Αρθρογραφία

Ελευθερία συναισθημάτων

Τι σημαίνει ελευθερία;  Η πραγματική ερμηνεία του όρου συναντάται στη ρήση “παρά τό ελεύθειν όπου ερά τις”. Να πηγαίνει δηλαδή κάποιος εκεί, όπου αγαπάει. Εκεί ακριβώς και έγκειται η πραγματική ερμηνεία της λέξης “ελευθερία”. Είναι εκείνη δηλαδή η συναισθηματική και νοητική κατάσταση που στέφεται ως ικανή να σε οδηγήσει στον πιο ουσιαστικό στόχο της ζωής σου. Να πορεύεσαι με αυτόν τον τρόπο που θα σου χαρίζει την πληρότητα και την απόλυτη ηρεμία. Να αγαπάς και να αγαπιέσαι αληθινά. Να βαδίζεις με ό,τι σου γεννά έρωτα και με ό,τι σε συγκλονίζει και συνάμα σου προκαλεί την πνευματική και την ψυχική σου υπέρβαση. Να πορεύεσαι προς την κατάκτηση του δικού σου πνευματικού και ψυχικού monumentum. Ελεύθερα!

    Ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραφε ότι αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευτείς και μία μέρα για να αγαπήσεις! Βέβαια, η ελεύθερη κίνηση στη ζωή δεν είναι πάντα εφικτή και εύκολη υπόθεση και ειδικά όταν σχετίζεται με συναισθήματα! Αρκεί κανείς να αναλογιστεί: πόσοι γνώρισαν τον πραγματικό έρωτα; Πόσοι γνώρισαν τον άνθρωπο της ζωής τους, ο οποίος όμως δεν ήταν άμεσα ή δεν έγινε ποτέ ολοκληρωτικά διαθέσιμος για τους ίδιους; Πόσοι νόμιζαν ότι συμβίωναν με το άλλο τους μισό, μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι μετέπειτα το βρήκαν πραγματικά σε ένα άλλο πρόσωπο; Πόσοι ερωτεύτηκαν παθιασμένα και πόσοι βίωσαν μία ακόρεστη, αληθινή, ερωτική και σεξουαλική συνάντηση εκτός ηθικού πλαισίου;
     Οι σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και της Ιστορίας μα και της εμπειρίας της ίδιας της ζωής είναι γεμάτες από παράφορους έρωτες και σχέσεις αγάπης που ποτέ όμως δεν μπόρεσαν να ανθίσουν, αφού τα εμπόδια των κοινωνικών συμβάσεων απείλησαν και εμπόδισαν την άνθησή τους! Ωστόσο, για τους πιο τολμηρούς τα εμπόδια υπερνικήθηκαν και στάθηκαν ικανοί στο ύψος των περιστάσεων να βιώσουν τη μαγεία του έρωτα, έστω και αν επρόκειτο περί “έρωτος μετ’ εμποδίων”. Η ελεύθερη βούληση λοιπόν, είναι ο ιχνηλάτης στο δύσβατο δρόμο της συνάντησης του έρωτα. Σίγουρα, ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα μα στο τέρμα της διαδρομής θα συναντήσεις εκείνον τον τρόπο επικοινωνίας, εκείνα τα συναισθήματα και και κυρίως εκείνη την ερωτική χημεία, την πρωτόγνωρη, που θα σε κάνει να νιώσεις πως μόνο και μόνο για αυτήν αξίζει να ζει κανείς!
    Ένα καταπληκτικό βιβλίο που αναλύει και ερμηνεύει ουσιαστικά όλα τα πηγαία συναισθήματα που βιώνει η ανθρώπινη ύπαρξη είναι το βιβλίο με τίτλο “Χορεύουμε; Η διαδρομή μίας σχέσης μέσα από μία ψυχαναλυτική ματιά”. Σ΄ αυτό το βιβλίο η επιστήμων- Ψυχολόγος, Λίλα Καραδήμα αποκωδικοποιεί όλους τους τύπους των προσωπικοτήτων των ανθρώπων και επιχειρεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει τα είδη των σχέσεων που συνάπτονται ανάλογα με την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του κάθε ατόμου. Και το σημαντικότερο είναι πως η ερμηνεία βασίζεται στη θέση της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, δίχως να επικρίνει, μα με στόχο περισσότερο να εμβαθύνει και ως χείρα βοηθείας να μας χαρίσει την ενσυναίσθηση των παρορμήσεών μας. Να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε και να επικοινωνήσουμε με ειλικρίνεια με τα θέλω μας ξεκάθαρα και λειτουργικά!
    Είθε λοιπόν, ο φτερωτός θεός, ο Έρωτας, να ξυπνήσει με τα βέλη του το άγγιγμα της ψυχής και να ωθήσει στην πνευματική αφύπνιση διαλύοντας κάθε συναισθηματικό δισταγμό και κάθε ανασφάλεια που ταλανίζει τον αναποφάσιστο και ταραγμένο νου, για να αφήσει ελεύθερη την ψυχή να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα της αγάπης λυτρώνοντάς τη από τα πάθη του συμβιβασμού. Γιατί μόνο η ελεύθερη βούληση δύναται να μας οδηγήσει στην ελεύθερη εκλογή και επιλογή εκείνου του τρόπου ζωής και ύπαρξης που θα μας χαρίσει την πληρότητα και την ευδαιμονία! ” Τω βίω μη μάχου”. “Βίος βίου δεόμενος ουκ έστιν βίος” Τη ζωή μη μάχεσαι. Η ζωή που φοβάται τη ζωή δεν είναι ζωή!
                                                    Κυριακοπούλου Άννα

Όλη η επικαιρότητα