Οικονομία

Η έκθεση (μη) βιωσιμότητας του χρέους κρίνει την έξοδο στις αγορές

Tον τρόπο που θα υποδεχθεί η αγορά την έκθεση (μη) βιωσιμότητας του χρέους που δίνει στη δημοσιότητα το ΔΝΤ αναμένουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την έξοδο στις αγορές.

Στη συνεδρίαση του Ταμείου θα εξεταστούν οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε μετά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο βαθμός υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα, αλλά και αποσαφήνισης από τους ευρωπαίους δανειστές των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα κρίνει κατά πόσο το Ταμείο θα παραμείνει με ένα πόσο πάντως που δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή του Reuters, η Αθήνα φέρεται να έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες του εξωτερικού να διοργανώσουν την επιστροφή στις αγορές με έκδοση ομολόγων.

Η πηγή ανέφερε πως η έκδοση ενδέχεται να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αλλά ακόμη τίποτε δεν βέβαιο καθώς η κυβέρνηση περιμένει την έγκριση των πιστωτών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το Reuters, το οποίο σε ρεπορτάζ του προέβλεπε ότι η Ελλάδα, ακόμη και αν δανειστεί από τις αγορές νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, θα αναγκαστεί στο τέλος, υπό την πίεση και των δανειστών, να προσφύγει στην προληπτική γραμμή πίστωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και να αποδεχθεί νέους όρους και δεσμεύσεις, και η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί ένα νέο Μνημόνιο με επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Σε ανάλυσή της για την Ελλάδα η τράπεζα εκτιμά ότι η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει την άνοιξη του 2018, ενώ τα όποια μέτρα ελάφρυνσης θα συνοδεύονται από ένα νέο Μνημόνιο που θα προβλέπει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Όσο για την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE), η Goldman Sachs θεωρεί ότι ίσως να μην επιβεβαιωθεί ποτέ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Μελετάμε το θέμα για να βρούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή, με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, είπε ότι αναμένει να τονίσει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο αν ληφθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα