Κόσμος

Ελαφρύ προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα εν όψει ισπανικών εκλογών

raxoy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μικρό προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι -ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς συμμαχίες- καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου στην Ισπανία. 

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν όμως σε μεγάλο βαθμό από το ένα ινστιτούτο στο άλλο, και τα άλλα τρία κόμματα –Σοσιαλιστές, Ciudadanos και Podemos– βρίσκονται στήθος με στήθος, καθιστώντας το τελικό αποτέλεσμα πολύ αβέβαιο.

Δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais δίνει στο Λαϊκό Κόμμα (PP) ποσοστό 25,3% των ψήφων (105 έως 112 έδρες στο Κοινοβούλιο, σε σύνολο 350), όμως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της NC Report για την εφημερίδα La Razon, το PP λάβει 29,9% (125 έως 128 έδρες).

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του 60χρονου Μαριάνο Ραχόι, που έχει υποστεί πλήγμα από σκάνδαλα διαφθοράς, είναι μακράν του να εξασφαλίσει την άνετη απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών που διέθετε το 2011, έχοντας πάρει ποσοστό σχεδόν 45% των ψήφων.

Ο ιστορικός αντίπαλός του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), του οποίου ηγείται ο 43χρονος Πέδρο Σάντσες, έρχεται δεύτερο με ποσοστό γύρω στο 21 με 22% των ψήφων. Όμως παραπαίει, υποχρεωμένο να πολεμήσει σε δύο μέτωπα: το νέο αντιφιλελεύθερο κόμμα Podemos (Μπορούμε) στα αριστερά του και τους Ciudadanos (Πολίτες – κεντροδεξιά) στα δεξιά του, μία αποδεκτή επιλογή για ορισμένους υποστηρικτές των Σοσιαλιστών.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta προβλέπει μάλιστα  ισοπαλία με τους Ciudadanos με ποσοστό 18,9% στην πρόθεση ψήφου, με το Podemos να ακολουθεί κατά πόδας με 17,2%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Invymark.

Οι Ciudadanos, των οποίων ηγείται ο Καταλανός δικηγόρος Άλμπερτ Ριβέρα, 36 ετών, χάνουν την ορμή τους, περνώντας από τη δεύτερη στην τρίτη θέση σύμφωνα με πολλά ινστιτούτα. Τα ποσοστά του κόμματος κυμαίνονται από 19,6% (62 έως 69 έδρες) έως 18,1% και έρχεται στην τέταρτη θέση, μετά το Podemos, σύμφωνα με την El Pais.

Ο μεγάλος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, του οποίου ηγείται ο 37χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, που υποχωρούσε τελευταία, ανακάμπτει. Θα έπαιρνε 19,1% σύμφωνα με την El Pais, όμως μόνο 17% σύμφωνα με το ινστιτούτο MyWord.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα