Αγροτικά Ηλεία

Ελαιοπαραγωγοί Χελιδονιού δήμου Αρχ. Ολυμπίας: Λάδι μόνο για…το καντήλι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του Χελιδονίου που λίγη ώρα μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που πέρασε από το βόρειο τμήμα του χωριού, το απόγευμα της Πέμπτης, είδαν την παραγωγή της χρονιάς, «στρώμα» στο έδαφος. Ακόμα και εκείνες οι λίγες ελιές που έχουν μείνει πάνω στα δέντρα, έχουν «χτυπηθεί» τόσο δυνατά από το χαλάζι, που, είναι θέμα ημερών να πέσουν.

Η προχθεσινή κακοκαιρία έδωσε τη «χαριστική βολή» στους παραγωγούς, που είχαν αποφασίσει ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη, λόγω της ανομβρίας. Παρ’ όλα αυτά, υπολόγιζαν – καθώς φέτος είναι χρονιά λαδιάς – ότι με την πώληση του φετινού λαδιού θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, που ήδη είχαν μείνει πίσω, αφού πέρσι δεν υπήρχε καθόλου παραγωγή…

Το χαλάζι «ράβδισε» τις ελιές

Χρειάστηκε λιγότερο από μισή ώρα για να χαθεί η παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς. Η σφοδρή χαλαζόπτωση – με το χαλάζι να υπολογίζεται στο μέγεθος μικρού καρυδιού – πέρασε από όλες τις αγροτικές περιοχές στο βόρειο τμήμα του χωριού εκατέρωθεν του Ενιπέα ποταμού, στα σύνορα με τη Νεράιδα. Τα δέντρα, μετά τη χαλαζόπτωση, έμοιαζαν ραβδισμένα, με τη διαφορά ότι όλος ο καρπός ήταν πεσμένος έδαφος και όχι στα πανιά, που φέτος, όπως λένε οι παραγωγοί, δεν υπάρχει λόγος να στρωθούν. Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν κλάρες και τίναξαν ακόμα και τα φύλλα από τα δέντρα, πληγώνοντάς τα.

Η εικόνα, με το πρώτο φως της ημέρας, ήταν αποκαρδιωτική, αφού οι παραγωγοί είδαν τη λαδιά της χρονιάς και το εισόδημά που ήλπιζαν να έχουν, στο έδαφος. Ακόμα και εκείνες οι λίγες ελιές που μπορεί να έχουν μείνει στα δέντρα, είναι χτυπημένες και είναι θέμα λίγων ημερών να πέσουν και αυτές. Ο φόβος τώρα των παραγωγών, είναι η ζημιά που έχει κάνει το χαλάζι στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς η εμπειρία τους «λέει» ότι τα δέντρα θα εμφανίσουν καρκινώματα και για να τα σώσουν, θα πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια με ραντίσματα και φάρμακα, όταν «ανοίξει» ο καιρός. Αλλά, με τι χρήματα να αγοράσουν τα απαραίτητα, όταν το εισόδημα φέτος, χάθηκε.

Άμεσα η καταγραφή

Οι κάτοικοι ζητούν από την Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών από τους γεωπόνους και να μην αργήσουν οι αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν και τις υποχρεώσεις τους να καλύψουν και τη χρονιά να περάσουν, αφού ξέρουν ότι ούτε του χρόνου θα υπάρχει καλή παραγωγή.

Σάκης Παπαγεωργίου

   «Η καταστροφή είναι τεράστια. Η ισχυρή χαλαζόπτωση που κράτησε περίπου μισή ώρα πέρασε από τις περιοχές Ζωνάρια, Μακράδα, Λεύκα, Μπαμπακιές, Χοβολάς, Παλαιοχώρι, προκαλώντας έτσι ζημιές στο 50%  των ελαιώνων του χωριού. Η συγκομιδή, στα λιοστάσια που είχαν πρόβλημα με την ανομβρία, θα ξεκινούσε σε μια εβδομάδα περίπου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές που είχαν ποτιστεί τα δέντρα θα ξεκινούσαμε αργότερα. Όσο για τη ζημιά, είναι μεγαλύτερη από το 70%, αλλά κι αυτές οι ελιές που σήμερα είναι πάνω στα δέντρα, έχουν χτυπηθεί πολύ και σε λίγες ημέρες, σίγουρα θα πέσουν. Και δεν φτάνει που χάσαμε την παραγωγή, ο φόβος μας είναι για το φυτικό κεφάλαιο, αφού τα δέντρα θα βγάλουν καρκινώματα. Για να το σώσουμε θα πρέπει, όταν ανοίξει ο καιρός, να αρχίσουμε ραντίσματα. Αλλά και πάλι, ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα, γιατί ο Χειμώνας είναι μπροστά.

   Φέτος ήταν χρονιά παραγωγής, γιατί πέρσι δεν βγάλαμε λάδι. Ελπίζαμε λοιπόν ότι θα είχαμε ένα καλό εισόδημα, να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, τα δασικά μας… Τώρα, μένουμε πάλι πίσω και το χειρότερο είναι ότι η επόμενη χρονιά, πάλι δε θα έχει λάδι. Πάλι με δανεικά θα ζήσουμε».

Γιάννης Ευθυμίου

«Αυτό που έγινε χθες το απόγευμα εδώ, είναι πρωτόγνωρο. Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά. Το μισάωρο εκείνο ήταν τόσο ισχυρό το χαλάζι και ο αέρας που δεν περιγράφεται. Γι’ αυτό και δεν έμεινε τίποτα πάνω στα δέντρα. Γι’ αυτό έφυγαν ολόκληρα κλαδιά, γι’ αυτό έπεσε όλος καρπός αλλά και τα φύλλα μαζί. Η ελαιοσυγκομιδή θα ξεκινούσε την επόμενη εβδομάδα. Περιμέναμε να φτιάξει ο καιρός και να ωριμάσουν λίγο ακόμα οι ελιές, μήπως και πάρουμε λίγο ποσοστό παραπάνω. Μας πήρε και το παραπάνω ποσοστό αλλά και ότι θα είχαμε κερδίσει αν τις είχαμε μαζέψει. Χάσαμε το λάδι και τα χρήματα μέσα από τα χέρια μας. Κι έτσι, τελειώσαμε για φέτος.

   Θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει με τον ΕΛΓΑ, να έρθει άμεσα κλιμάκιο και επόπτης για να κάνουν καταγραφή και να βγουν τα πορίσματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να μεριμνήσουν και όλοι οι βουλευτές του Νομού. Και να γίνει σύντομα για να υπάρχει εικόνα της ζημιάς. Γιατί ήδη ο καρπός έχει παρασυρθεί από τα νερά στους ελαιώνες που είναι σε επικλινές έδαφος».

 

Βασίλης Δημακόπουλος

«Αυτή η ζημιά που έγινε, δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά. Έχουμε ζημιές κατά καιρούς, αλλά στα 73 μου χρόνια, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο κακό. Για μισή ώρα έριχνε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού. Όπου έπεσε έσπασε κλάρες και τίναξε όλες τις ελιές. Η φετινή παραγωγή έχει καταστραφεί στο 80%. Ακόμα και ο καρπός που τώρα είναι πάνω στα δέντρα, μ’ έναν δυνατό αέρα, θα πέσει σε λίγες ημέρες. Κι έτσι, κανείς δε θα στρώσει πανιά φέτος».

Σχετικά άρθρα

https://www.patrisnews.com/chalazi-thysia-sto-chalazi-xavari/

Όλη η επικαιρότητα