννα – Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι.

Το ίδιο βράδυ στην αίθουσα εκθέσεων του Πολυχώρου, θα εγκαινιαστεί έκθεση γα τη ζωή, το έργο και την εποχή του Καρλ Μαρξ, που θα φιλοξενηθεί από τις 12 μέχρι τις 18 Απριλίου. Η έκθεση αποτελεί μέρος της μεγάλης έκθεσης που είχε διοργανώσει η Κωνσταντίνα Κούνεβα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Σύνταγμα, η οποία στη  συνέχεια φιλοξενήθηκε και σε άλλους δήμους της Αθήνας.

Πληροφορίες  για την εκδήλωση και την έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας, Αντωνίου Πετραλιά 46, Αμαλιάδα, τηλ.  2622024431 και  6983527048, και στα τηλέφωνα : 210 9248674 και 2103709705.

Όλη η επικαιρότητα