Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα: Φτηνή ενέργεια έως το 2023!

Ακούστε το άρθρο

Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, ένα αίτημα πολλών χρόνων, δεν μοιάζει πλέον με όνειρο μακρινό. Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το  Περιφερειακό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο για να αποκτήσουν σε πρώτη φάση φυσικό αέριο οι πρωτεύουσες της Αχαΐας και της Ηλείας, Πάτρα και Πύργος, αντίστοιχα, και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε για την υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στη Δυτική Ελλάδα, μετά την Ολύμπια Οδό και τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου, ήταν το έλλειμμα χρηματοδότησης του. Το έλλειμμα αυτό αντιμετωπίζεται μέσω της τροποποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας στο τέλος του έτους. Εξέλιξη που μπορεί να σηματοδοτήσει την επίσπευση των διαδικασιών που απομένουν για την κατασκευή  των απαιτούμενων δικτύων της περιοχής, σε χρόνους που θα επιτρέπουν την λειτουργία τους μέχρι το 2023 οπότε και τελειώνει η παρούσα χρηματοδοτική περίοδος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, σε 70 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Από αυτά τα 45 εκατ. θα διατεθούν από ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και από τη ΔΕΔΑ που θα είναι φορέας υλοποίησης του έργου. Τα υπόλοιπα 25 εκατ. που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του θα καλυφθούν από το ΠΕΠ της Περιφέρειας. Για την τροποποίηση του ΠΕΠ έχει δεσμευθεί ο Περιφερειάρχης και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί η συγκεκριμένη αναθεώρηση…

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει υπάρξει θα κατασκευαστούν δίκτυα 340 χιλιομέτρων στην Πάτρα, 90 στο Αγρίνιο και 30 στον Πύργο. Ποια είναι όμως τα στάδια που απομένουν στον αγώνα δρόμου, ώστε μέχρι το 2023 το όνειρο δεκαετιών της περιοχής να γίνει επιτέλους πραγματικότητα

Πρέπει μέχρι την εκπνοή της παρούσας χρηματοδοτικής περιόδου της Ε.Ε., ήτοι μέχρι το 2023, το έργο να είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2019 να έχει ξεκινήσει η κατασκευαστική υλοποίηση του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι μελέτες κατασκευής του δικτύου από την ΔΕΔΑ Α.Ε. και η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (όπου αυτή συναποφασιστεί να πραγματοποιηθεί από Περιφέρεια, τους εμπλεκόμενους κατά περίπτωση Δήμους με την συνδρομή του ΤΕΕ/ΤΔΕ και την ΔΕΔΑ Α.Ε.), με βασικό κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και την ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση.

Πολλαπλά οφέλη

Τα οφέλη από την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Οφέλη τα οποία αποτυπώνονται άμεσα στον πρώτο οικονομικό απολογισμό της οικογένειας ή της επιχείρησης μιας και το ενεργειακό/λειτουργικό κόστος για την κάλυψη των αναγκών της από την καύση φυσικού αερίου αντί του πετρελαίου θα μειωθεί κατά πολύ. Εξοικονόμηση κόστους, η οποία δύναται να φθάσει σε ασύλληπτα μεγέθη αν το φυσικό αέριο αντικαταστήσει τις ηλεκτρικές καταναλώσεις.

Έτσι με την ύπαρξη φυσικού αερίου στην περιοχή δημιουργείται μία μεγάλη εξοικονόμηση στο ενεργειακό κόστος της κάθε οικογένειας ενώ ταυτόχρονα οι μικροεπιχειρηματίες θα δουν τα λειτουργικά τους κόστη να μειώνονται αισθητά αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα τους, δίνοντας τους παράλληλα την δυνατότητα να διαθέσουν οικονομικότερα τα προϊόντα τους στους πολίτες της περιοχής. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με ταυτόχρονη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος σε σχέση με την καύση του πετρελαίου.

Πέραν τούτου όμως, τα οφέλη της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας δεν σταματούν εκεί. Αυτό διότι για την υλοποίηση του συνόλου του έργου και των αντίστοιχων εγκαταστάσεων απαιτείται μια σειρά από κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες θα δώσουν αντικείμενο απασχόλησης στον τεχνικό κόσμο της περιοχής ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν νέες αγορές που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν στην Δυτική Ελλάδα. Τις αγορές της προμήθειας του φυσικού αερίου, του υποστηρικτικού εξοπλισμού που απαιτείται και των κατασκευών καθώς και των αντίστοιχων μελετών του.

Βασίλης Αιβαλής «Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας»

«Θέλουμε συμμέτοχους και τους δήμους»

Το ΤΕΕ/ΤΔΕ εδώ και χρόνια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπαθεί να δημιουργήσει όλους τους εκείνους τους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει εφικτή η έλευση του Φυσικού Αερίου στις πόλεις μας. Φυσικό Αέριο το οποίο μέσα από το δίκτυο που θα κατασκευαστεί και το οποίο θα διατρέχει το σύνολο σχεδόν των οδών του βασικού ιστού των πρωτευουσών των νομών της Δυτικής Ελλάδας, θα μπορεί να παροχετεύει φθηνή ενέργεια σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε λαϊκή οικογένεια αλλά και σε κάθε μικρή επιχείρηση που βρίσκεται στο διάβα του αγωγού και η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Σειρά τώρα και της κεντρικής εξουσίας να κάνει το καθήκον της, για μια περιοχή που έχει το μειονέκτημα να μην βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό αγωγό που διασχίζει την χώρα και τροφοδοτεί τις γειτονικές περιοχές σε αυτόν με φθηνό καύσιμο αέριο. Παράλληλα δε, υποχρεούνται όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί θεσμικοί φορείς (Δήμοι – Επιμελητήρια) να κάνουν το καθήκον τους και να συμβάλλουν ενεργά, ο καθένας από την δική του πλευρά, στην ολοκλήρωση του εν λόγω εγχειρήματος Είναι κοινή πεποίθηση ότι το εγχείρημα αυτό πρέπει να ενισχυθεί από όλους. Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η περιοχή μας δεν πρέπει οι αναπτυξιακές ευκαιρίες να περνούν ανεκμετάλλευτες. Για αυτό και το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας σύντομα, θα τους καλέσει όλους να συνεισφέρουν.

Γιώργος Γεωργιόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας)

Η Περιφέρεια σχεδιάζει χρηματοδοτεί

και υλοποιεί την έλευση του φυσικού αερίου

Ο τομέας της ενέργειας συναρτάται με μείζονα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της χώρας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , αποκλεισμένη σήμερα από οποιοδήποτε εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό στο τομέα του Φυσικού Αερίου, καλείται να αντιμετωπίσει μόνη της, τις μεγάλες προκλήσεις σε ένα περιβάλλον τεράστιας οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας.

Η οικονομική και η περιβαλλοντική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Δεν μπορούν αποτελούν άλλοθι για αδράνεια, αλλά την τελευταία ευκαιρία για να ενώσουμε δυνάμεις, να τολμήσουμε και να υλοποιήσουμε το όραμά μας. Το μειονέκτημα της μη διέλευσης ενεργειακού αγωγού από την περιοχή μας, με σχεδιασμό, προγραμματισμό και με συλλογική προσπάθεια το μετατρέπουμε σε πλεονέκτημα για την περιοχή και τους κατοίκους της.

Αποφασίσαμε στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 να συμπεριλάβουμε και να αναπτύξουμε δίκτυα φυσικού αερίου που θα εφοδιάζουν φτηνή ενέργεια τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της ΠΔΕ (Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο). Μετά από 2 χρόνια επαφών και διαπραγματεύσεων με την ΔΕΠΑ  και μετέπειτα ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, αποφασίσαμε τη δημιουργία υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Tο έργο θα αναπτυχθεί αρχικά μέσω αποκεντρωμένων δικτύων σε Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο, με περίπου 490 χιλιόμετρα αγωγών που θα καλύψει περίπου 120.000 νοικοκυριά της Περιφέρειας. Το ύψος της χρηματοδότησης από Περιφερειακούς πόρους θα φτάσει τα 25 περίπου εκ. ευρώ, για αυτή την προγραμματική περίοδο. Το έργο αυτό ιδιαίτερα για την Ηλεία είναι το πιο σημαντικό μετά την κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος. Το κοινωνικό όφελος από τη μείωση του κόστους της θέρμανσης, θα συμβάλει καταλυτικά στη προσπάθεια καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση του τοπικού ΑΕΠ και την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σε πρόσφατη παρέμβαση μου στην Ημερίδα της διαΝΕΟσις με τίτλο ¨Ανάπτυξη Ναι, αλλά Πως;» τεκμηρίωσα την αναγκαιότητα αναδιατύπωσης του ερωτήματος «Ανάπτυξη Ναι, αλλά ποια», τι είδους δηλαδή ανάπτυξη επιθυμούμε. Η προσπάθεια έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και η αναπτυξιακή δυναμική που αποκτά η περιοχή μας επιβεβαιώνει και δικαιώνει την ανάγκη απάντησης στο παραπάνω ερώτημα, δίνοντας την απαραίτητη κοινωνική διάσταση που απαιτείται σε κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε περιόδους παρατεταμένης κρίσης.

Κώστας Νικολούτσος (Πρόεδρος Επιμελητηρίου)

«Ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας»

Στην προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Ηλείας, το Επιμελητήριο παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος υπό την προεδρία του Βασίλη Αϊβαλή για το φυσικό αέριο στην περιφέρεια. Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται υπό τις σημερινές συνθήκες επέκτασης των αγώνων που ήδη καλύπτει μεγάλο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας.

Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί μεγάλοι καταναλωτές όπως για παράδειγμα ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης, αναζητούμε τις δικές μας εναλλακτικές αλλά υλοποιήσιμες προτάσεις.

Μετά την καταγραφή των δικών μας δυνητικών καταναλωτών που έγινε με συνεργασία επιμελητηρίων και ΤΕΕ, προωθούμε την δική μας ρεαλιστική και υλοποιήσιμη πρόταση.

Το φυσικό αέριο στην Ηλεία σαν νέος κλάδος που δεν υφίσταται μέχρι τώρα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην πώληση του προϊόντος αλλά και στην κατασκευή των έργων, ενώ η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων θα τους επιτρέψουν εκτός των άλλων και την δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης στην Ηλεία.

Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 14-23).

 

Όλη η επικαιρότητα