Πολιτική

Έλενα Ψαρρέα: Ο αγρότης δεν έχει προοπτική επιβίωσης»

elena_psarrea.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Ο αγρότης δεν έχει καμία προοπτική επιβίωσης στην μνημονιακή Ελλάδα και εξωθείται στη  μετανάστευση όπως τη δεκαετία του ‘ 50», λέει με σιγουριά και πόνο ψυχής  η 33χρονη βουλευτής Μεσσηνίας Έλενα Ψαρρέα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πατρίς». Η κα Ψαρρέα , που είναι υποψήφια με τη «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, θεωρεί ως διέξοδο από την κρίση την σύγκρουση με την ευρωζώνη και το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Η βουλευτής -όπως η ίδια αναφέρει στην ιστοσελίδα της-κατάγεται από τις Γαϊτσές Αβίας, μεγάλωσε στην Καλαμάτα και είναι πτυχιούχος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει δύο μεταπτυχιακά, Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δραστηριοποιείται στο κίνημα και στην αριστερά από τα φοιτητικά της χρόνια.

 

 Ποιο το μέλλον της Λαϊκής Ενότητας, την επομένη των εκλογών και πού απευθύνεται;

 

 Η Λαϊκή Ενότητα είναι μια πολύμορφη και πλατιά συμμαχία του αριστερού ριζοσπαστικού και συνεπούς αντιμνημονιακού χώρου, η οποία απευθύνεται στο τεράστιο φάσμα του Όχι της 5ης Ιουλίου, δηλαδή στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, στους αγρότες που καταστρέφονται από το Τρίτο Μνημόνιο, στους αυτοαπασχολούμενους και τα μεσαία στρώματα που έχουν πληγεί αφάνταστα από την κρίση, στους άνεργους/άνεργες, στους νέους και τις νέες που ζουν μέσα στον ζόφο και υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την χώρα, στις γυναίκες που έχουν δυσανάλογο βάρος συμμετοχής  στις συνέπειες των μνημονίων. Με όλους και όλες που ανήκουν σε αυτό το ταξικό και κοινωνικό φάσμα, με τους αγωνιστές /τριες των κοινωνικών κινημάτων, τις ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ανισότητες, οικοδομούμε ένα ισχυρό και συνεχώς διευρυνόμενο  κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που οργανώνει την κοινωνική και λαϊκή αντίσταση στα μνημόνια προκειμένου να  πετύχει την ανατροπή τους σε όφελος του λαού και όλης της κοινωνίας.

«Το νόμισμα δεν είναι φόβητρο»

Στην ιδρυτική δήλωση του κόμματός σας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα της «Λαϊκής Ενότητας» αποσκοπεί  «στο σταμάτημα της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής της χώρας, στην αναστροφή της πορείας, στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην πολιτιστική αναγέννηση και στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων». Όλα αυτά θα συμβούν με τη δραχμή;

Είναι μια επιλογή ευτελισμού της πολιτικής συζήτησης όταν το νόμισμα εμφανίζεται ως φόβητρο για να μην εφαρμοστεί καμία άλλη πολιτική πέρα από την ακραία νεοφιλελεύθερη. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει θέσει κατηγορηματικά ένα πολιτικό ζήτημα που συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι δεν αντέχει να σηκώνει τις συνέπειες της κρίσης, δεν είναι δυνατό να ζήσει με πρόσθετη λιτότητα, πρόσθετα μνημόνια. Αυτή η απαίτηση μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την επιλογή σύγκρουσης με την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Μια Ευρωζώνη που οι πολιτικές της είναι συνυφασμένες με τη λιτότητα. Για να σπάσει ο ατέρμονος κύκλος εφαρμογής των μνημονίων χρειάζεται με μονομερείς ενέργειες να προχωρήσει η εθνικοποίηση των τραπεζών, η κοινωνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων, η μονομερής διαγραφή του χρέους, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Το ευρώ-και αυτό ήθελε να συμπυκνώσει και το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ»- δεν είναι απλώς ένα νόμισμα, είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα που αναπαράγει τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και την σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση, τις ανισότητες μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης, την πολιτική αντιμεταρρυθμίσεων σε βάρος των λαϊκών  και εργατικών στρωμάτων. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μαξίμου δεν διέθετε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την χώρα, οφείλεται αποκλειστικά στην στρεβλή εντύπωση ότι οι θεσμοί μπορούν να πεισθούν για τα δίκαια αιτήματα ενός λαού. Έτσι, αντί να οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το εναλλακτικό ριζοσπαστικό σχέδιο, επέλεξε ως εναλλακτικό σχέδιο, ως PlanB  το  Τρίτο Μνημόνιο. Για εμάς, για την Λαϊκή Ενότητα, χρειάζεται σύγκρουση με την Ευρωζώνη και το Ευρώ, με ένα εργατικό και αριστερό πρόγραμμα που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην άρση της λιτότητας, στην αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση με ατμομηχανές το δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας, με στήριξη στις ανάγκες των κοινωνιών και στα κοινωνικά κινήματα.    

«Ιδιοκτησία του Σόιμπλε το τρίτο μνημόνιο»

 

 Το “Grexit” είναι καταστροφή ή πολιτική επιβίωσης;

–  Γίνεται μια ηθελημένη επιλογή εδώ και χρόνια από όλες τις μνημονιακές δυνάμεις το Grexit να προβάλλεται ως το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε και των δορυφόρων του. Ωστόσο είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι το Τρίτο Μνημόνιο είναι ιδιοκτησίας του Σόιμπλε και στοχεύει στον απόλυτο οικονομικό όλεθρο, με συνέχεια των  μνημονίων και με αρπαγή του δημοσίου πλούτου. Η έξοδος από το ευρώ  δεν είναι πανάκεια, αν δεν αποτελεί ένα βασικό κρίκο ενός ριζοσπαστικού μεταβατικού προγράμματος με αναδιανομή του πλούτου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η μόνη βέβαιη καταστροφική πορεία είναι η πορεία του να καταστραφούμε ως κοινωνία σε βάθος χρόνου μέσα σε μια ευρωζώνη της λιτότητας και του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού.

«Καταστροφή του αγρότη»

Στον αγροτικό κόσμο, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση από τα όσα επιβάλλει το μνημόνιο και  ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Η «Λαϊκή Ενότητα» τι έχει να πει στους αγρότες; Έχει μέλλον ο αγρότης στη χώρα μας υπό τις σημερινές συνθήκες;

Με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, με μεγάλη αύξηση της φορολογίας, με άνοδο των τιμών του πετρελαίου για τους αγρότες, με κατάργηση της αγροτικής ιδιότητας και των συνεπειών της για πολλούς αγρότες, ο αγρότης δεν έχει καμία προοπτική επιβίωσης στην μνημονιακή Ελλάδα. Αυτό που στοχεύει το Τρίτο Μνημόνιο που εισήγαγε και επαγγέλλεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μαξίμου και οι λοιπές μνημονιακές δυνάμεις είναι η πλήρης καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής, η εξώθηση του αγρότη στην μετανάστευση, όπως στην δεκαετία του 1950, η τσιφλικοποίηση του αγροτικού χώρου από πολυεθνικές και μονοπώλια του τύπου της εταιρείας MOSANTO. Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τον αγροτικό κόσμο, μένοντας ενεργή και παρούσα στις μεγάλες κινητοποιήσεις  που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Συνέντευξη στον Κώστα Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα