Ελάφρυνση χρέους με “γαλλικό κλειδί” στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας

Αξιολόγηση, αναπτυξιακό σχέδιο, «γαλλικό κλειδί»για για το χρέος θα ανοίγουν επισήμως σήμερα στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας αλλά οι αποφάσεις για όλα να παραπέμπονται για τον Μάιο.

Η πιο διεξοδική συζήτηση θα γίνει για την πρόοδο της τέταρτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσημα τους υπουργούς ότι μέχρι και το τέλος Απριλίου μπορούν να επιβεβαιώσουν την «πρόοδο υλοποίησης» αλλά όχι ακόμη ολοκλήρωση μόνο των 12 από 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης .

Αναμενόμενο είναι ότι η ελληνική ομάδα θα ακούσει την συνηθισμένη κριτική και τι παροτρύνσεις για επιτάχυνση ώστε να υπάρχει χρόνος για τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς ( Stuff Level Agreement) ως το Eurogroup στις 24 Μαίου

Αυτό θα κρίνει και την μοίρα των υπολοίπων θεμάτων της Ελλάδας στην σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης οι οποίες συνδέουν όλες τις υπόλοιπες αποφάσεις με το τέλος της 4ης αξιολόγησης Το σχέδιο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει ο έλληνας υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ακουστεί και θα σχολιαστεί αλλά δεν θα εγκριθεί σήμερα . Οι δανειστές θέλουν το σχέδιο αυτό « απόγονο» του τρίτου ελληνικού προγράμματος αφού η Ελλάδα δεν θα έχει κάποιο επόμενο «πρόγραμμα». Με άλλα λόγια το νέο αναπτυξιακό σχέδιο θα πρέπει νε περιέχει και την στόχευση της ίδιας της Ελλάδας για το αναπτυξιακό της μέλλον αλλά τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει. Όλα αυτά θα συμπληρωθούν ενόσω θα συνεχίζονται οι συζητήσεις και για τα υπόλοιπα θέματα.

Το Γαλλικό κλειδί

Ούτε και η συζήτηση για την χρήση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη αναμένεται να καταλήξει σ ε κάποια απόφαση To ΔΝΤ προσέρχεται με δύο βασικές θέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχουν ήδη ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρά με τους Ευρωπαίους

Η πρώτη αφορά συνολική αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού χρέους στην Ελλάδα . Εκτός των δανείων του EFSF – που έχει αποφασιστεί από το Eurogroup του Ιουνίου του 2017 – το Ταμείο ζητά αναδιάρθρωση και των αρχικών διμερών δανείων του 2010 ( GLF) αλλά και τελευταίων δανείων από το ESM . Η θέση αυτή βρίσκει αντίθετους όλους του υπουργούς οικονομιών της Ευρωζώνης για θεσμικούς λόγους . Τούτο διότι η αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 52 δις του GLF θα επηρεάσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς ενώ η αντίστοιχη κίνηση για τα δάνεια ESM θεωρείται ότι θα πλήξει την πιστοληπτική του ικανότητα

Η δεύτερη θέση του Ταμείου αφορά την αυτόματη εφαρμογή του λεγόμενου «γαλλικού κλειδιού» χωρίς όρους και προϋποθέσεις Το σημείο αυτό βρίσκει σύμφωνο το Ευρωπαϊκό «Νότο» ( Ιταλία Γαλλία Ισπανία Πορτογαλία ) αλλά εντελώς αντίθετο τον Ευρωπαϊκό Βορρά ( Γερμανία Ολλανδία Αυστρία Φινλανδία Σλοβακία ) ο οποίος προτείνει την σύνδεση εφαρμογής της Γαλλικής λύσης με αυστηρή επιτήρηση και ένα πακέτο προαπαιτούμενων που θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν και η συζήτηση για την επόμενη μέρα θα πρέπει να περιμένει . Μια πρώτη γεύση της επόμενης μέρας ήρθε από χθεσινό δημοσίευμα των FT η δήλωση του κ. Τσακαλώτου για ενδεχόμενο τριών ή τεσσάρων αξιολογήσεων αντί των δύο που επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τις μεταμνημονιακές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

 

 

Πηγή: NEWS247