Μεσσηνία

Ελεύθεροι τρεις για αρχαιοκαπηλία στην Τριφυλία

Ακούστε το άρθρο

Τι δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο δικηγόρος, κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος

Σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας διαλευκάνθηκε στην Κυπαρισσία από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, άνδρες του οποίου, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένες κινήσεις, συνέλαβαν τρεις υπόπτους, δύο από την Ηλεία και έναν από τη Μεσσηνία, στην κατοχή ενός εκ των οποίων βρέθηκαν πολυάριθμα αρχαία αντικείμενα (αμφορίσκοι, πυθαμφορίσκοι, αγγεία, ένα λίθινο προσωπείο κ.λ.π.) προερχόμενα από μεσσηνιακούς τάφους της Μυκηναϊκής εποχής.

Εναντίον και των τριών σχηματίσθηκε δικογραφία με την κακουργηματική κατηγορία «της υπεξαίρεσης μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού, από δράστες που τελούν την πράξη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια» και οδηγήθηκαν στον Ανακριτή Κυπαρισσίας ο οποίος, με σύμφωνη εισαγγελική γνώμη, τους άφησε προσωρινά ελεύθερους με περιοριστικούς όρους.

Συνήγοροι υπεράσπισης των δυο Ηλείων κατηγορουμένων παραστάθηκαν οι δικηγόροι Πύργου κ.κ.Θοδωρής Αντωνόπουλος και Ηλίας Σταθάς, ενώ του Μεσσήνιου κατηγορούμενου ο δικηγόρος Καλαμάτας κ.Βασίλειος Δημαρέσης.

Σχετικά με την υπόθεση, ο δικηγόρος κ.Θοδωρής Αντωνόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Με την άψογη συνεργασία του εγκρίτου συναδέλφου μου κ.Ηλία Σταθά, πετύχαμε κάτι που στην αρχή φαινόταν ακατόρθωτο, δεδομένου, ότι η αξία των ανευρεθέντων αρχαίων αντικειμένων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, κάτι που βέβαια θα υπολογισθεί από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που προβλέπει ο Νόμος. Προς το παρόν αρκούμαστε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε προσωρινή κράτηση. Τα υπόλοιπα θα σταθμισθούν κατά την πρόοδο της τακτικής ανάκρισης και τελικά από το Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, στο οποίο θα παραπεμφθεί η υπόθεση για τελική κρίση».

Όλη η επικαιρότητα