Χωρίς κατηγορία

Εκτίναξη εσόδων και αφίξεων τουριστών το φθινόπωρο

tourismos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τριπλάσια έσοδα αναμένονται, όσον αφορά τον ελληνικό προορισμό, από τους ξένους τουρίστες που θα έρθουν στο τέλος της σεζόν και συγκεκριμένα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, σε σχέση με τα έσοδα που αποκόμισε στην αρχή της περιόδου, στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου. Ειδικότερα, το προσεχές δίμηνο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο για τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από την τουριστική δραστηριότητα, αν ληφθεί υπόψη ότι οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις θα ξεπεράσουν το 1,6 δισ. ευρώ, όταν τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν φθάσει τα 570 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.  

Ο αριθμός μόνο των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αναμένεται να πλησιάσει τα 3 εκατομμύρια. Σε ότι αφορά τον Απρίλιο και τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων ήταν κατά περίπου 800.000 μικρότερος, καθώς κυμάνθηκε περίπου στα 2,2 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι, αν και η λήξη της σεζόν για τον εγχώριο τουρισμό – που παρουσιάζει έντονα σημάδια συρρίκνωσης λόγω της οικονομικής κρίσης- λαμβάνει χώρα περί τα τέλη Αυγούστου, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον εισερχόμενο τουρισμό. Γι’ αυτό η διατήρηση θετικού κλίματος για τον ελληνικό προορισμό και το φθινόπωρο είναι απαραίτητη, προκειμένου να διατηρηθούν οι ανοδικοί ρυθμοί εισροής των εσόδων από τον τουρισμό στα ταμεία του κράτους. Ηδη, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι στόχοι της φετινής σεζόν για τα μεγέθη των αφίξεων και των εσόδων που είχε θέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων φαίνεται ότι υπερκαλύπτονται. Από τα μέσα του καλοκαιριού υπήρχε η αίσθηση ότι ο αριθμός ρεκόρ των 17 εκατ. ξένων τουριστών και μία από τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά τα έσοδα των 11 δισ. ευρώ, θα επιτευχθούν. Πέρυσι, η Ελλάδα προσέλκυσε 15,5 εκατ. τουρίστες και είχε εισπράξεις 10 δισ. ευρώ. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση των τουριστικών μεγεθών κάνοντας λόγο για αφίξεις γύρω στα 17,5 εκατ. και ταξιδιωτικές εισπράξεις γύρω στα 11,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 17,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπροσθέτως, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 12,3%.

Πρόσκαιρα επιπλέον οφέλη για τον ελληνικό προορισμό προκύπτουν κυρίως το φθινόπωρο και λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο. Διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας ακύρωσαν τις στάσεις δρομολογίων τους σε αιγυπτιακά λιμάνια και τα αντικατέστησαν με ελληνικά. Επίσης, τα αντικατέστησαν με λιμάνια και άλλων χωρών, όπως του Ισραήλ και της Τουρκίας. Παράλληλα, ελληνικά ξενοδοχεία λαμβάνουν ένα μερίδιο από τις ακυρώσεις των κρατήσεων σε μονάδες της Αιγύπτου, ενώ περισσότερα κέρδη αποκομίζουν άλλοι προορισμοί, όπως η Ισπανία και η Τουρκία.

Του Στάθη Κουσουνη από την Καθημερινή

Όλη η επικαιρότητα