Ελένη Σολταρίδου: «Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι»

Share

Η Ελένη Σολταρίδου, βλέπει την ψυχοθεραπεία σαν ένα ταξίδι με εναλασσόμενα συναισθήματα. Αγαπά πολύ τη δουλειά της, και την συνεχή εξέλιξη.

Είναι ψυχολόγος, εξειδικευμένη στη γνωσιακή και στη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εμείς, την γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο της «100 συμβουλές αυτοεξέλιξης, 100 μαθήματα αυτογνωσίας», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ», και ίσως είναι η καλύτερη πρόταση δώρου στον εαυτό σας.

Γιατί όπως γράφει η ίδια, αν κανείς ανακαλύψει την ομορφιά μέσα του, θα βρει τον σύμμαχό του.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Patrisnews και τη δημοσιογράφο, Μαριάννα Μητροπούλου, μοιράζεται τις σκέψεις της πάνω σε «ζητήματα» όπως η ευτυχία, ενώ παράλληλα μας μιλά για την επιστήμη της, την αυτοβελτίωση και φυσικά το βιβλίο της.

Γιατί αποφασίσατε να σπουδάσετε ψυχολογία;

Είναι υπέροχο να μπορείς να κατανοήσεις το εύρος των ανθρώπινων σκέψεων, τα συναισθήματά μας και τη δυναμική των συμπεριφορών μας…

Και ακόμα πιο υπέροχο, να μπορείς να βοηθάς τους ανθρώπους και να γίνεσαι σύμμαχός τους στην προσπάθεια αυτοεξέλιξής τους και στην ψυχοθεραπεία.

Ποια είναι τα σημαντικότερα συναισθήματα που εισπράττετε από το επάγγελμα σας;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι με εναλλασσόμενα συναισθήματα για το θεραπευόμενο, γιατί αντιμετωπίζει φόβους, άγχη και όλα όσα απέφευγε για πολλά χρόνια. . . Στην πορεία έρχεται η ικανοποίηση, η χαρά και η περηφάνια για τον θεραπευόμενο, οπότε τι πιο φυσιολογικό από το να μοιραστεί ο θεραπευτής αυτά τα συναισθήματα μαζί του. . .

Είστε εξειδικευμένη στη γνωσιακή και στη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτή τη προσέγγιση.

Στη γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία οι θεραπευόμενοι δουλεύουν μαζί με τον θεραπευτή για να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα προβλήματα με βάση τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Η θεραπεία συνήθως εστιάζεται στις δυσκολίες του εδώ και τώρα και βασίζεται στη θεραπευτική συμμαχία.

100 συμβουλές αυτοεξέλιξης, 100 μαθήματα αυτογνωσίας. Μιλήστε μας για το συγγραφικό ταξίδι αυτού του βιβλίου.

Αυτό το βιβλίο βασίζεται στην ψυχοθεραπεία, στις συνεδρίες και είναι εμπνευσμένο από τους θεραπευόμενούς μου και αφιερώνεται σε εκείνους και σε όλο τον αγώνα που δίνουν για την αυτοεξέλιξή τους και την αντιμετώπιση των αγχογόνων ερεθισμάτων. . .

Στο βιβλίο σας, μιλάτε για το “αυτοσαμποτάζ” και τις τρικλοποδιές που βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Πως μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει αυτά τα λάθη; Είναι τελικά τόσο δύσκολο να “κοιταζόμαστε” στον καθρέφτη;

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μπορούμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας .. . χωρίς να συγκρίνουμε με τους άλλους, εστιάζοντας σε εμάς. . Συχνά η απουσία της αυτοπαρατήρησης και η ανάγκη μας για αποδοχή από τους άλλους, προκαλεί το αυτοσαμποτάζ.

Το αυτοσαμποτάζ συνεπώς είναι συχνό, γιατί δυσκολευόμαστε να πούμε όχι, δυσκολευόμαστε να βάλουμε όρια, νιώθουμε ενοχές και αναλαμβάνουμε πολύ περισσότερες ευθύνες από αυτές που μας αναλογούν.

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μπορούμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας”

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης σύμφωνα με έρευνες έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού, τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η τάση;

Ο κόσμος πλέον αναζητάει συμμάχους και προσπαθεί να βοηθήσει τον εαυτό του, προσπαθεί να αλλάξει, να διεκδικήσει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. . οι σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα είναι τα πολλαπλά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως τα βιβλία, τα podcasts, τα σεμινάρια, η ψυχοθεραπεία. .

Ποια είναι η δική σας ιδέα για την ευτυχία;

Η ευτυχία είναι στιγμές . . . Ευτυχία είναι να μπορείς να είσαι μόνος σου, ευτυχία είναι να είσαι με αγαπημένους φίλους, ευτυχία είναι να είσαι με τα παιδιά σου και με τον σύντροφο ή τη σύντροφό σου. . Ευτυχία είναι να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, να πίνεις ένα ποτήρι καφέ, να απολαμβάνεις ένα νόστιμο φαγητό. . .

Πως επιλέγετε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Λατρεύω το διάβασμα, συνήθως διαβάζω 3-4 βιβλία ταυτόχρονα. . . Αγαπάω να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μας, προσπαθώ να γυμνάζω το σώμα μου γιατί αντικειμενικά οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθιστική ζωή. .  κάνω συνεδρίες για μένα για να μπορώ να διαχειριστώ και εγώ το άγχος μου και την πίεση της καθημερινότητας. . και πλέον επειδή έχουν μεγαλώσει τα παιδιά μου προσπαθώ να ταξιδεύω μαζί τους και να μοιραζόμαστε στιγμές.

Αν θα μπορούσατε ν’ αλλάξετε κάτι περισσότερο στον εαυτό σας, και κάτι στον κόσμο τι θα αλλάζατε;

Θα ήθελα να συνεργαστούμε περισσότερο όλοι για να στηρίξουμε τα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη αυτοεικόνα.

Θα ήθελα να έχουμε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο που να είναι όμως ουσιαστικός και ποιοτικός για να μοιραζόμαστε στιγμές.


Who is who

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας. Είναι εξειδικευμένη στη γνωσιακή και στη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Είναι επιστημονική συνεργάτιδα-lecturer του New York College και του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με εταιρείες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτοβελτίωσης, όπως είναι η Εναλλακτική Δράση (496.000 ακολούθους), το www.psychology.gr, το www.ow.gr (Όμιλος 24media).

Κυκλοφορεί το παιδικό της παραμύθι «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για τον θυμό» (2019), με θέμα τη διαχείριση του θυμού, το οποίο  ήταν υποψήφιο τόσο για τα Βραβεία Κοινού Public όσο και για τα Κρατικά Βιβλία Παιδικού Βιβλίου που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, κυκλοφορεί και το βιβλίο της «Αλλάζοντας εμένα» (2020), ένας οδηγός αυτοβελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, το οποίο ήταν υποψήφιο για τα Βραβεία Κοινού Public.