Πολιτισμός

«Εκτός Ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου»: Ο πολιτικός μονόλογος του Γεράσιμου Σκιαδαρέση στο διαδίκτυο

Ακούστε το άρθρο

Μια ξεχωριστή παράσταση, με την οποία είχε εορταστεί στις, στις 27 Μαρτίου του 2018, στην Βουλή των Ελλήνων, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, προσφέρεται στο κοινό μέσω διαδικτύου, σε μια περίοδο που η αναγκαστική, για λόγους υγείας, απευθείας επαφή τόσο με το θέατρο όσο και με τις υπόλοιπες τέχνες δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Πρόκειται για το έργο «Εκτός Ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου» του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Λεϊμονή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τις δύο ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Βουλής υπό την καθοδήγηση του Μπάμπη Αρώνη ενώπιον του τότε Πρόεδρου της Βουλής, βουλευτών και εργαζόμενων. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν πολιτικό θεατρικό μονόλογο που παίχτηκε για μία και μοναδική φορά στον φυσικό του χώρο, δηλαδή στη Βουλή των Ελλήνων η εταιρία θεατρικών παραγωγών A PRIORI ανεβάζει την παράσταση για δύο μόνο online προβολές το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 στις 20.00 και την Κυριακή 10 Μαΐου 2020 στις 18.00 στη σελίδα της παράστασης στο facebook 

Το έργο, που έχει βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ, παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον χειμώνα του 2016 – 2017 στο θέατρο Αλκμήνη, τον Μάιο του 2017 ανέβηκε στις Βρυξέλλες, τη χρονιά 2017-2018 έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2018 ξαναείδε το φως της θεατρικής σκηνής για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κατόπιν απαίτησης του κοινού, στο θέατρο Ιλίσια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 παίχτηκε στη Στουτγκάρδη.

Η υπόθεσή του περιστρέφεται γύρω από έναν βουλευτή – υπουργό που αποφασίζει να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να εγκαταλείψει μια για πάντα την πολιτική ζωή της χώρας. Ετοιμάζεται, λοιπόν, να εκφωνήσει τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή τη νύχτα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Έναν λόγο, που όμοιός του δεν έχει διαβαστεί ποτέ στην αίθουσα του κοινοβουλίου… Εξομολογείται και παράλληλα απολογείται ενώπιον ενός λαού που τον πίστεψε, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει, έστω και καθυστερημένα, να πει την αλήθεια ζητώντας παράλληλα μια μεγάλη «συγγνώμη».

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαγδαληνή Παλιούρα, Δημήτρης Κακαβούλας – Κωνσταντίνος Μουταφτσής (διπλή διανομή), Τάσος Κονταράτος

via

Όλη η επικαιρότητα