Υγεία

Ελένη Βασιλοπούλου: Με έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Η χειρουργός μαστού –γυναικολόγος  εξηγεί
Ακούστε το άρθρο

Μήνας  ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού και η εφημερίδα Πατρίς συνεχίζει τα αφιερώματα για την ενημέρωση στη νόσο που αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου λόγω κακοήθειας στις γυναίκες παγκοσμίως.

Οι παράγοντες που τον προκαλούν και τον επηρεάζουν είναι πολλοί, τα συμπτώματα επίσης είναι γνωστά και όσο και αν υποστηρίζουν κάποιοι ότι η επιστήμη κάνει θαύματα η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπισή του είναι τα πιο σημαντικά δώρα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της. Η γυναικολόγος – χειρουργός μαστού Ελένη Βασιλοπούλου, ως ειδική στο θέμα μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όλες οι γυναίκες και μας εξηγεί ότι ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται αρκεί η διάγνωση και η αντιμετώπιση να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Κυρία Βασιλοπούλου ποιοι παράγοντες προκαλούν καρκίνο ;

Η γενετική προδιάθεση δηλ. μετάλλαξη σε γονίδια ή θετικό ιστορικό, η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, το ιστορικό άτυπης υπερπλασίας, οι πυκνοί μαστοί, διατροφικοί παράγοντες, η ατοκία, η έκθεση σε οιστρογόνα. Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού είναι τυχαία, σποραδικά περιστατικά ανεξάρτητα δηλαδή από κληρονομικότητα, ενώ η βελτίωση του τρόπου ζωής και της διατροφής δε θα αποτρέψει σε ένα ποσοστό 30% την εμφάνιση του καρκίνου.

Μία στις οκτώ γυναίκες θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και ένας στους χίλιους άντρες. Γιατί οι άντρες έχουν χαμηλά ποσοστά ;

Καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν σαν αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί ο ανδρικός μαστός κι αυτό λειτουργεί προστατευτικά. Οι παράγοντες κινδύνου είναι και εδώ η παχυσαρκία, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η γονιδιακή μετάλλαξη, το ιστορικό, η φυλή, ενώ η ηλικία εμφάνισης είναι συνήθως 63-67 ετών. Κάθε άνδρας που θα πιάσει κάποια σκληρία στον μαστό του πρέπει αμέσως να απευθυνθεί σε ειδικό.

Η μαστογραφία δίνει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα από 6-46%, γιατί συμβαίνει αυτό και τι προτείνετε ;                                                                            

Αυτό αφορά κυρίως σε γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς, καθώς μπορούν να ξεφύγουν μικροί όγκοι. Επίσης, ορισμένοι ιστολογικοί τύποι και κυρίως οι λοβιακοί και οι βλεννώδεις μπορεί να μην δώσουν ασαφή μαστογραφικά ευρήματα. Αυτό φυσικά δεν μειώνει την αξία της μαστογραφίας ως μεθόδου screening αν σκεφτούμε ότι η ευαισθησία της σε λιπώδεις μαστούς ή σε όγκους που συνοδεύονται από αποτιτανώσεις αγγίζει το 100%. Στις δύσκολες συνεπώς περιπτώσεις συστήνεται κλινική εξέταση σε συνδυασμό με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστών.

Ο καρκίνος έχει ηλικία ;                                                                                                          

Ο καρκίνος του μαστού δεν έχει ηλικία. Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 40 και ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Γι’αυτό και γυναίκες μεγάλης ηλικίας με προσδόκιμο ζωής θα πρέπει να συνεχίζουν τον μαστολογικό τους έλεγχο. Σε γυναίκες μικρότερες των 40 ετών στον γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος είναι 12-15%. Γι’ αυτό, ναι μεν δεν συστήνουμε μαστογραφία πριν τα 40, όμως όλες οι γυναίκες οι ασυμπτωματικές οφείλουν να ελέγχονται από την ηλικία των 20ετών με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα ανά τριετία. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες με συμπτώματα ή ευρήματα στον έλεγχο τους καθώς και οι γυναίκες με κληρονομικούς παράγοντες κινδύνου όπου ο έλεγχος είναι εντατικότερος.

 Ως χειρουργός μαστού που είστε, ποια είναι τα πιο συνήθη «ευρήματα» των επεμβάσεων ;

Καλή ερώτηση! Η απάντηση είναι ότι υπάρχει μεγάλη ετερογένεια περιστατικών. Θα περίμενε κανείς λόγω της ενημέρωσης που υπάρχει στην σύγχρονη κοινωνία να βλέπαμε μόνο περιστατικά με μικρές ή αρχόμενες βλάβες, ιδανικά αψηλάφητες. Ωστόσο, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες που αμελούν τον έλεγχο για προσωπικούς ή κοινωνικούς λόγους, δυστυχώς συναντώ ακόμα και τώρα μεγάλους όγκους, πολυκεντρικούς, πολυεστιακούς, συχνά ανεγχείρητους,  ορισμένες φορές παραμελημένους με εξέλκωση δέρματος ή και μεταστατικούς. Ευτυχώς όχι τόσο συχνά. Στις μικρότερες ηλικίες τα πράγματα είναι καλύτερα. Οι περισσότερες βλάβες αφορούν σε ατυπία, in situ καρκίνωμα (DCIS) με σύνηθες εύρημα τις συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις στην μαστογραφία, αλλά και κακοήθεις όγκους που λόγω έγκαιρης διάγνωσης στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζονται με ογκεκτομή αντί της μαστεκτομής που συνηθιζόταν παλαιότερα.

Όσον αφορά στις μορφές καρκίνου θα έλεγα ότι συχνότερα είναι τα πορογενή καρκινώματα. Η πρόγνωση ωστόσο εξαρτάται περισσότερο από την έκφραση ή μη οιστρογονικών/προγεστερονικών υποδοχέων και την έκφραση ή μη του HER2 παράγοντα στον όγκο που αντιμετωπίζουμε και λιγότερο από το μέγεθος του, τη διαφοροποίηση του (Grade) ή τον ιστολογικό του τύπο.

 Τί θα λέγατε στις αναγνώστριες της εφημ. Πατρίς ;                                                                              

  Η σύσταση και η προτροπή μου είναι να μην αμελούν τον έλεγχο τους που για γυναίκες άνω των 40ετών είναι ετήσια μαστογραφία, γυναίκες άνω των 35 ετών που ενδιαφέρονται για εγκυμοσύνη να κάνουν προληπτικά μαστογραφία πριν την επίτευξη της κύησης. Να γνωρίσουν οι ίδιες το στήθος τους κάνοντας περιοδικά αυτοεξέταση. Η μαστογραφία να ακολουθείται πάντα από κλινική εξέταση με αμφίχειρη ψηλάφηση μαστών από τον Γυναικολόγο ή τον Μαστολόγο, ειδικά για γυναίκες με πυκνούς μαστούς και ιστορικό.

Η ογκοπλαστική χειρουργική τί προσφέρει ;

Πέραν της θεραπείας και της ογκολογικής ασφάλειας μπορεί να προσφέρει και ένα άριστο αισθητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Η χειρουργική αντιμετώπιση των όγκων του μαστού από Ειδικό καθώς και η μετέπειτα παρακολούθηση, αυξάνει την επιβίωση και βελτιώνει την πρόγνωση των ογκολογικών ασθενών.

Όλη η επικαιρότητα