Ελλάδα Ηλεία Πολιτική

Έλενα Κουντουρα: «Θέλουμε τουρίστες 365 μέρες το χρόνο»

Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦ. «ΠΑΤΡΙΣ»
Η ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

 Συνέντευξη στον Γιάννη Αργυρόπουλο

Με στόχο η Ελλάδα να καταστεί «παγκόσμιος ελκυστικός» προορισμός «365 ημέρες το χρόνο» εργάζεται το υπουργείο Τουρισμού, επισημαίνει η Έλενα Κουντουρά στην αποκαλυπτική συνέντευξη  που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» Η υπουργός τονίζει ακόμη ότι τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού είναι εξαιρετικά, αφού έχουμε διαρκή αύξηση σε επισκέπτες και έσοδα την τελευταία τριετία. Αναφερόμενη στην τρέχουσα τουριστική περίοδο επισημαίνει  ότι «το 2018 έως τώρα πάει πολύ καλά, καθώς παρουσιάζουμε 14% αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη μέχρι τώρα.» Παράλληλα υποστηρίζει ότι το υπουργείο έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των κλινών αλλά κυρίως του εισοδηματικού επιπέδου των τουριστών. Για το μέλλον της κρουαζιέρας η κ. Κουντουρά εμφανίζεται αισιόδοξη λέγοντας ότι θα υπάρξει αύξηση των τουριστικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια, ενώ δηλώνει ανοικτή σε συνεργασία και σε προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού στο Κατάκολο

 

-Ποιες οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες σας για την τρέχουσα τουριστική χρονιά;

Tα τρία τελευταία χρόνια με την δυναμική εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα, πραγματοποιήσαμε το μεγαλύτερο τουριστικό άνοιγμα που επιχείρησε ποτέ η χώρα μας στην παγκόσμια αγορά. Πετύχαμε ένα εντυπωσιακό τουριστικό άλμακαι αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 25% την τριετία 2015 -2017. Παρά τις διαδοχικές προκλήσεις και τους αστάθμητους γεωπολιτικούς παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή, καταγράψαμε ιστορικές επιδόσεις  στις αφίξεις που ξεπέρασαν τα 30 εκατ. το 2017 και ρεκόρ όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, στα έσοδα, τις διανυκτερεύσεις, τις πληρότητες, τις επενδύσεις, στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας στον κλάδο, και στις νέες θέσεις εργασίας. Το  2018, παρόλο που οι γειτονικοί μας προορισμοί έχουν ανακάμψει τουριστικά,  η Ελλάδα έχει εκρηκτική άνοδο του τουρισμού. Το πεντάμηνο του 2018είχαμε αύξηση 20,4% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, που άγγιξαν τις 4,55 εκατομμύρια. Τα έσοδα στο τετράμηνο είναι 13% υψηλότερα από πέρυσι, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.  Με τις στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες μας με παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς, εξασφαλίσαμε αύξηση των τουριστικών μας μεριδίων για τέταρτη συνεχή χρονιά και περίπου 3 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα. Με βάση την πολύ θετική εξέλιξη των κρατήσεων ότι θα έχουμε περισσότερες από 32 εκατ. διεθνείς αφίξεις το 2018, νέο ιστορικό ρεκόρ.

– Επενδυτικό ενδιαφέρον στον χώρο του τουρισμού υπάρχει; Για ποιον λόγο να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα;

Με συστηματικές ενέργειες καταστήσαμε την Ελλάδα πολύ ελκυστική πρόταση για τουρισμό στην Μεσόγειο και την Ευρώπη, προωθήσαμε πολύ δυναμικά τις νέες ευκαιρίες στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα, και υπάρχει έκρηξη επενδύσεων. Προσελκύσαμε 350 επενδυτικά τουριστικά σχέδια σε μονάδες 4 και 5 αστέρων δυναμικότητας άνω των 300 κλινών τα τρία τελευταία χρόνια, μέσα από τα οποία δημιουργήθηκαν  26 χιλιάδες νέες κλίνες στις υψηλές κατηγορίες. Πετύχαμε αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα με προσωπικές επαφές και σχέσεις εμπιστοσύνης που καθιερώσαμε με την παγκόσμια τουριστική αγορά. Ενδεικτικά, κορυφαίοι διεθνείς Τουριστικοί Όμιλοι όπως η TUI και η Thomas Cook επενδύουν το 2018 εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ  και έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για μεγάλο αριθμό νέων επενδύσεων σε ξενοδοχεία στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Με νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργήσαμε ένα απλούστερο και πιο φιλικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την  επιχειρηματικότητα. Το σχέδιο νόμου που καταρτίσαμε και θα φέρουμε προς ψήφιση,  απλοποιεί ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες, μειώνει τη γραφειοκρατία, διευκολύνει την καθημερινότητα του τουριστικού κλάδου, και έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής τουριστικής αγοράς  με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και τάσεις.  Ταυτόχρονα, προωθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης,  ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο για να ενθαρρύνουμε  επενδύσεις σε  νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υψηλών κατηγοριών, σε επενδύσεις ιατρικού και ιαματικού τουρισμού,  δίκτυα μαρινών μεγάλου και μεσαίου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα, ανάπτυξη νέων  λιμανιών – προορισμών  κρουαζιέρας, τη δημιουργία θεματικών πάρκων και τουριστικών χωριών για την διαμονή Ευρωπαίων πολιτών για διάστημα πλέον των έξι μηνών στην Ελλάδα.

-Ποιο είναι το επόμενο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό;

Μετά από τα συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ των τριών τελευταίων ετών σε αφίξεις και έσοδα  και το θεαματικό άλμα του 2018, σε αυτήν την νέα αναπτυξιακή πορεία που η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα,  ο τουρισμός πρωταγωνιστεί και έχει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης, ισόρροπης και δίκαιης τουριστικής ανάπτυξης. Η πολιτική μας να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο αποτυπώνει τον κεντρικό μας στόχο να κινητοποιήσουμε νέα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη, που θα διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε περιφέρεια και προορισμό και θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες με νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάσαμε το ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 ημέρες το χρόνο» με στόχο να ξεκινήσει  αρχικά από προορισμούς  τουριστικά ώριμους να το υποστηρίξουν και σταδιακά να επεκταθεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει, εφόσον εξασφαλιστεί η δυναμική συμβολή του ιδιωτικού τομέα και φυσικά με την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Εξετάζουμε τη δυνατότητα εφαρμογής ειδικών τουριστικών ζωνών για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο σε νέες περιοχές. Στόχος μας επίσης είναι  να δημιουργήσουμε ένανέο πλαίσιο για την εξειδίκευση του τουριστικού τομέα στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, με επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις, προγράμματα κατάρτισης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σχεδιάζουμε επίσης ειδικά  προγράμματα για την διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή για να στηρίξουμε  την τοπική παραγωγή και τις συνέργειες μεταξύ αυτών των κλάδων,  και ταυτόχρονα για να εντάξουμε  ακόμη πιο δυναμικά τα τοπικά προϊόντα στην τουριστική αλυσίδα, που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

-Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού τα επόμενα χρόνια;

Θέσαμε συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες για την επόμενη διετία ώστε να ανταποκριθούμε   στη υψηλή διεθνή  τουριστική ζήτηση, με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους  προορισμούς. Προωθούμε συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, με στόχο μας  την άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των υποδομών φιλοξενίας  και τη διαρκή  βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος και των παρεχομένων υπηρεσιών. Aνοίξαμε το δρόμο και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο και να προχωρήσει σε νέες επωφελείς εμπορικές συμφωνίες. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε, αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων, που καταγράφουν σημαντική  αύξηση του κύκλου εργασιών και υψηλή κερδοφορία. Είναι επίσης προτεραιότητά μας, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, που είχε απαξιωθεί στο παρελθόν. Αναπτύσσουμε ένα  νέο  σύστημα δημόσιας τουριστικής παιδείας που θα  απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς ώστε να προσφέρουμε   υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση στη νέα γενιά  των στελεχών στον κλάδο και να διασφαλίσουμε τη διαρκή υψηλή ποιότητα στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Δίνουμε ακόμη έμφαση στην καινοτομία και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εισάγουμε ένα νέο  ψηφιακό οικοσύστημα για τον ελληνικό τουρισμό που περιλαμβάνει την  ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου και του ΕΟΤ, της πύλης VisitGreece και της ψηφιακή εκπαίδευση για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

– Ποιες πρωτοβουλίες πήρατε για να ενισχύσετε την επέκταση της τουριστικής σεζόν;

Η επέκταση της θερινής τουριστικής περιόδου αποτέλεσε  έναν από τους πέντε βασικούς στρατηγικούς άξονες της τουριστικής πολιτικής μας και έχει αποδώσει. Στις διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας με τους κορυφαίους ξένους τουριστικούς οργανισμούς και τις αεροπορικές εταιρείες, επιδιώξαμε και εξασφαλίσαμε τη χρονική διεύρυνση των προγραμμάτων τους και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας. Οι πρώτες πτήσεις πλέον για τη θερινή περίοδο ξεκινούν το Μάρτιο και ολοκληρώνονται το Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη τριετία πετύχαμε αύξηση κατά 27% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τους μήνες της άνοιξης και ακόμη περισσότερο κατά 33% τους μήνες του φθινοπώρου. Επίσης ενισχύσαμε το χειμερινό τουρισμό κατά 20% ετησίως. Αναπτύξαμε  ακόμη πολύ δυναμικά τα ταξίδια πόλεως, που εντάσσονται πλέον στα προγράμματα των ξένων τουριστικών οργανισμών. Δημιουργήσαμε νέα ζήτηση, προωθώντας νέους προορισμούς και ελκυστικά θεματικά τουριστικά προϊόντα και η επιμήκυνση έχει ήδη γίνει πράξη για πολλούς προορισμούς. Μπορούμε όμως  να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια και σε περισσότερους προορισμούς, μέσα από τη στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, και με την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να παραμένουν ανοικτά τα καταλύματα και οι τοπικές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν υψηλότερη τουριστική  ζήτηση όλο το χρόνο.

 

– Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στη χώρα μας έρχονται επισκέπτες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου. Ισχύει αυτό;

Τα τελευταία χρόνια αυξήσαμε κατά 10% τον τουρισμό πολυτελείας στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται από τα 350 επενδυτικά σχέδια όπως σας ανέφερα, που είναι τετράστερα, πεντάστερα και σύνθετα τουριστικά καταλύματα και ήδη το 2018 λειτουργούν 26.000 κλίνες σε αυτές τις υψηλές κατηγορίες καταλυμάτων. Επίσης το 2018 έχει ξεκινήσει με αύξηση 14% των εσόδων σε σχέση με το 2017. Ενδυναμώσαμε τις παραδοσιακές μας αγορές στην Ευρώπη και πραγματοποιήσαμε  δυναμικά ανοίγματα στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα και στην Ινδία, αλλά και στην Αμερική, τον Καναδά και τη Ρωσία. Όλες αυτές είναι αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης από τις οποίες πετύχαμε αύξηση 30%.  Δημιουργούμε νέες  ευκαιρίες για σημαντική αύξηση υψηλού εισοδήματος τουρισμού  μέσα από κορυφαία συνέδρια όπως αυτό της της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων ASTA που φέραμε στην Ελλάδα.  Πρωτοβουλίες όπως το  Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 που εγκαινιάσαμε εντάσσονται στοεπιχειρησιακό πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα τα επόμενα χρόνια.  Εκτός από αυτά τα επιτυχημένα ανοίγματα, προωθούμε σε όλες μας της αγορές εμπειρίες και προϊόντα με υψηλή ποιότητα για υψηλού εισοδήματος τουρίστες που ταξιδεύουν όλο το χρόνο.

– Το τέλος διανυκτέρευσης  έχει προξενήσει αρρυθμίες στο τουριστικό μας προιόν;

Το τέλος διανυκτέρευσης εφαρμόζεται σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς εδώ και αρκετά χρόνια.  Στην Ελλάδα,  ψηφίστηκε το Μάιο του 2016, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής,  με έναρξη ισχύος τον Ιανουάριο του 2018. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια τα αρμόδια υπουργεία ανταποκρίθηκαν τα τέσσερα αυτά χρόνια απέναντι στις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που κληρονομήσαμε και εξάντλησαν όλα τα περιθώρια παρεμβάσεων στα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη νέα εποχή όμως  που έρχεται για την Ελλάδα, με την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στηριξης και με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας,  δημιουργείται το δημοσιονομικό περιθώριο για φοροελαφρύνσεις,  όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, σε όλους τους τομείς και φυσικά στον τουρισμό.  Στο πλαίσιο αυτό μόλις τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, θα επανεξεταστούν όλα τα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένου του τέλους διανυκτέρευσης.

 

To σχέδιο νόμου για τον θεματικό τουρισμό έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση. Ποια προσδοκάτε ότι θα είναι τα οφέλη από τη στιγμή που ψηφιστεί από τη Βουλή και γίνει νόμος του κράτους;

Ο θεματικός τουρισμός, ένα κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν, έχει τεράστια δυναμική για να στηρίξει 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό. Αποτέλεσε βασική στρατηγική μας επιλογή να αναπτύξουμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη.   Επειδή στις μεγατάσεις του παγκόσμιου τουρισμού, υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση των αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών, ενισχύουμε τα ώριμα θεματικά τουριστικά προϊόντα, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός που πρωταγωνιστεί με την παγκόσμια ακτινοβολία του. Προωθούμε το θρησκευτικό τουρισμό, το θαλάσσιο, το χειμερινό, τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, τον ιαματικό και ιατρικό, τον αθλητικό και προπονητικό, τον συνεδριακό, το γαμήλιο τουρισμό,  τα ταξίδια πόλεως, και την εξαιρετική ελληνική γαστρονομία. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε την τουριστική μας προσφορά και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα να ενισχύσουμε την προστιθέμενη αξία του τουριστικού μας προϊόντος απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.

 

 

«Έχουν μέλλον
Κατάκολο και κρουαζιέρα»
 

 

– Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη της  κρουαζιέρας;

Η κρουαζιέρα είναι προτεραιότητά μας. Συγκροτήσαμε την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη συμμετοχή 28 τουλάχιστον φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υλοποιήσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενιαία εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Με 43 σήμερα λιμάνια κρουαζιέρας, εκ των οποίων 20 μπορούν άμεσα να αποτελέσουν πολύ δημοφιλείς επιλογές, έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο στην παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας, ως κορυφαίο ελκυστικό προορισμό στην Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αναδεικνύουμε νέους προορισμούς για αυτή τη μορφή τουρισμού, και συνδυαστικά πακέτα διακοπών στα ελληνικά λιμάνια, ώστε οι επισκέπτες να βγαίνουν από το κρουαζιερόπλοιο και να απολαμβάνουν θεματικές εμπειρίες στον προορισμό. Ήδη με τις επαφές μας με τους Διεθνείς Ομίλους Κρουαζιέρας και τις συμφωνίες μας με τους ευρωπαϊκούς ομίλους για την ενίσχυση του homeporting, διεκδικήσαμε την ενίσχυση των προγραμμάτων τους και το 2017, παρά τη γενικότερη μείωση στην ευρύτερη περιοχή λόγω των προβλημάτων γειτονικών μας προορισμών, καταφέραμε και αυξήσαμε τις διανυκτερεύσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό κρουαζιέρας. Κινητοποιήσαμε νέο ενδιαφέρον στην παγκόσμια αγορά,  και τα διεθνή προγράμματα αυξάνονται το 2018 και για τα επόμενα χρόνια.

– Το Κατάκολο μπορεί να αποτελέσει λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα; Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Η περιοχή της Ηλείας παρουσιάζει μεγάλη δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη και στόχος μας είναι να στηρίξουμε όλες τις μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα την κρουαζιέρα. Το Κατάκολο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αύξηση στην κρουαζιέρα και είναι ένας από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς για αυτή τη μορφή τουρισμού.  Είμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και όλους τους φορείς για την προώθηση και προβολή και την περαιτέρω ανάπτυξη του ως προορισμό κρουαζιέρας. Σε πρόσφατη συνάντησή μου με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Λεωνίδα Βαρουξή ενημερώθηκα για τις προτεραιότητες στα έργα και στις υποδομές και συζητήσαμε για τις θετικές προοπτικές , μέσα από την σύνδεση της κρουαζιέρας με το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης  περιοχής. Από την πλευρά μας είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και υποστηρίζουμε τοπικές δράσεις που εμπλουτίζουν την τουριστική προσφορά και δημιουργούν νέες ελκυστικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη και στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

 

 

 

Όλη η επικαιρότητα