Ελαιοπαραγωγή: Μεγάλες καταστροφές στα χωριά της δημοτικής ενότητας Ωλένης

Share

Μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή προκάλεσε το έντονο χαλάζι που έπληξε την περασμένη Πέμπτη τα χωριά της δημοτικής ενότητας Ωλένης. Στην πλειοψηφία τους οι κοινότητες υπέστησαν στα ελαιόδεντρα τουλάχιστο 70% καταστροφή με αποτέλεσμα οι παραγωγοί, πολλοί από τους οποίους είχαν ήδη ξεκινήσει την ελαιοσυγκομιδή, να βρίσκονται σε απόγνωση.

Όπως ανέφεραν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων κυρίως στο Γούμερο, την Καρυά και την Αγία Άννα, το χαλάζι που πέρασε από τα σημεία αυτά, κατέστρεψε την ελαιοπαραγωγή, καθώς ο καρπός που βρισκόταν πάνω στα δέντρα έπεσε στο έδαφος. Για ακόμα μια φορά η Ηλεία, βρέθηκε στο έλεος της καταστροφής από την έντονη χαλαζόπτωση, καθώς και προχθές το χαλάζι που έπεσε είχε, όπως αποκαλύπτουν οι αγρότες, μέγεθος καρυδιού. Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, με το πιο σοβαρό να αφορά την πτώση του καρπού…

«Υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα αυτή την στιγμή. Η ελιά βρίσκεται στο έδαφος και όχι πάνω στα δέντρα και δυστυχώς αυτό είναι σοβαρό πλήγμα για τους παραγωγούς, αρκετοί από τους οποίους στο χωριό μας, είχαν ξεκινήσει να μαζεύουν. Το χαλάζι που έπεσε την Πέμπτη είχε μέγεθος καρυδιού ενώ η χαλαζόπτωση διήρκεσε για περίπου δεκαπέντε λεπτά με μισή ώρα, χρόνος αρκετός, για να προκαλέσει αυτές τις ζημιές», αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γουμέρου, Νίκος Αναστασόπουλος.

Εξάλλου, σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, σημειώθηκαν και στις τοπικές κοινότητες Καρυάς και Αγίας Άννας, κάτι που επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι, Γρηγόρης Κανελλόπουλος και Αυγερινός Παπαδόπουλος. Από τη μία, όπως επισημάνθηκε από όλους τους προέδρους, οι αγρότες, πάλευαν με κάθε τρόπο να διαβούν τους αγροτικούς δρόμους εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτική οδοποιία και από την άλλη η κακοκαιρία, ήρθε να αποτελειώσει κάθε ίχνος ελπίδας για την φετινή ελαιοπαραγωγή.

Εκείνο που επισημαίνουν πάντως, είναι να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τους αρμόδιους γεωπόνους.